Την τετάρτη Θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο φορολογικό και θα προβλέπει νέα κλίμακα, αφορολόγητο με βάση αποδείξεις, κατάργηση του ΕΤΑΚ

Οικονομικές Ειδήσεις

15 Μάρτιος 2010
Την ερχόμενη Τετάρτη 17 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πολυαναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να πάρουν επιτέλους «μπροστά» τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.. Taxheaven.gr

Ελπίδες για αύξηση εσόδων με το νέο φορολογικό .

Την τετάρτη Θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο φορολογικό  και θα προβλέπει νέα κλίμακα, αφορολόγητο με βάση αποδείξεις, κατάργηση του ΕΤΑΚ

Την ερχόμενη Τετάρτη 17 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πολυαναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να πάρουν επιτέλους «μπροστά» τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και να μη χρειασθούν νέα πρόσθετα μέτρα τον προσεχή Μάιο. Χθες στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε η τελευταία ευρεία σύσκεψη υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσία γενικών και ειδικών γραμματέων, ώστε να γίνουν οι τελευταίες αλλαγές στις φορολογικές διατάξεις που θα δοθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στη δημοσιότητα. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη νέα φορολογική κλίμακα, τη διαμόρφωση του αφορολογήτου με βάση αποδείξεις λιανικών πωλήσεων που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, την κατάργηση του ΕΤΑΚ, την εφαρμογή νέων τεκμηρίων και πλήθος άλλες διατάξεις που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αντιστρέψουν την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού.

Το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι θα εξαρτάται από το συνολικό δηλωθέν εισόδημα. Οσοι δηλώνουν ετησίως έως 6.000 ευρώ δεν θα χρειαστεί να προσκομίσουν στην Εφορία καμία απόδειξη. Από εκεί και πάνω το ύψος των αποδείξεων θα διαμορφωθεί με βάση κλίμακα η οποία καθορίζεται ως εξής: για εισόδημα από 6.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ συντελεστής συγκέντρωσης αποδείξεων 10% και από 12.000 ευρώ και άνω συντελεστής 30%.

Ο κάθε συντελεστής εφαρμόζεται αποκλειστικά στο κλιμάκιο που αφορά και όχι στο σύνολο του εισοδήματος. Δηλαδή κάποιος που δηλώνει στην Εφορία εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.000

ευρώ [(6.000 Χ 0%) + (6.000 Χ 10%) + (8.000 Χ 30%) = 3.000 ευρώ) και όχι 6.000 ευρώ με βάση τις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει κάθε χρόνο να δικαιολογούν με το εισόδημά τους το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κτλ., ενώ για πρώτη φορά θα ληφθούν υπόψη ως τεκμήριο τα δίδακτρα που καταβάλλονται σε ιδιωτικά σχολεία.

Τα νέα φορολογικά μέτρα έρχονται σε μια περίοδο όπου τα έσοδα του κράτους προ επιστροφών φόρων αυξήθηκαν κατά 7,8% το πρώτο δίμηνο του 2010 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τη στιγμή που η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι 9,2%. Πάντως, αν ληφθεί υπόψη το πάγωμα των επιστροφών φόρου, τότε τα καθαρά έσοδα του κράτους αυξήθηκαν κατά 13,1% το ίδιο διάστημα.

Με βάση τα στοιχεία πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2010, οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 9,3% και οι πληρωμές για τόκους περιορίστηκαν κατά 12,8%. Συνολικά οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν μείωση κατά 9,6%.

Πηγή Το Βήμα