Κίτρινη κάρτα στον επαναπατρισμό κεφαλαίων και τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών

Οικονομικές Ειδήσεις

13 Απρίλιος 2010
«Κίτρινη» κάρτα βγάζει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής σε σειρά διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου με πιο χαρακτηριστική εκείνη για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Taxheaven.gr

Κίτρινη κάρτα στον επαναπατρισμό κεφαλαίων και τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών.

«Κίτρινη» κάρτα βγάζει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής σε σειρά διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου με πιο χαρακτηριστική εκείνη για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

          Ειδικότερα, η επιστημονική υπηρεσία στην 35σέλιδη έκθεση της εν όψει της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου που αρχίζει σήμερα στη Βουλή, επισημαίνει ότι «η διαφοροποίηση των συντελεστών (5% για όσους μεταφέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα και 8% για όσα παραμείνουν στο εξωτερικό) δημιουργεί ενδεχομένως προβληματισμό ως προς τη συμβατότητα με την κοινοτική ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «για τα κεφάλαια αυτά δεν ερευνάται ο τρόπος απόκτησης τους».

          Προβληματισμό για τον αν είναι σε αρμονία με το κοινοτικό φορολογικό καθεστώς διατυπώνει για τη διάταξη με την οποία ο οφειλόμενος εταιρικός φόρος ημεδαπών ΑΕ, ΕΠΕ και συνεταιρισμών υπολογίζεται με συντελεστή 20% για τα αδιανέμητα κέρδη και με 40% για τα διανεμόμενα. Επικαλείται, μάλιστα, κοινοτική οδηγία με βάση την οποία τα κέρδη που καταβάλλει η θυγατρική κατά τη διανομή στη μητρική απαλλάσσονται από την παρακράτηση του φόρου στην πηγή. Επιπλέον, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής χρέος προς το δημόσιο, ούτε και να συμψηφιστεί, αν δεν έχει βεβαιωθεί ταμειακώς.

          Τέλος, αποδέχεται εμμέσως τον προβληματισμό βουλευτών που είχαν ζητήσει να εξαιρεθεί από τα τεκμήρια διαβίωσης η εξοχική κατοικία στα χωριά.

Πηγή Ημερησία