Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΣΥΕ: Στο 2,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός.

10 Μάρτιου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Η άνοδος στον δείκτη αποδίδεται κυρίες στις αυξήσεις των τιμών στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, στα έξοδα των νοικοκυριών από δαπάνες πετρελαίου θέρμανσης, ενοικίων, συντήρησης κλπ, και τα μεταφορικά κόστη κλπ.
ΕΣΥΕ: Στο 2,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός.

Η άνοδος στον δείκτη αποδίδεται κυρίες στις αυξήσεις των τιμών στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, στα έξοδα των νοικοκυριών από δαπάνες πετρελαίου θέρμανσης, ενοικίων, συντήρησης κλπ, και τα μεταφορικά κόστη κλπ.

Αύξηση 2,8% εμφάνισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Η άνοδος στον δείκτη αποδίδεται κυρίες στις αυξήσεις των τιμών στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, στα έξοδα των νοικοκυριών από δαπάνες πετρελαίου θέρμανσης, ενοικίων, συντήρησης κλπ, και τα μεταφορικά κόστη κλπ.

Σε σύγκριση πάντως με τον Ιανουάριο του 2010, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 09 ? Φεβρουαρίου 10, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 08 ? Φεβρουαρίου 09, παρουσίασε αύξηση 1,4%, έναντι αύξησης 3,7%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 2,8% προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 6,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

β) Κατά 5,2% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και της ύδρευσης-αποχέτευσης.

γ) Κατά 0,1% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των

τιμών, κυρίως, στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.

δ) Κατά 2,9% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

ε) Κατά 11,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών του αυτοκινήτου.

στ) Κατά 1,8% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας και της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

ζ) Κατά 0,7% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

η) Κατά 3,0% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ

θ) Κατά 2,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ ? Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών : φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία.

ι) Κατά 3,2% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

2. Από τη μείωση του δείκτη :

Κατά 1,7% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη : ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά και αυγά, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά πατάτες νωπές. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη : μοσχάρι νωπό, αρνί και κατσίκι (νωπά), ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.

Όσον αφορά τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε κατά 2,9% το Φεβρουάριο του 2010 σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2009, έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2010, Ο Εν. ΔΤΚ παρουσίασε μείωση 0,6%, έναντι μείωσης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Εν. ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαρτίου 09 ? Φεβρουαρίου 10, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 08 ? Φεβρουαρίου 09, παρουσίασε αύξηση 1,5%, έναντι αύξησης 3,8%, που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης