Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τι θα γίνει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας .

  • Ανοιχτό πάντως αφήνουν οι εργοδότες το θέμα της επέκτασης και στον ιδιωτικό τομέα των περικοπών σε δώρα και επιδόματα άδειας, μετά την εξαγγελία του μέτρου στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, αν και στηρίζουν αναφανδόν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου («για να αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία») εκφράζουν έντονη ανησυχία για επερχόμενη ύφεση στην αγορά και στον παραγωγικό κορμό της χώρας λόγω του «πακέτου» και ζητούν άμεσα μέτρα.
Τι θα γίνει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας .

          Ανοιχτό πάντως αφήνουν οι εργοδότες το θέμα της επέκτασης και στον ιδιωτικό τομέα των περικοπών σε δώρα και επιδόματα άδειας, μετά την εξαγγελία του μέτρου στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, αν και στηρίζουν αναφανδόν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου («για να αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία») εκφράζουν έντονη ανησυχία για επερχόμενη ύφεση στην αγορά και στον παραγωγικό κορμό της χώρας λόγω του «πακέτου» και ζητούν άμεσα μέτρα.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χ.Κυριαζής που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ετέθη σήμερα τέτοιο θέμα, αλλά η κρίση, όπως ξέρετε, πλήττει εξίσου τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Ο ΣΕΒ ζητεί άμεσα νέο πακέτο μέτρων, αναπτυξιακού και όχι ταμειακού χαρακτήρα, με τρεις άξονες: ο πρώτος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, ο δεύτερος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ο τρίτος η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής παραγωγής. Βαθιά είναι η ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου ότι με την ύφεση που θα ακολουθήσει σίγουρα τα μέτρα θα υπάρξει «απο-επιχειρηματοποίηση» της χώρας με πτώση τζίρου, λουκέτα και απολύσεις. Γι΄ αυτό τον λόγο ζητούν άμεσο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ώστε να γλιτώσουν περίπου 50.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που βρίσκονται στο κόκκινο και να ανακάμψουν άλλες 100.000 που εμφανίζουν προβλήματα έστω και πρόσκαιρου χαρακτήρα.

Από την πλευρά τους οι βορειοελλαδίτες βιομήχανοι εκτιμούν ότι φέτος δεν πρέπει να προχωρήσουν καθόλου σε μισθολογικές αυξήσεις αφού αυτό που προέχει είναι κατά την άποψή τους η διατήρηση των θέσεων εργασίας μέσα σε βιομηχανίες που να λειτουργούν και να μην απειλούνται από λουκέτα.

Οι ίδιοι παραδέχονται ότι είναι πιθανόν σε μικρές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να υπάρξουν εκβιασμοί προς τους εργαζομένους ώστε να δεχθούν να δουλέψουν «εκτός νόμου», δηλαδή απεμπολώντας δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις. Θεωρούν όμως αδύνατο να γίνει το ίδιο στις μεγάλες επιχειρήσεις όπου υπάρχουν έλεγχοι και διαφάνεια, αλλά και πλήθος εργαζομένων. «Είναι όμως πλέον πολύ πιθανό όλα αυτά να τεθούν στη διαπραγμάτευση με τη ΓΣΕΕ» λένε αρκετοί επιχειρηματίες τόσο από την Αθήνα όσο και απότη Θεσσαλονίκη.

Πηγή Το Βήμα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης