Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ελεγχοι στις πολυεθνικές για τις υψηλές... ελληνικές τιμές.

10 Απρίλιου 2010 Σχόλια
  • Στόχος η αντιμετώπιση της αισχροκερδούς συμπεριφοράς τους καθώς ελέγχουν τα ράφια και τα ψυγεία των σουπερμάρκετ
Ελεγχοι στις πολυεθνικές για τις υψηλές... ελληνικές τιμές.

Στόχος η αντιμετώπιση της αισχροκερδούς συμπεριφοράς τους καθώς ελέγχουν τα ράφια και τα ψυγεία των σουπερμάρκετ

Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας βρίσκονται οι πολυεθνικοί όμιλοι καταναλωτικών προϊόντων που δεσπόζουν στην ελληνική αγορά. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε συνεννόηση με την υπουργό κυρία Λούκα Κατσέλη ενεργοποιεί το σύστημα ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών, δηλαδή των αγοραπωλησιών προϊόντων μεταξύ των εταιρειών του ιδίου ομίλου, με προφανή στόχο να ελέγξει τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών. Είναι γνωστό εξάλλου ότι πολλά καταναλωτικά προϊόντα ξένων πολυεθνικών ομίλων στην ελληνική αγορά πωλούνται ακριβότερα απ΄ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχει συνδεθεί με το θέμα της ακρίβειας, εγείροντας πλήθος αντιδράσεων.

Ο λόγος είναι ότι πολλοί όμιλοι εταιρειών εφαρμόζουν την τιμολογιακή πολιτική τους καθορίζοντας την κατανομή των κερδών στις διάφορες εταιρείες του ομίλου ανά τον κόσμο και διαμορφώνουν δραστικά τη συνολική φορολογική επιβάρυνσή τους, αυξάνοντας με τεχνητό τρόπο τη φορολογητέα βάση του σε ένα κράτος και μειώνοντάς την σε ένα άλλο, καταφεύγοντας στη μέθοδο της υπερτιμολόγησης και υποτιμολόγησης αγαθών και υπηρεσιών. Στόχος του transfer pricing είναι η τεκμηρίωση της τιμολογιακής πολιτικής των συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι περίπου το 60% των εμπορικών συναλλαγών στα ανεπτυγμένα κράτη πραγματοποιείται μεταξύ εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο εταιρειών. Το μέτρο αυτό το έχουν συστήσει επανειλημμένως ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζεται σε 45 χώρες παγκοσμίωςσε επίπεδο ΕΕ το έχουν εφαρμόσει ήδη 16 κράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρήκε στοιβαγμένα και σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών τα στοιχεία που υπέβαλαν οι πολυεθνικές εταιρείες στο τότε υπουργείο Ανάπτυξης, όταν τέθηκε τυπικά σε εφαρμογή το λεγόμε νο transfer pricing- θεσμοθετήθηκε από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια. Και από τότε που τυπικά νομοθετήθηκε ουδείς ασχολήθηκε με αυτό.

Κ ατά τις ίδιες πληροφορίες, όλα τα έγγραφα τα οποία βρέθηκαν αξιολογήθηκαν, ερευνώνται οι περιπτώσεις των εταιρειών που δεν έχουν υποβάλει στοιχεία και ήδη σχεδιάζονται οι παρακάτω ενέργειες: Πρώτον, το υπουργείο πρόκειται σύντομα να αποκτήσει το σύστημα «Αmanteus», το οποίο έχουν όλες οι αντίστοιχες Αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατός ο έλεγχος της αξιοπιστίας των στοιχείων που υποβάλλουν οι πολυεθνικές εταιρείες στο υπουργείο, με τα οποία δικαιολογείται η διαμόρφωση των συγκεκριμένων τιμών, δεύτερον, μια ομάδα δέκα υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα εκπαιδευθεί από τον Σύνδεσμο Ορκωτών Ελεγκτών για να μπορεί να ελέγχει τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Πηγές του υπουργείου θεωρούν ότι το συγκεκριμένο σύστημα (tranfer pricing) είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, η καλή χρήση του οποίου μπορεί να αποβεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση αισχροκερδούς συμπεριφοράς.

Μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση οι πολυεθνικοί όμιλοι- εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- είναι τα «αφεντικά» της ελληνικής αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων, ελέγχουν τα ράφια και τα ψυγεία των σουπερμάρκετ. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του 2008, χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός «έτρεχε» με ρυθμό μόλις 2%, τα κέρδη των 20 μεγαλυτέρων ξένων εταιρειών αυξήθηκαν συνολικά περισσότερο από 8%, δηλαδή τέσσερις φορές ο ετήσιος πληθωρισμός. Και αρκετές από αυτές τις εταιρείες «δουλεύουν» με καθαρό περιθώριο κέρδους που υπερβαίνει ακόμη και το 24%. Οι συνολικές πωλήσεις 20 πολυεθνικών αυξήθηκαν περισσότερο από 15% υπερβαίνοντας τα 4,2 δισ. ευρώαπό 3,685 δισ. ευρώ το 2007 ανήλθαν στα 4,241 δισ. ευρώ το 2008-, ενώ τα συνολικά κέρδη τους πλησίασαν τα 500 εκατ. ευρώ (494,3 εκατ. ευρώ έναντι 454,7 εκατ. ευρώ το 2007). Η ηγεμονία τους λοιπόν είναι συντριπτική.

Πηγή Το βήμαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης