Σε μείωση της ρευστότητας στην αγορά ύψους 1,2 δισ. ευρώ οδηγεί διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει την παρακράτηση φόρου 8% στο εισόδημα των επιχειρήσεων για την παροχή υπηρεσιών.

Οικονομικές Ειδήσεις

31 Μάρτιος 2010
Μέχρι σήμερα οι ανωτέρω επιχειρήσεις απαλλάσσονταν από την παρακράτηση φόρου (ίσχυε μόνο στην παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο). Taxheaven.gr

Σε μείωση της ρευστότητας στην αγορά ύψους 1,2 δισ. ευρώ οδηγεί διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει την παρακράτηση φόρου 8% στο εισόδημα των επιχειρήσεων για την παροχή υπηρεσιών.

Μέχρι σήμερα οι ανωτέρω επιχειρήσεις απαλλάσσονταν από την παρακράτηση φόρου (ίσχυε μόνο στην παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο). Ετσι, σε μια περίοδο που οι συναλλαγές στην αγορά πραγματοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές, οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες καλούνται πλέον να προκαταβάλουν φόρο 8%, για χρήματα που θα εισπράξουν έπειτα από πέντε, έξι, ακόμη και εννέα μήνες. Η παρακράτηση, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 10 του νομοσχεδίου, θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2010.

Η συγκεκριμένη διάταξη, τονίζουν επιχειρηματίες, οξύνει το ήδη σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οδηγεί πολλές από αυτές σε αδιέξοδο.

Στο μεταξύ με αλλαγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι πιθανόν να ανακοινωθούν ακόμα και σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, θα εισαχθεί προς ψήφιση το φορολογικό νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής. Χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών, δίνοντας μια γεύση των σχεδιαζόμενων αλλαγών, είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην υιοθέτηση περισσότερων τεκμηρίων χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή τροπολογία που θα προβλέπει νέα αυστηρότερα τεκμήρια για τους έχοντες και κατέχοντες και υπαγωγή στον μηχανισμό των τεκμηρίων των συνταξιούχων ηλικίας μέχρι 60 ή 65 ετών. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι να εντοπιστούν τα εισοδήματα εκείνα που ξεφεύγουν των τεκμηρίων και δεν θίγονται με τις υπό συζήτηση ρυθμίσεις. Παράλληλα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των λογαριασμών των γιατρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κολωνακίου προκειμένου να διαπιστωθεί η απόκρυψη ή όχι φορολογητέας ύλης.

Από τις αλλαγές στο φορολογικό κρίνεται η συνοχή στο ΠΑΣΟΚ. Από τη γνωστοποίηση των κυοφορούμενων αλλαγών θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα αμβλυνθεί το κύμα των αντιδράσεων, κυρίως από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, έναντι των συζητούμενων διατάξεων. Ενδεικτικό είναι ότι και κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα των συζητήσεων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης συνέχισαν να εκφράζουν από αμφιβολίες έως και τη διαφωνία τους για διατάξεις του νομοσχεδίου. Σταθερά στην επικριτική των κυβερνητικών επιλογών στάση τους ήταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ θετικά για το νομοσχέδιο, εκ των φορέων που προσκλήθηκαν για να τοποθετηθούν, εκφράστηκαν μόνο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος και ο πρόεδρος των εφοριακών κ. Γ. Γρίβας.

Πηγή: Καθημερινή