Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το μέλλον της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ευρώπη

9 Δεκέμβριου 2021
Το μέλλον της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ευρώπη
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν καθιερώσει τα τελευταία έτη, συνεχείς ελέγχους συναλλαγών (CTCs -CONTINUOUS TRANSACTION CONTROLS*), με στόχο να καλύψουν το έλλειμμα ΦΠΑ, να αυξήσουν τα έσοδα και να έχουν περισσότερο έλεγχο στα δεδομένα της οικονομίας τους (δείτε το έλλειμα ΦΠΑ για το 2019 εδώ). Ωστόσο, τα καθεστώτα CTC που έχουν υιοθετήσει αυτές οι χώρες δεν είναι ομοιόμορφα. Μέχρι στιγμής, η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που έλαβε παρέκκλιση από την Οδηγία του ΦΠΑ για την θέσπιση  υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ισπανία, υιοθέτησαν μια προσέγγιση ηλεκτρονικής αναφοράς, η οποία αποφεύγει την ανάγκη παρέκκλισης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς δεν επιβάλλει την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Οι προσπάθειες των ως άνω χωρών δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανέθεσε μια μελέτη για την αξιολόγηση του τρέχοντος τοπίου του CTC και την ανάλυση διαφορετικών σεναρίων που αφορούν νέες τεχνολογίες και εν γένει την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Αυτό το έργο ονομάζεται ευρέως «ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή» (Vat in the digital age). Περιλαμβάνει την ανάλυση των καθεστώτων CTC, τη μεταχείριση του ΦΠΑ στην οικονομία της πλατφόρμας και τη δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού αναγνώρισης ΕΕ.

Αν και η τελική μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, τα προκαταρκτικά ευρήματα έχουν συζητηθεί σε ορισμένα φόρουμ. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι CTC υπάρχουν στην Ευρώπη, με τη νότια και την κεντρική-ανατολική Ευρώπη στην πρώτη γραμμή των τοπικών υλοποιήσεων. Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει τοπικές μεθόδους CTC με ανομοιόμορφο και μη τυποποιημένο τρόπο, συχνά επιβαρύνοντας τις πολυεθνικές εταιρείες και το διασυνοριακό εμπόριο.

Ένας από τους στόχους της μελέτης είναι η αξιολόγηση του κόστους-οφέλους για τις φορολογικές αρχές και τις επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται σύμφωνα με τους κανόνες CTC. Η μελέτη διερευνά ορισμένες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών σε πραγματικό χρόνο, της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της περιοδικής αναφοράς (συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων SAF-T). Αναμένεται ότι η έρευνα θα εξετάσει τα πρότυπα/πλατφόρμες σε όλη την ΕΕ για μοντέλα CTC και θα αναλύσει τη δυνατότητα να αφεθούν τα πράγματα ως έχουν (αλλά καταργώντας την ανάγκη για τα κράτη μέλη να ζητήσουν παρέκκλιση πριν από την εφαρμογή των υποχρεωτικών συστημάτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης ).

Η πρωτοβουλία «ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή» δεν είναι το μοναδικό έργο CTC στην ατζέντα της ΕΕ. Η Ιταλία ζήτησε επίσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παρατείνει την παρέκκλιση της χώρας για την εντολή ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Τα στοιχεία που επικαλείται η Ιταλία η οποία εκτιμά μια αύξηση των δημόσιων εσόδων άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τα συμπεράσματα της πρωτοβουλίας «ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή».

Μετά τη δημοσίευση της μελέτης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανοίξει δημόσια διαβούλευση για να συζητήσει το μέλλον των CTC στην Ευρώπη, μια ενιαία εγγραφή ΦΠΑ στην ΕΕ, ίσως επεκτείνοντας το σύστημα One-Stop-Shop (OSS) για συναλλαγές και θέματα που επί του παρόντος δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής και τη μεταχείριση του ΦΠΑ της οικονομίας της πλατφόρμας.

Η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2021.


(*CTCs -CONTINUOUS TRANSACTION CONTROLS )
Τι είναι τα CTC. Μια μορφή αναφοράς ή εκκαθάρισης συναλλαγών με βάση το πραγματικό τιμολόγιο ή σε υποσύνολο ενός τιμολογίου. Οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν όλο και περισσότερο υπηρεσίες που διαχειρίζονται το cloud για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών. Οι CTC επιτρέπουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως οι φορολογικές διοικήσεις, να συλλέγουν δεδομένα που σχετίζονται με επιχειρηματικές δραστηριότητες, για την άσκηση των καθηκόντων τους.
Αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται απευθείας από συστήματα διαχείρισης επιχειρηματικών δεδομένων, σε πραγματικό ή σχεδόν πραγματικό χρόνο.Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης