Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αντίστροφη... μέτρηση για ανακοίνωση μέτρων.

  • EΠΩΔYNA πρόσθετα μέτρα ταχείας απόδοσης έχει αποφασίσει να λάβει η κυβέρνηση, η οποία, παρά ταύτα, πριν τα ανακοινώσει, πιθανότατα αύριο Τετάρτη, θα ζυγίσει την απήχησή τους στην κοινωνία.
Αντίστροφη... μέτρηση για ανακοίνωση μέτρων.

EΠΩΔYNA πρόσθετα μέτρα ταχείας απόδοσης έχει αποφασίσει να λάβει η κυβέρνηση, η οποία, παρά ταύτα, πριν τα ανακοινώσει, πιθανότατα αύριο Τετάρτη, θα ζυγίσει την απήχησή τους στην κοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κοινοτικός επίτροπος Oλι Ρεν, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, μέλη του Yπουργικού Συμβουλίου, αλλά και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, παραδέχθηκε ότι συζήτησε ένα προς ένα τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως το πάγωμα των συντάξεων αδιακρίτως ποσού για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Τον οικονομικό επίτροπο συνόδευε ο κ. Γ. Σταρκ, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υπογραμμίσουν ότι τα μέτρα για την ελληνική οικονομία απολαμβάνουν της στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κοινοτικός επίτροπος αισθάνθηκε την ανάγκη «να καλέσει τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να στηρίξουν τα πρόσθετα μέτρα, που είναι αναγκαία σε συνδυασμό με τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί για να περιοριστεί το έλλειμμα κατά 4%. Ελλοχεύουν κίνδυνοι, είπε ο κ. Oλι Ρεν και τα μέτρα είναι αναγκαίο να ληφθούν τώρα όχι γιατί αυτό είναι αρεστό στις Βρυξέλλες ή στις αγορές, αλλά για το μέλλον της χώρας, των συντάξεων της πρόνοιας κ.λπ.

Ο κοινοτικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα εντοπίστηκαν και υπαγορεύτηκαν από το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και αυτά ακριβώς συζητήθηκαν με την κυβέρνηση. Παρατήρησε ότι εφόσον ληφθούν αυτά τα μέτρα υπάρχουν «τα μέσα, το πλαίσιο για συντονισμό ενεργειών όπως απαιτείται για τη σταθερότητα της ευρωζώνης».

Υπό την έννοια αυτή ο κ. Ρεν άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλων δυνάμεων που θα αποκλιμάκωναν το spread, αλλά επαναβεβαιώνεται η πολιτική στήριξη, θεωρώντας ότι τα μέτρα από μόνα τους θα αποθαρρύνουν τους κερδοσκόπους από τα ελληνικά ομόλογα.

Είναι σαφές ότι ο κοινοτικός επίτροπος χρησιμοποίησε χθεσινοβραδινή δήλωσή του σε συνέντευξη Tύπου για να απευθυνθεί, όπως είπε, προς τις πολιτικές δυνάμεις για στήριξη των μέτρων αλλά και προς «τον ελληνικό λαό», τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα για να μπουν σε τάξη με βιώσιμο τρόπο τα δημοσιονομικά της δεδομένου ότι αν δεν ελεγχθεί το χρέος, αυτό θα κυριαρχήσει σε βάρος της Ελλάδας, που θα μείνει εκτός ανάπτυξης και εκτός κοινωνικής πρόνοιας.

Παπακωνσταντίνου: Και νέα μέτρα από κυβέρνηση

Το χθεσινό πρόγραμμα του κοινοτικού επιτρόπου περιελάμβανε σαραντάλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τον επίτροπο για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ληφθεί και υλοποιούνται, για τον προϋπολογισμό, που τον Ιανουάριο είναι εντός του στόχου, τη φορολογία, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και για όλες τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένων και νέων μέτρων, έτσι ώστε να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010.

Λ. Κατσέλη: Μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας

Το σύνολο των μέτρων που αφορούν τη στήριξη της αγοράς και την αναθέρμανση της οικονομίας αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη με τον οικονομικό επίτροπο Oλι Ρεν.

Η κ. Κατσέλη ενημέρωσε τον κ. Ρεν για τις βασικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα την προβλεπόμενη δαπάνη των 10,3 δισ. ευρώ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την πορεία του Eθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Aναφοράς (2007-2013) η απορρόφηση του οποίου βρίσκεται στο 6% και αναμένεται να ξεπεράσει το 15% το 2010.

Επίσης, όπως δήλωσε η κ. Κατσέλη, ενημέρωσε τον επίτροπο για την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων, τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τα καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο.

Πηγή ExpressΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης