Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός - Ευρ. Κοινοβούλιο: Έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο

Ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός - Ευρ. Κοινοβούλιο: Έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Το Κοινοβούλιο ζητά επίσης να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη όπου λιγότερο από το 80% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις να λάβουν ενεργά μέτρα για την ενίσχυση και την επέκταση της κάλυψης των συμβάσεων αυτών


- Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης
- Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ενισχυθούν στις χώρες όπου καλύπτουν λιγότερο από το 80% των εργαζομένων
- Σεβασμός στα εθνικά προνόμια και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά τον καθορισμό των μισθών


Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια οδηγία που θα εγγυάται σε όλους τους εργαζομένους στην ΕΕ έναν δίκαιο και επαρκή κατώτατο μισθό.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη την εντολή της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων με 443 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 58 αποχές. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τις θέσεις του.

Το σχέδιο οδηγίας για τον κατώτατο μισθό αποσκοπεί στον καθορισμό κοινών ελάχιστων προτύπων για τη διασφάλιση ενός εισοδήματος που θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω ενός θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού μέσω της νομοθεσίας, είτε δίνοντας στους εργαζομένους τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται τους μισθούς τους με τους εργοδότες τους μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το Κοινοβούλιο ζητά επίσης να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη όπου λιγότερο από το 80% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις να λάβουν ενεργά μέτρα για την ενίσχυση και την επέκταση της κάλυψης των συμβάσεων αυτών.

Σχετικές πληροφορίες


Η απόφαση της επιτροπής Απασχόλησης να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο ανακοινώθηκε κατά την έναρξη της συνόδου της ολομέλειας στο Στρασβούργο την περασμένη Δευτέρα. Δεδομένου ότι περισσότεροι από 71 ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν στην απόφαση έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, διεξήχθη ψηφοφορία για την έγκριση της διαπραγματευτικής εντολής.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης