Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε σε πτώση τα ευρωπαϊκά

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε σε πτώση τα ευρωπαϊκά

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


“Βροχερή” η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο και μέσα στο κλίμα της πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών. Αυτή τη φορά η συνεδρίαση δεν είχε μεταβλητότητα. Ξεκίνησε από την αρχή με πωλήσεις και ο Γενικός Δείκτης σταθεροποιήθηκε λίγο κάτω από τις 900 μονάδες μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Η πτώση αυτή δεν προκάλεσε καμία απορία, αφού το ίδιο πτωτικό κλίμα είχαν και οι περισσότερες ευρωπαικές αγορές αλλά πτωτικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικοί δείκτες. Η διαφορά των ξένων αγορών από το ελληνικό είναι ότι αυτές διορθώνουν από τα ιστορικά υψηλά τους ενώ το ελληνικό διορθώνει από τα υψηλά έτους που προσέγγισε την προηγούμενη Παρασκευή.

Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά

- Για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ειδικότερα, εκτός από τον φόβο της πανδημίας και του lockdown, οι αγορές βλέπουν ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης (S&P τον Οκτώβριο και Moody's το Νοέμβριο) ανέβαλαν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

- Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ουσιαστικά δεν μπορεί να πουλήσει τα 'θετικά σενάρια' (ανάπτυξη, πληθωρισμός από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε , υποδομές και real estate) στους ξένους επενδυτές. Παραμένει μία μικρή υποβαθμισμένη αγορά και θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια κάτω από θετικές συνθήκες για να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 930 μονάδες.

- Πλησιάζουμε στο τέλος Νοεμβρίου και όπως κάθε τέλος μήνα οι θεσμικοί επενδυτές παίρνουν τα κέρδη τους. Πόσο μάλλον που ο Δεκέμβριος παραμένει παραδοσιακά ένας μήνας που οι επενδυτές ολοκληρώνουν τις αποκομίσεις κερδών και αυξάνουν ρευστότητα για να επανατοποθετηθούν στο μέλλον.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ' τριμήνου (9μηνου) από μεγάλες εισηγμένες και δύο τράπεζες (ΕΤΕ και Eurobank). Όμως η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και πιθανότατα να μην υπάρξει 'συγκίνηση'. Θα πρέπει να είναι καλύτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα και ταυτόχρονα να υπάρξει ανακοπή πιέσεων στις ξένες αγορές για να δούμε μία αισθητή ανάκαμψη.

Πωλήσεις σε τράπεζες και αντοχή από ΟΤΕ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, υπήρξαν έντονες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στην πλειονότητα των δεικτοβαρών blue chips. Η πίεση των πωλήσεων δεν απορροφήθηκε και ενδεχομένως να συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή τάσης προερχόμενη από το εξωτερικό.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε τη στήριξη των 900 μονάδων και έκλεισε στις 894,94 μονάδες με υποχώρηση (-1,81%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 24 έκλεισαν ανοδικά και οι 95 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά (-1,87%) και ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης κατά (-4,66%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, άνοδο είχαν μόνο οι Τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) με 0,88% και ο κλάδος Υγείας. Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-3,27%), Πρώτων Υλών (-3,24%), Τεχνολογίας (-2,71%).

Οι μετοχές με τις περισσότερες συναλλαγές ήταν (σε όγκο συναλλαγών) ήταν η Eurobank, Αlpha Bank, ΕΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Intralot, Frigoglass.

Η χρηματιστηριακή αγορά θα αφουγκραστεί τα αποτελέσματα 9μηνου που θα ανακοινωθούν το απόγευμα και ίσως διαμορφωθεί ένα επιμέρους 'επενδυτικό μικροκλίμα' για τίτλους που έχουν δυναμική και υπόσχονται ανάπτυξη.

Διεθνείς αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες ευρωπαικές αγορές (με εξαίρεση τη βρετανική) κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Το κλίμα ανησυχίας για την πανδημία και τον πληθωρισμό επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία. Ήπια υποχώρηση καταγράφουν και οι αμερικανικοί δείκτες που προσπαθούν να κερδίσουν από την υποχώρηση της τιμής πετρελαίου.

Οι λόγοι της διεθνούς διόρθωσης (περιλαμβάνεται και το ελληνικό χρηματιστήριο) είναι:

Η πανδημία εξαπλώνεται σε όλες τις μορφές της και οι πιθανότητες για επιστροφή των lockdowns αυξάνονται.

Ο πληθωρισμός αυξάνεται επικίνδυνα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά στη Γερμανία.

Εξακολουθούν να υπάρχουν τα προβλήματα με το κόστος ενέργειας και την διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας.Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης