Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 956,28 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,73%

17 Ιανουάριου 2022 Σχόλια
Στις 956,28 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,73%
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Οι καλές χρηματιστηριακές συνθήκες σε Ευρώπη  συνέτειναν στο να γίνει μία ενδιαφέρουσα και ανοδική συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο και να καταγράψει μία νέα άνοδο ο Γενικός Δείκτης. Κλειστές παρέμειναν σήμερα Δευτέρα οι αγορές μετοχών και ομολόγων στις ΗΠΑ, λόγω του εορτασμού της ημέρας του Martin Luther King.

Μειώνονται τα ελλείμματα

Στο εσωτερικό πεδίο, το γεγονός ότι η πορεία των ελλειμμάτων βαίνει μειούμενη σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για μείωση του χρέους βοήθησαν στο να παραμείνουν αρκετοί αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Καθοριστικό ρόλο στην θετική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, διαδραματίζουν διεθνώς και οι απόψεις των ειδικών ότι ίσως οδεύουμε προς την εκτόνωση της πανδημίας.

Η χρηματιστηριακή κίνηση πάνω από τις 950 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 956,28 μονάδες με άνοδο 0,73%. Η αξία συναλλαγών ήταν σημαντικά χαμηλότερη απ' αυτή την προηγούμενης εβδομάδας, μόλις στα 52,3 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 67 έκλεισαν ανοδικά και οι 51 πτωτικά. Η υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν αυτή που έδωσε και πάλι ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,9%  και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE mid cap κατά 0,76%.

Από τους επιμέρους κλάδους την μεγαλύτερη άνοδο είχαν το Εμπόριο (2,72%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (1,86%), οι Τράπεζες (1,77%) που συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ευρύτερη κίνηση, οι Πρώτες Ύλες (1,63%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι Υγείας (-0,8%), Τεχνολογίας (-0,71%), Κατασκευών (-0,54%) και Πετρελαϊκών (-0,2%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Alpha Bank, ο ΟΤΕ, η ΕΤΕ, η Πειραιώς και η μετοχή του ομίλου Μυτιληναίος.

Σε επίπεδο ανόδου ξεχώρισαν (από την υψηλή κεφαλαιοποίηση) η Alpha Bank (3,2%) που ηγείται της τραπεζικής ανόδου αυτή την περίοδο, η Πειραιώς (3%) που καταγράφει σημαντική ανάκαμψη τον Ιανουάριο, ο ΟΠΑΠ (1,91%) που βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα καθαρά σε ανοδικό κανάλι.

Η σημερινή ανοδική κίνηση προήλθε ως συνέχεια της μεγάλης ανόδου της προηγούμενης εβδομάδας. Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι πλέον ο πήχης στήριξης για τον Γεν. Δείκτη έχει ανέβει κοντά στις 950 μονάδες και εάν συνεχιστεί η άνοδος είναι θέμα χρόνου η προσέγγιση των 1.000 μονάδων, δηλαδή η επιστροφή στα υψηλά του 2014. Βέβαια θα απαιτηθεί και αντίστοιχος επενδυτικός ενθουσιασμός στις αγορές της Ε.Ε και την Αμερική προκειμένου να ενθαρρυνθούν τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια να κοιτάξουν και προς την Ελλάδα.

Πάντως οι εκτιμήσεις πλέον ότι ο Ιανουάριος (January Effect) θα είναι ακόμη μία φορά ανοδικός μήνας στο χρηματιστήριο δείχνουν να επιβεβαιώνονται.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης