Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τράπεζες: Eνεργοποιήθηκε εκ νέου το πακέτο των 28 δισ. ευρώ .

8 Απρίλιου 2010
  • Με στόχο να δοθούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και «για να πατήσουν οι τράπεζες σε πιο σταθερά πόδια», ενεργοποιήθηκε εκ νέου το πακέτο των 28 δισ ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
Τράπεζες: Eνεργοποιήθηκε εκ νέου το πακέτο των 28 δισ. ευρώ .

Με στόχο να δοθούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και «για να πατήσουν οι τράπεζες σε πιο σταθερά πόδια, ενεργοποιήθηκε εκ νέου το πακέτο των 28 δισ ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

Ήδη οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς έχουν υποβάλλει αιτήσεις στην Τράπεζα Ελλάδος για να κάνουν χρήση των εγγυήσεων -ύψους 14δισ. ευρώ- από το πακέτο των 28 δισ ευρώ.

Μάλιστα, ο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον οποίο και ενημέρωσε για το αίτημα των 4 τραπεζών, για τα ποιοτικά στοιχεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2009, τη ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, αλλά και τις επισφάλειες, οι οποίες «έκλεισαν» πέρυσι στο 7,7%.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χαρακτηριστικά πως το πακέτο ενεργοποιείται εκ νέου, καθώς τόσο η οικονομία όσο και το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται υπό πίεση και «προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια». Και επεσήμανε ότι θα υπάρξει διαδικασία παρακολούθησης  για την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, ενώ θα συναντάται κάθε βδομάδα με τον διοικητή της ΤτΕ.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας η Τράπεζα Ελλάδος θα έχει αποφασίσει για το ύψος των εγγυήσεων που θα λάβει η κάθε μία από τις τέσσερις τράπεζες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες οι εγγυήσεις θα είναι της τάξης των 3- 4 δισ. ευρώ, ανά τράπεζα, ανάλογα με το μερίδιο αγοράς που κατέχει εκάστη στις συνολικές χορηγήσεις.

Ας σημειωθεί ότι κατά την πρώτη φάση του πακέτου οι τράπεζες έκαναν χρήση μόνο των 11 δισ ευρώ (από τα 28δισ). Από τα 17δισ ευρώ που ενεργοποιούνται εκ νέου, τα 14δισ ευρώ αφορούν την παροχή εγγυήσεων και τα υπόλοιπα 3δισ ευρώ την έκδοση ειδικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα κάνοντας χρήση των εγγυήσεων θα μπορούν να εκδίδουν ομόλογα τα οποία θα καταθέτουν στην ΤτΕ και θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε την παράταση των προθεσμιών που ορίζονται για τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, μέχρι τις 30 Ιουνίου (το πακέτο είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου).

Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης