Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επέστρεψε το τέρας του πληθωρισμού!.

  • ΜΠΑΡΑΖ ανατιμήσεων στην αγορά έχει προκαλέσει η αύξηση των φόρων. Ο πληθωρισμός του Μαρτίου βρίσκεται κοντά στο 4%, ενώ προδικάζονται ισχυρότερες πιέσεις για το επόμενο δίμηνο. Διαμορφώνεται ένα σκηνικό πληθωρισμού σαν κι αυτόν που γνώριζε η Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, αλλά αυτή τη φορά υπό συνθήκες ύφεσης.
Επέστρεψε το τέρας του πληθωρισμού!.

ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 4%.

ΜΠΑΡΑΖ ανατιμήσεων στην αγορά έχει προκαλέσει η αύξηση των φόρων. Ο πληθωρισμός του Μαρτίου βρίσκεται κοντά στο 4%, ενώ προδικάζονται ισχυρότερες πιέσεις για το επόμενο δίμηνο. Διαμορφώνεται ένα σκηνικό πληθωρισμού σαν κι αυτόν που γνώριζε η Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, αλλά αυτή τη φορά υπό συνθήκες ύφεσης.
 Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι στην αγορά, με άγνωστο ακόμη τέλος. Τον Μάρτιο οι πιο μεγάλες ανατιμήσεις επικεντρώνονται στα καύσιμα αλλά και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Πιο μεγάλες πιέσεις αναμένονται το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, καθώς οι ανατιμήσεις αναμένεται να περάσουν στο σύνολο της αγοράς.

Οι πρώτες μετρήσεις της ΕΣΥΕ για τον Μάρτιο καταγράφουν αύξηση του πληθωρισμού τουλάχιστον στο 3,8%, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το φράγμα του 4% (έναντι 2,8%τον Απρίλιο). Και όλα αυτά τη στιγμή που η αύξηση των φόρων επιβλήθηκε από τις 8 Μαρτίου, ενώ ο ΦΠΑ από τις 15 του ίδιου μηνός.

Τη στιγμή που η καλοκαιρία έχει ευνοήσει στο να διατηρούνται σχετικά χαμηλές οι τιμές στα οπωροκηπευτικά, η εικόνα σε άλλους τομείς έχει ως εξής:

*Κατά 0,5% έχει «τσιμπήσει» ο τιμάριθμος μόνο εξαιτίας των αυξήσεων στα καύσιμα, στα οποία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βάλει πλαφόν την προηγούμενη εβδομάδα.

*Μεγάλες είναι οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν και οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες όπως τα ασφάλιστρα. Πρόκειται για αυξήσεις με άμεση επίπτωση στο εισόδημα των νοικοκυριών.

Το πιο μεγάλο στοίχημα για το μέγεθος της ακρίβειας που τελικά θα πλήξει την ελληνική αγορά, θα κριθεί το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου. Πολλοί επιχειρηματίες ακόμη τηρούν στάση αναμονής επιλέγοντας να απορροφήσουν (προσωρινά έστω) τις ανατιμήσεις. Σε αυτούς συγκαταλέγονται καταστήματα ρούχων, επίπλων, εξοπλισμού κ.λπ. όπου η πτώση των πωλήσεων είναι διψήφια.

Το ίδιο ισχύει για πολλά οπωροκηπευτικά εφόσον δεν «φαίνεται» η επίπτωση του ΦΠΑ και του υψηλότερου μεταφορικού κόστους, καθώς λόγω της καλοκαιρίας η τιμή πώλησης συγκριτικά με πέρυσι έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερη. Ωστόσο, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, «αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ».

Για παράδειγμα καφετέριες και κυλικεία αφήνουν αμετάβλητη την τιμή του εμφιαλωμένου νερού ή του καφέ και αυξάνουν, σε πολλές περιπτώσεις, περισσότερο άλλα προϊόντα που διαθέτουν.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι και η εκκίνηση της τουριστικής σεζόν, αλλά και η αλλαγή στις «βιτρίνες» των εμπορικών καταστήματων η οποία ακόμη είναι σε εξέλιξη αφού πολλοί διατηρούν προσφορές λόγω της μειωμένης κίνησης.

Πηγή Ελευθεροτυπία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης