Πάμε ΔΝΤ, αν δεν μας στηρίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση .

Οικονομικές Ειδήσεις

17 Μάρτιος 2010
Παίζοντας ξανά το χαρτί του ΔΝΤ, ο Γ. Παπανδρέου από τη Βουδαπέστη επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη στάση των εταίρων μας στο θέμα της παροχής βοήθειας. «Μου έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους πολλοί, αλλά χρειαζόμαστε θεσμούς που θα βοηθήσουν τις χώρες με προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά. Taxheaven.gr

Πάμε ΔΝΤ, αν δεν μας στηρίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση .

Παίζοντας ξανά το χαρτί του ΔΝΤ, ο Γ. Παπανδρέου από τη Βουδαπέστη επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη στάση των εταίρων μας στο θέμα της παροχής βοήθειας. «Μου έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους πολλοί, αλλά χρειαζόμαστε θεσμούς που θα βοηθήσουν τις χώρες με προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά βεβαίως και η Ελλάδα θα πάρει και αυτή τις απαραίτητες αποφάσεις, για τις επόμενες κινήσεις της»! Η φράση αυτή του Γ. Παπανδρέου, που αφορά στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 και 26 Μαρτίου, αναζωπύρωσε τα σενάρια για προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ .

Όλες οι παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου στην ουγγρική πρωτεύουσα περιείχαν μηνύματα προς τους ισχυρούς της Ένωσης. Σήμερα, θα έχει την ευκαιρία να τα πει διά ζώσης στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J. M. Barroso, καθώς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Χρηματοπιστωτική, Οικονομική και Κοινωνική Κρίση, το πρωί της Πέμπτης.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Γκ. Μπάιναϊ, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα, έδειξε ότι έχει τη βούληση, το κουράγιο και το θάρρος να πάρει δύσκολες αποφάσεις». «Αυτό που αναδεικνύεται, πλέον», προσέθεσε, «είναι ακριβώς η ανάγκη κοινοτικής αλληλεγγύης».

«Η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει εκείνους τους θεσμούς, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν παρόμοιες κρίσεις, είτε αυτό λέγεται ένας πιο ουσιαστικός συντονισμός, δηλαδή η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή άλλου είδους μορφές θεσμών, δηλαδή ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπως συζητείται», συνέχισε στο σκεπτικό του ο πρωθυπουργός. «Έως ότου γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές, όμως, χρειάζεται η σημερινή αλληλεγγύη της ΕΕ, ώστε να καμφθούν οι πιθανές ορέξεις της αγοράς για κερδοσκοπία», είπε με νόημα.


Θυσίες
«Η Ελλάδα πηγαίνει εκεί από όπου εμείς εξερχόμαστε» επισήμανε ο Ούγγρος ομόλογός του, εννοώντας τις θυσίες που πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό της χώρας από τους πολίτες της. Πέραν της συνάντησης και του γεύματος, οι δύο πρωθυπουργοί ήταν οι κεντρικοί ομιλητές και σε εκδήλωση του οικονομικού πανεπιστημίου της Βουδαπέστης για τη διαχείριση κρίσεων. Εκεί ο Γκ. Μπάιναϊ επισήμανε πως για τη χώρα του, καθότι δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ, ήταν εύκολη και προφανής η λύση του ΔΝΤ.

«Είμαστε διαφορετικές περιπτώσεις», επισήμανε ο Γ. Παπανδρέου. Αποκάλυψε, όμως, πως «συζητήσαμε με το ΔΝΤ και μας είπαν ότι δεν θα μας ζητούσαν παραπάνω μέτρα απ’ όσα πήραμε»! «Αλλά δεν έχουμε την κάλυψή του στις αγορές. Αυτή είναι η πρόκληση για την Ευρώπη: Χρειάζονται άμεσες απαντήσεις», διεμήνυσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ανέφερε, μάλιστα, εναλλακτικούς τρόπους -ιδιωτική χρηματοδότηση από τράπεζες, εγγυήσεις, διμερής δανεισμός- που μπορούν να προηγηθούν της δημιουργίας ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου και να προσφέρουν στις χώρες που έχουν ανάγκη το οξυγόνο που χρειάζονται. Και χωρίς να βάλει κανένας άλλος Ευρωπαίος πολίτης το χέρι στην τσέπη. «Δεν ζητάμε χρήματα», επανέλαβε.

«Η Ευρώπη πρέπει να βάλει κανόνες και όρια στην κερδοσκοπία, χρειάζεται στενότερη συνεργασία στην κατεύθυνση της οικονομικής και παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης», είχε πει από νωρίς το πρωί στους νέους του ουγγρικού σοσιαλιστικού κόμματος ενώπιον του υποψήφιου πρωθυπουργού τους Α. Μέστερχαζι.


Ερωτήσεις
Απαντώντας σε ερωτήσεις έγινε πιο σαφής για το ελληνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα. «Μου έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους πολλοί, αλλά χρειαζόμαστε θεσμούς που θα βοηθήσουν τις χώρες με προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά. Άφησε, μάλιστα, να διαφανεί ένας επιπλέον κίνδυνος για την Ευρώπη. Να βρεθεί να ακολουθεί τις ΗΠΑ και χώρες της Λατινικής Αμερικής που φαίνεται να ακολουθούν πιο προοδευτικές πολιτικές.

Στην κατεύθυνση του ΔΝΤ έδειξε και η υπουργός Οικονομίας, σε δηλώσεις της στη «ΝΕΤ 105,8». «Το γρηγορότερο δυνατό και οι θεσμοί της Ε.Ε., αλλά και η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, διότι αλλιώς τα περιθώρια στενεύουν πάρα πολύ. Τότε η μόνη λύση, η μόνη άλλη εφικτή λύση είναι το ΔΝΤ», σημείωσε η Λ. Κατσέλη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν ο Γ. Παπανδρέου αναζήτησε στην Ουγγαρία τεχνογνωσία για το ΔΝΤ. «Την τεχνογνωσία δεν χρειάζεται να επισκεφτεί κάποια χώρα για να την αποκτήσει και δεν χρειάζεται προς το παρόν», απάντησε. «Εμείς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το έχουμε απλώς ως μία δυνατότητα, θεωρητικά» προσέθεσε ο Γ. Πεταλωτής.

Πηγή Ημερησία