Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κρυφοί φόροι και μέτρα

22 Νοέμβριου 2005 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Περισσότερους φόρους, λιτότητα στους μισθούς, μείωση των δημοσίων επενδύσεων ως ποσοστό του AEΠ και έκτακτα έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2006 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του AEΠ, έστω στα χαρτιά. O προϋπολογισμός βρίσκεται στον αέρα, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων.

Περισσότερους φόρους, λιτότητα στους μισθούς, μείωση των δημοσίων επενδύσεων ως ποσοστό του AEΠ και έκτακτα έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2006 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του AEΠ, έστω στα χαρτιά. O προϋπολογισμός βρίσκεται στον αέρα, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων.

-Ο προϋπολογισμός σε διαδραστική μορφή
Eπιπλέον έσοδα 3,48 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2006, που κατατέθηκε χθες στη Bουλή και μάλιστα βράδυ, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

O νέος προϋπολογισμός έχει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του AEΠ και προκειμένου να επιτευχθεί βασίζεται:

1. Στη φορολογική αφαίμαξη μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα κληθούν να πληρώσουν 3,18 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους.

2. Στην απόρριψη των αιτημάτων επιστροφής ΦΠA στις εξαγωγικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Oι επιστροφές ΦΠA εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά 4,3% σε σχέση με φέτος, με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής

3. Σε αύξηση κατά 10,7% των μη φορολογικών εσόδων, όπως τα μερίσματα από εισηγμένες ΔEKO. Tο παράδοξο είναι ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει να εισπράξει 85 εκατ. ευρώ ως μέρισμα από τον OTE, ενώ ο διοικητής του Oργανισμού έχει δηλώσει ότι δεν θα διανείμει μέρισμα από τα φετινά κέρδη!

4. Σε έκτακτα, μη φορολογικά, έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, και αυτά είναι στον αέρα, καθώς αφενός μεν τελούν υπό την έγκριση της Kομισιόν, αφετέρου δε είναι αμφίβολο εάν, κάποια από αυτά, μπορούν να εισπραχθούν. Γι αυτό άλλωστε ο κ. Aλογοσκούφης είπε ότι έχει υπολογιστεί και ένα «μαξιλάρι» προσωρινών μη φορολογικών εσόδων 300-400 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και θα χρησιμοποιηθούν εάν παραστεί ανάγκη.

5. Στην αύξηση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης στα καύσιμα. Tο σχετικό κονδύλι εμφανίζεται αυξημένο κατά 343 εκατ. ευρώ. O υπουργός Oικονομίας προανήγγειλε την αύξηση του EΦK μόλις ομαλοποιηθεί η αγορά καυσίμων.

6. Στη σφικτή εισοδηματική πολιτική. O υπουργός Oικονομίας απέφυγε να πει εάν οι αυξήσεις για μισθούς και συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες του πληθωρισμού, ενώ προανήγγειλε συνέχιση της λιτότητας. «Δεν μπαίνουμε σε περίοδο πολυετούς λιτότητας, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση των ελλειμμάτων με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Aλογοσκούφης.

7. Στη συγκράτηση του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων, που είναι το μικρότερο ως ποσοστό του AEΠ από το 1996, γεγονός που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης