Αποτελέσματα live αναζήτησης

Χαμηλώνει ο πήχης σε τεκμήρια κατοικιών και ΙΧ.

7 Απρίλιου 2010 Σχόλια
  • Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει βελτιώσεις ώστε να μειωθεί το ποσό για σπίτια ως 100 τετραγωνικά μέτρα και για τα οχήματα μεσαίου κυβισμού
Χαμηλώνει ο πήχης σε τεκμήρια κατοικιών και ΙΧ.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει βελτιώσεις ώστε να μειωθεί το ποσό για σπίτια ως 100 τετραγωνικά μέτρα και για τα οχήματα μεσαίου κυβισμού

Νέες αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης που συνδέονται με τα ακίνητα και περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών ώστε τα μέτρα να γίνουν πιο ήπια για τα χαμηλά εισοδήματα.

Οι αλλαγές εξετάστηκαν μετά τις αντιδράσεις βουλευτών αλλά και απλών πολιτών ότι με το καινούργιο σύστημα φορολογίας θα επιβαρυνθούν όχι μόνο οι έχοντες και κατέχοντες αλλά και εκείνοι που διαθέτουν ένα μικρό διαμέρισμα, ένα εξοχικό και ένα ΙΧ αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού και δεν κρύβουν ούτε ένα ευρώ από την Εφορία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να μειώσει το ποσό βάσει του οποίου υπολογίζεται το νέο τεκμήριο για κατοικίες ως 100 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τα οχήματα χαμηλού κυβισμού. Αντίθετα θα υπάρξουν αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών και για τα υψηλού κυβισμού αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πραγματικά παραδείγματα κάποιοι που σήμερα θα έπρεπε λόγω των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν να δηλώσουν στην Εφορία ετήσιο εισόδημα 150.000 ευρώ με τα νέα μέτρα 80.000 ευρώ.

Πάντως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι φοροδιαφεύγουν και ότι με βάση τα νέα τεκμήρια θα πληρώσουν μέρος έστω των φόρων για εισοδήματα που αποκρύπτουν τα τελευταία χρόνια. Οι νέες, όμως, ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης είναι πιθανόν να «κάψουν» και φορολογουμένους οι οποίοι όντως δεν έχουν άλλα εισοδήματα από αυτά που πραγματικά δηλώνουν στο κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κάποιος που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα και τη μητέρα του ένα μεγάλο σπίτι σε ακριβό προάστιο της Αττικής.

Ο ίδιος δεν είχε τα χρήματα να αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο, αλλά οι γονείς του. Τώρα όμως πρόκειται να φορολογηθεί για εισοδήματα που θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν δηλώσει οι γονείς του και όχι ο ίδιος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλει ο νομοθέτης να επιδείξει φορολογική επιείκεια και να μην τιμωρήσει τον νέο φορολογούμενο ο οποίος ούτε αποκρύπτει εισοδήματα ούτε κλέβει την Εφορία. Αντίθετα, θα πρέπει ο νόμος να είναι αμείλικτος για όσους συστηματικά φοροδιαφεύγουν και διαβιούν πολυτελώς. Ετσι, στην προσπάθειά του το υπουργείο Οικονομικών να «πιάσει» 500.000 φοροφυγάδες, κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με τα νέα τεκμήρια επιπλέον 1.000.000 συνεπείς πολίτες.

Προς αποφυγήν αυτού, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει πριν από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου να προχωρήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις του νέου καθεστώτος των τεκμηρίων ώστε όντως να αποκαλυφθούν εισοδήματα για αυτούς που πραγματικά τα έχουν, αλλά τα αποκρύπτουν, και όχι για εκείνους που εκτιμάται ότι τα εισπράττουν ετησίως ενώ αυτό μπορεί να μην ισχύει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα «συγκεκριμένες βελτιώσεις που θα αφορούν τα τεκμήρια» και «θα δίνουν τη δυνατότητα ελάφρυνσης σε ορισμένα χαμηλά και επιβάρυνσης σε ορισμένα υψηλά τεκμήρια που καταφανώς σχετίζονται με πολυτελή διαβίωση».

Ειδικότερα για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης κατοικιών που εκτιμώνται ως 80 τ.μ. σε 60 ευρώ ανά τ.μ. και για εκείνες από 81 τ.μ. ως 200 τ.μ. σε 80 ευρώ ανά τ.μ. το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τους παραπάνω συντελεστές κατά 15% ως 20% στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ακίνητο δεν ξεπερνά σε εμβαδόν τα 100 τετραγωνικά.

Με αυτόν τον τρόπο θα παρέχεται ουσιαστική μείωση του ελάχιστου εισοδήματος το οποίο πρέπει να δηλώσει κάποιος που διαθέτει μόνο πρώτη κατοικία. Ετσι ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. θα βαρύνεται με τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ αντί 3.600 ευρώ με την προτεινόμενη διάταξη όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Αντίστοιχες βελτιώσεις θα επιδιωχθούν και για τα οχήματα μικρού και μεσαίου κυβισμού, δηλαδή περίπου 1.600- 1.800 κυβικά εκατοστά. Αντίθετα, αρκετά υψηλότεροι θα είναι οι συντελεστές για τους ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών, δηλαδή άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων.

Παράλληλα στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη όπου θα εμπίπτουν στα νέα τεκμήρια και ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίες μέχρις στιγμής εξαιρούνται. Με την αλλαγή που θα σημειωθεί θα τεθούν όρια ηλικίας αλλά και εισοδηματικά όρια. Δηλαδή, η εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύει μόνο για συνταξιούχους άνω των 60 ή των 65 ετών και εφόσον τα ετήσια εισοδήματά τους δεν θα υπερβαίνουν συγκεκριμένο όριο ποσού.

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης