Γιώργος Χριστοπουλος: Μία ακόμη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά χωρίς αναδρομικά 13 ετών.

Το ημερολόγιο ενός Φοροτεχνικού

7 Νοέμβριος 2021
Taxheaven.gr
Άνοιξε από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί  μέχρι 31.12.2021 η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τη δήλωση αδήλωτων επιφανειών ακινήτων χωρίς αναδρομικά 13 ετών, όπως ισχύει σήμερα, αλλά μόνο από 1.1.2020 και μετά, χωρίς κανένα πρόστιμο και σε αυτόματες δόσεις 24 μηνών!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η πλατφόρμα άνοιξε αυτή τη φορά μόνον για αδήλωτα τετραγωνικά, και όχι και για δήλωση μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων!!!

Η πλατφόρμα αυτή δεν άνοιξε μόνη της… Η επανέναρξη λειτουργία της μέχρι 31.12.2021, όπως και η αρχική πολύμηνη λειτουργία  της  το 2020, με την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων απέφυγαν την πληρωμή άνω του 1,5 δις ευρώ σε αναδρομικά τέλη και πρόστιμα, βασίστηκε στις προτάσεις και τις συνεχείς ενέργειες της ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την ΠΟΦΕΕ.

Υπενθυμίζουμε την προσωπική παρέμβαση στον αέρα με τον τότε υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο που συμφωνήσαμε την παράταση της πλατφόρμας.

Το ίδιο και η παράταση της ισχύος της απλής βεβαίωσης μηχανικού για τις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές ακινήτων μέχρι 31.12.2021. Από 1.1.2022 θα ισχύσει η «Ταυτότητα Κτιρίου» και ο θεός να φυλάει τους ιδιοκτήτες που θα μείνουν «εκτός νυμφώνος»!!!

Τα επόμενα 4 σημαντικά και δίκαια αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ που έχουν γίνει δεκτά από την ΚΕΔΕ και αναμένεται η προώθησή τους στη Βουλή από το ΥΠΕΣ (Μ.Βορίδης-Στ.Πέτσας) είναι τα εξής:

1. Αυτόματη (χωρίς δήλωση στο Δήμο) διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε κάθε ακίνητο στο οποίο διακόπτεται η παροχή ρεύματος.

2. Παραγραφή των αξιώσεων των Δήμων για τέλη ακινήτων στην 5ετία, από την 20ετία που ισχύει σήμερα.

3. Περιορισμός (πλαφόν) των ισχυόντων προστίμων δημοτικών τελών ακινήτων (σήμερα 60%, 100% και 200%!!!)  στο ανώτατο όριο του 50%.

4. Να εξεταστεί η συνέχιση της λειτουργίας της πλατφόρμας με δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων επιφανειών και στο μέλλον, με αυξανόμενα ποσοστά προστίμων +5% κάθε εξάμηνο και όριο και εκεί το 50%.