Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η εξέλιξη του τζίρου για επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας (Νοέμβριος) - Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Η εξέλιξη του τζίρου για επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας (Νοέμβριος) - Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) (σχετικός σύνδεσμος ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται και ΚΑΔ επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή).

Επιπλέον, ανακοινώνονται πρόσθετα, διακριτά στοιχεία για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Νοέμβριο 2020, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19) (σχετικοί σύνδεσμοι ΦΕΚ Β’/4899/06.11.2020 και Πίνακας ΚΑΔ που αναστέλλεται η δραστηριότητά τους).

Η παρούσα δημοσίευση αποτελεί συνέχεια των σχετικών Δελτίων Τύπου που δημοσιεύθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ (σύνδεσμος ΔΤ), με ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον κύκλο εργασιών από Διοικητικές Πηγές, Νοεμβρίου 2021. Αντίστοιχη δημοσίευση έχει προγραμματιστεί και πραγματοποιείται από την ΕΛΣΤΑΤ σε μηνιαία βάση, καθόλη την περίοδο που παρουσιάζει ενδιαφέρον και είναι εύλογη η καταγραφή των επιπτώσεων της νόσου του κορωνοϊού στις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπλέον, παρουσιάζονται πίνακες και γραφήματα με συγκεντρωτικά στοιχεία για τον κύκλο εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων και των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας καθόλη την εξεταζόμενη περίοδο, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν βάση σύγκρισης για την αποτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 σε όρους μεταβολής του κύκλου εργασιών συνολικά και κλαδικά.

Σκοπός των δημοσιεύσεων αυτών είναι η παρακολούθηση και παρουσίαση της εξέλιξης του βασικού οικονομικού μεγέθους (κύκλος εργασιών από Διοικητικές Πηγές) των επιχειρήσεων που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας, διαχρονικά και συγκεκριμένα από την αρχή του έτους 2020, καθώς επίσης και κατά το έτος 2021 καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και κατά τις περιόδους σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και συγκριτικά, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του εκάστοτε προηγούμενου έτους.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται, μπορούν να αναδείξουν, αφενός ποιες επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο, σε όρους μείωσης του κύκλου εργασιών, κατά τις περιόδους ισχύος των περιοριστικών μέτρων, και αφετέρου ποιες επιχειρήσεις ανακάμπτουν γρηγορότερα ή βραδύτερα κατά τις περιόδους άρσης των μέτρων αυτών.

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται, μπορεί να συναχθεί, από την πλευρά της προσφοράς, ποιες από τις επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν - προσαρμόστηκαν γρηγορότερα στην άρση των περιοριστικών μέτρων και στη λειτουργία υπό τις νέες συνθήκες που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, από την πλευρά της ζήτησης, μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα, έμμεσα συμπεράσματα σχετικά με τις επιχειρήσεις, τις οποίες επέλεξαν κατά προτεραιότητα και μαζικότερα οι καταναλωτές (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) κατά τις περιόδους άρσης των περιοριστικών μέτρων για να καλύψουν βασικές και άλλες ανάγκες τους.

Ειδικότερα,

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2021 ανήλθε σε 25.421.612 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40,0% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2020, που είχε ανέλθει σε 18.154.616 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Νοέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία κατά 181,2%. Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Νοέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών, κατά 5,2% ενώ μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία, κατά 5,5% (Πίνακας 2β).

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2021 ανήλθε σε 1.449.233 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 101,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2020, που είχε ανέλθει σε 719.269 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Νοέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις κατά 1.016,8%. Tη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Νοέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Εκπαίδευση, κατά 17,9% (Πίνακας 3β).

Δείτε τους σχετικούς πίνακες ή κατεβάστε τους από εδώ:

O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε το έγγραφο από εδώ: Download PDF



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης