Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προσωποκράτηση τέλος Με απόφαση – σταθμό, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο είναι αντίθετο με τις διατάξεις του Συντάγματος για τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξία

  • Τέλος στην προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο βάζει -σύμφωνα με πληροφορίες- το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) με απόφαση-σταθμό που πήρε χθες το βράδυ σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση.
Προσωποκράτηση τέλος Με απόφαση – σταθμό, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο είναι αντίθετο με τις διατάξεις του Συντάγματος για τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξία.

Τέλος στην προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο βάζει -σύμφωνα με πληροφορίες- το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) με απόφαση-σταθμό που πήρε χθες το βράδυ σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το ΑΕΔ έκρινε ότι το επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης έρχεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξία και την προσωπική ελευθερία.

Το ΑΕΔ, υιοθετώντας σχετική εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ιω. Μαντζουράνη, δέχτηκε ως ορθότερη την περσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δέχτηκε (250/08) ότι το μέτρο πάσχει συνταγματικά.

Ετσι με πλειοψηφία 8-5 ψήφων το ΑΕΔ απέκρουσε χθες τις απόψεις του Δημοσίου και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που είχαν ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο. Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές με επείγουσα νομοθετική ρύθμιση το όριο των 30.000 ευρώ ανέβηκε στα 150.000 ευρώ, με την προηγούμενη κυβέρνηση να αρνείται την κατάργηση του μέτρου.

Πριν από δύο εβδομάδες στη σχετική δίκη στο ΑΕΔ, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του μέτρου, σημειώνοντας ότι έχει περιοριστεί σημαντικά για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, ενώ δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε όσους αποδεικνύουν την πλήρη οικονομική αδυναμία τους.

Μόλις η απόφαση του ΑΕΔ γίνει επίσημα γνωστή, σε λίγες εβδομάδες θα πρέπει υποχρεωτικά να σταματήσουν προσωποκρατήσεις για χρέη, αφού οι αποφάσεις του ΑΕΔ έχουν ισχύ νόμου και ερμηνεύουν αυθεντικά το Σύνταγμα.

Αγνωστο παραμένει εάν θα επιχειρηθεί κάποια νέα νομοθετική ρύθμιση, καθώς η συνταγματική ερμηνεία του ΑΕΔ βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια σε μια τέτοια προοπτική.

Στην απόφαση του ΑΕΔ θα υπογραμμίζεται ότι:

    * Το μέτρο της προσωποκράτησης απαγορεύεται αυτό κάθε εαυτό σε κάθε περίπτωση ως αντίθετο στο Σύνταγμα. Το μέτρο αυτό διαφέρει από τα γνήσια μέσα εκτέλεσης (κατάσχεση κ.λπ.) που συνιστούν άμεση επέμβαση του Δημοσίου στην περιουσία του οφειλέτη προς είσπραξη του χρέους, διότι αποτελεί μέτρο καταναγκασμού όχι επί της περιουσίας αλλά επί του ιδίου του προσώπου του οφειλέτη, προκειμένου να εξαναγκαστεί με κάθε μέσο να καταβάλει το χρέος.
    * Ο καταναγκασμός αυτός είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτος, αφού το Σύνταγμα αναγνωρίζει ως πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία.

Η στέρηση της προσωπικής ελευθερίας μπορεί να δικαιολογηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος μόνο ύστερα από καταδίκη από ποινικό δικαστήριο και όχι με την επιβολή ενός διοικητικού μέτρου (π.χ. από τον έφορο) που αποβλέπει να πιέσει για την εξόφληση με χρήματα που ο οφειλέτης δεν έχει ή το Δημόσιο δεν μπορεί να αποδείξει ότι έχει.

Πηγή Εθνος


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης