Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε άντληση 10 δις από τις αγορές μέσα στο α' εξάμηνο 2022 θα προχωρήσει η κυβέρνηση

24 Νοέμβριου 2021
Σε άντληση 10 δις από τις αγορές μέσα στο α' εξάμηνο 2022 θα προχωρήσει η κυβέρνηση


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο προϋπολογισμός του 2022 είναι στημένος πάνω στον άξονα της προστασίας ευάλωτων ομάδων και επιχειρήσεων και παροχών κινήτρων ανάπτυξης. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει προβλεφθεί η επιδείνωση της πανδημίας (ο ίδιος ο υπουργός τονίζει ότι έχει προβλεφθεί κάθε αρνητικό φαινόμενο) αλλά απ’ ότι φαίνεται είναι ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου θα έχουμε κάποιες αλλαγές.

Κατ’ αρχήν , η μη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P τον Οκτώβριο και τη Moody’s τον Νοέμβριο (προ εβδομάδας) δείχνει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπουν σε επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του α’ εξαμήνου 2022 και ίσως πριν το 2023. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στον χώρο των ομολόγων καθώς εάν αντιστραφεί η καμπύλη επιτοκίων (αποδόσεις τους ανοδικά) θα υπάρξει σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους και άλλα επιμέρους προβλήματα που αφορούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές και άλλους οργανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο οικονομικών θα βγει σε 2-3 νέες εκδόσεις ή επανεκδόσεις ομολόγων μέσα στο α’ εξάμηνο προκειμένου να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων πριν ξεκινήσει το tapering η ΕΚΤ. Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων οίκων, θα αντλήσει σωρευτικά περί τα 8-10 δις ευρώ στο α' εξάμηνο μέσα από ομολογιακές εκδόσεις ή δημοπρασίες εντόκων.

Επενδυτική βαθμίδα - Τράπεζα Πειραιώς

Σε ότι αφορά την επενδυτική βαθμίδα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα αναφέρει σε σημερινή έκθεσή της η Τράπεζα Πειραιώς, “η πιστοληπτική αξιολόγηση δεν προκύπτει μηχανιστικά μέσω της αλγοριθμικής επεξεργασίας ενός καθορισμένου συνόλου μεταβλητών. Αντίθετα προσδιορίζεται από ένα πλέγμα ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων, τα οποία φιλτράρονται και σταθμίζονται μέσα από επιτροπές έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών των οίκων αξιολόγησης. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι μια τέτοια διαδικασία συγκερασμού όλων αυτών των παραγόντων θα είναι εκ κατασκευής βραδυκίνητη, συντηρητική και με σημαντική υστέρηση στο χρονισμό των ενεργειών της. Κατά συνέπεια οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης, τις περισσότερες φορές, έρχονται να «σφραγίσουν» με την εγκυρότητα τους και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε εξελίξεις και γεγονότα τα οποία οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει.”

Προσοχή στην ισόρροπη αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων

 
Η ισορροπία στις επιχορηγήσεις πρέπει να είναι βασικό μέλημα της κυβέρνησης για να μην δημιουργηθούν προβλήματα ανταγωνισμού και συρρίκνωσης των αδύναμων και όσων δεν έχουν πρόσβαση προς τις τράπεζες και τα υπουργικά γραφεία. Ο ρόλος προστασίας της κοινωνικής ισορροπίας τον οποίο προσπαθεί να πραγματοποιήσει εδώ και ενάμιση χρόνο το ελληνικό κράτος έχει δημιουργήσει σοβαρά δημοσιονομικά ελλείμματα που θα ήταν αποδεκτά εάν λειτουργούσαν καταπραϋντικά για τους πραγματικά πάσχοντες. Το γεγονός ότι οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά  4 δις ευρώ (μέχρι το τέλος α’ εξαμήνου 2021) δείχνει ότι πολλές επιδοτήσεις πήγαν σε επαγγελματίες που πραγματικά δεν τις είχαν άμεσα ανάγκη και ότι άλλοι επαγγελματίες που πραγματικά βρίσκονται σε δυσχερή θέση βρέθηκαν αποκομμένοι.Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης