Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επεκτείνεται το δωρεάν roaming στην ΕΕ για άλλα 10 χρόνια

Επεκτείνεται το δωρεάν roaming στην ΕΕ για άλλα 10 χρόνια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Το πρόγραμμα «Roam like at home» θα ανανεωθεί για άλλα δέκα χρόνια, σύμφωνα με σχέδια που συμφωνήθηκαν ανεπίσημα μεταξύ των ευρωβουλευτών και της σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου

Επετεύχθη συμφωνία για την επέκταση των κανόνων δωρεάν περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ

- Το καθεστώς που καταργούσε τις πρόσθετες χρεώσεις περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας επρόκειτο να λήξει στις 30 Ιουνίου 2022
- Οι ταξιδιώτες της ΕΕ θα απολαύσουν την ίδια εμπειρία στο εξωτερικό όπως στο εσωτερικό
- Η Επιτροπή θα εξετάσει το πρόβλημα των προσαυξήσεων για κλήσεις εντός της ΕΕ


Σύμφωνα με τη συμφωνία, ως συνέχεια της κατάργησης των επιβαρύνσεων περιαγωγής το 2017, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό στην ΕΕ χωρίς πρόσθετες χρεώσεις πέραν αυτών που ήδη πληρώνουν στο σπίτι.

Επιπλέον, θα δικαιούνται την ίδια ποιότητα και ταχύτητα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό όπως στο εσωτερικό. Οι πάροχοι περιαγωγής θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν την ίδια ποιότητα περιαγωγής με αυτές που προσφέρονται στο εσωτερικό, εάν υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες στο δίκτυο στη χώρα επίσκεψης. Για τον σκοπό αυτό, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν μια διάταξη για την απαγόρευση πρακτικών που μειώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών περιαγωγής (π.χ. με τη μετάβαση της σύνδεσης από 4G σε 3G).

Δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης


Οι ταξιδιώτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χωρίς πρόσθετη χρέωση - είτε μέσω κλήσης είτε μέσω μηνύματος, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης των πληροφοριών τοποθεσίας του καλούντος. Συμφωνήθηκε οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει επίσης να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Τα άτομα με αναπηρία θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χωρίς πρόσθετες χρεώσεις.

Πρόσκληση για τερματισμό προσαυξήσεων για κλήσεις εντός της ΕΕ

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές πίεσαν να τερματιστούν οι πρόσθετες χρεώσεις για κλήσεις εντός ΕΕ (π.χ. όταν καλούν από το Βέλγιο στην Ιταλία), καθώς οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ κλήσεων περιαγωγής και κλήσεων εντός ΕΕ. Επί του παρόντος, οι κλήσεις εντός ΕΕ περιορίζονται στα 19 σεντς ανά λεπτό. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει την κατάσταση και θα αξιολογήσει εάν απαιτείται περαιτέρω μείωση των ανώτατων ορίων.

Οι χρεώσεις περιαγωγής χονδρικής – Οι πάροχοι τιμών χρεώνουν ο ένας τον άλλον όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν άλλα δίκτυα κατά την περιαγωγή στην ΕΕ – θα περιοριστούν στα 2€ ανά Gigabyte (Gb) από το 2022 και σταδιακά σε 1 € το 2027. Εάν οι καταναλωτές υπερβούν τα συμβατικά τους όρια κατά την περιαγωγή , τυχόν πρόσθετες χρεώσεις δεν μπορούν να είναι υψηλότερες από τα ανώτατα όρια χονδρικής περιαγωγής.

Δηλώσεις

Η επικεφαλής ευρωβουλευτής Angelika Winzig (EPP, AT) δήλωσε: «Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που είναι προοδευτική και οδηγεί σε ακόμη καλύτερη ποιότητα και υπηρεσίες για τους ευρωπαίους πολίτες. Δημιουργούμε μια πιο δίκαιη αγορά περιαγωγής, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε μικρότερους φορείς εκμετάλλευσης μειώνοντας σημαντικά τα ανώτατα όρια χονδρικής. Ως επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στόχος μου ήταν να βελτιώσω σημαντικά την κατάσταση για τους καταναλωτές», είπε.

«Καταφέραμε να διασφαλίσουμε έναν νέο κανονισμό που να προσφέρει ακριβώς αυτό, παρέχοντας επίσης αρκετή ευελιξία για να αντιδράσουμε στις νέες εξελίξεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι η ΕΕ συνεχώς αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών. Η αποψινή συμφωνία είναι ένα βήμα πιο κοντά σε μια πραγματική Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και είμαι χαρούμενη που μπορούσαμε να προσθέσουμε ένα νέο κεφάλαιο σε αυτή την ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας», κατέληξε.

Επόμενα βήματα


Η άτυπη συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ. Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας θα ψηφίσει επί του κειμένου σε προσεχή συνεδρίαση.

Ιστορικό

Ο κανονισμός για την περιαγωγή θέσπισε τον κανόνα «Roam-Like-At-Home» (RLAH) που όριζε τη λήξη των πρόσθετων χρεώσεων περιαγωγής λιανικής στην ΕΕ από τις 15 Ιουνίου 2017. Ο κανονισμός ισχύει επί του παρόντος έως τις 30 Ιουνίου 2022. Πέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση του κανονισμού, η Επιτροπή επανεξέτασε το σύστημα για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του και την ανάγκη παράτασής του, όπως εξηγείται στην εκτίμηση επιπτώσεών της.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης