Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τι αλλάζει από σήμερα σε καταστήματα τροφίμων λιανεμπόριο και κομμωτήρια

13 Νοέμβριου 2021 Σχόλια
Τι αλλάζει από σήμερα σε καταστήματα τροφίμων λιανεμπόριο και κομμωτήρια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Επανέρχεται το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα τροφίμων.


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ νέα απόφαση με την οποία τροποποιείται  η υπό στοιχεία ΔΙα/Γ.Π.οικ.69136/4.11.2021 απόφαση σχετικά με τα σημεία 21 (καταστήματα τροφίμων), 24 (λιανεμπόριο) και 25 (κομμωτήρια) του πίνακα 8 της παρ. 1 του άρθρου 1.

Οι τροποποιήσεις γίνονται προκειμένου να προβλεφθούν, ως προς το σημείο 21 η τήρηση αποστάσεων του ενός (1) ατόμου ανά 9 τ.μ. και ως προς και τα τρία σημεία (21,24 και 25) η απαγόρευση πώλησης προϊόντων κομμωτικής επαγγελματικής χρήσης σε μη επαγγελματίες κομμωτές-κουρείς και τα εν λόγω σημεία διαμορφώνονται ως εξής:

 

Α/Α ΠΕΔΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
21. Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων

Η υπηρεσία παροχής προϊόντων σε πακέτο από κατάστημα τροφίμων (take away) επιτρέπεται υπό τους ίδιους όρους υπό τους οποίους επιτρέπεται σύμφωνα με το σημείο 16 του παρόντος πίνακα.

•  Τήρηση των μέτρων του πίνακα Α, υπό την έννοια τήρησης των προβλεπόμενων αποστάσεων στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης)

.•   Ειδικώς στα καταστήματα τροφίμων τηρείται, κατά παρέκκλιση του σημείου 2 του πίνακα Α, η απόσταση του ενός (1) ατόμου ανά 9 τ.μ.

•  Ειδικώς στα σούπερ μάρκετ απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

•  Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

24. Λιανεμπόριο •  Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops in a shop), τηρουμένων των μέτρων του πίνακα Α.

•   Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9

.• Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

25. Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών), φυσικής ευεξίας κ.λπ. •  Λειτουργία δραστηριοτήτων κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσιών διαιτολογίας, υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων, υπηρεσιών εκμετάλλευσης λουτρών (καθαριότητας, χαμάμ κ.λπ.), υπηρεσιών θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών, υπηρεσιών μασάζ, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, υπηρεσιών γυαλίσματος υποδημάτων, δραστηριοτήτων σχετικών με τη φυσική ευεξία, υπηρεσιών δερματοστιξίας (τατουάζ και υπηρεσιών τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing) τηρουμένων των μέτρων του πίνακα Α και των κάτωθι προϋποθέσεων:

ο Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

ο Ειδικώς για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

•  Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.



Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου



Το σχετικό Δελτίο Τύπου:


Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2021


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ


Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισημαίνει στο καταναλωτικό κοινό και στις εμπορικές επιχειρήσεις ότι, σύμφωνα με την τροποποίηση της ισχύουσας ΚΥΑ  με τίτλο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ Β' 5277/12-11-21), ισχύουν από το Σάββατο 13/11/2021 επιπρόσθετα τα ακόλουθα μέτρα:


A. Στα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες) επιτρέπεται μέγιστη χωρητικότητα πελατών σε αναλογία ενός (1) ατόμου ανά εννέα (9) τετραγωνικά μέτρα. 


B. Απαγορεύεται σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης