Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συζήτηση στη Βουλή μετά από επίκαιρες ερωτήσεις σχετικά με τη στήριξη πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη

Συζήτηση στη Βουλή μετά από επίκαιρες ερωτήσεις σχετικά με τη στήριξη πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10563 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
e-mail: [email protected]


Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Δελτίο Τύπου


Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη

Αξιότιμε κε. Συνάδελφε,
Μετά τον σεισμό – της 27ης Σεπτεμβρίου – στην Κρήτη, θεσπίστηκαν ειδικές διατάξεις για την κρατική αρωγή προς φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν, και προωθήθηκε η υλοποίηση στοχευμένων οικονομικών μέτρων στήριξης τόσο των πληγέντων όσο και αποκατάστασης των περιοχών.
Παράλληλα, επεκτάθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr, ώστε να χορηγηθούν μέσω αυτής οι σχετικές ενισχύσεις.
Ειδικότερα, υλοποιούνται, μεταξύ άλλων, απαντώντας και στο Ερώτημά σας, τα εξής:

1ον. Η χορήγηση πρώτης αρωγής, έναντι της στεγαστικής συνδρομής σε ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν πληγεί από τον σεισμό, ύψους 14.000 ευρώ ή 8.000 ευρώ ή 3.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των εκτιμώμενων ζημιών.
Δικαιούχοι είναι προφανώς ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων, που υπέστησαν βλάβες από τον σεισμό, όπως αυτά προκύπτουν από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (έντυπο Ε9).

2ον. Η χορήγηση πρώτης αρωγής για αποζημίωση οικοσκευής σε φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν ακίνητα ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, τα οποία έχουν πληγεί, ύψους 6.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών στην κατοικία.
Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν ακίνητα, ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, τα οποία έχουν πληγεί από τον σεισμό και έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή είναι μισθωτές – με εξαίρεση τους μισθωτές των βραχυχρόνιων μισθώσεων – ή η κατοικία τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν – με εξαίρεση αυτές για τις οποίες δεν υφίσταται δήλωση μίσθωσης.

3ον. Η χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για αποκατάσταση ζημιών σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής, ύψους 8.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών στις εγκαταστάσεις.
Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που έχουν υποστεί υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα κ.λπ.

Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα arogi.gov.gr άνοιξε την 6η Οκτωβρίου και δέχεται αιτήσεις για περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης που έχουν πληγεί από τον σεισμό, όπως αυτές καθορίζονται στις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Σε δεύτερη φάση, όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή, δυνάμει των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, όπως αποτυπώνεται σε προχθεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, η πλατφόρμα επεκτάθηκε και για τους πληγέντες σε λοιπές περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τον σεισμό και μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχθεί στην περίμετρο των δικαιούχων πρώτης αρωγής.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Αξιότιμε κε. Συνάδελφε,
Αναφορικά με το ερώτημά σας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα καταβολής της προκαταβολής στους πληγέντες, αυτό συμβαδίζει απόλυτα με την πορεία αιτήσεων και τη ροή της επεξεργασίας αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σας ενημερώνω ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί, μέχρι σήμερα, σε καταβολή αποζημιώσεων ύψους 8,4 εκατ. ευρώ σε 1.059 δικαιούχους που επλήγησαν από τον σεισμό στην Κρήτη.
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να αναφέρω ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί στην υλοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης για τους πληγέντες.
Ενδεικτικά, υπενθυμίζω τα ακόλουθα:
1ον. Παρατείνεται και αναστέλλεται η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, όσων διαμένουν ή/και δραστηριοποιούνται στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, με σκοπό την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τον σεισμό.

2ον. Όσον αφορά στις δανειακές υποχρεώσεις, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες-μέλη της θα σταθούν αρωγοί – με κάθε πρόσφορο τρόπο – στις απώλειες που υπέστησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις, προχωρώντας – κατά περίπτωση – σε βραχυχρόνια αναστολή πληρωμών, προσωρινή ρύθμιση οφειλών, βραχυχρόνια αναστολή κατασχέσεων.

3ον. Έχει ήδη κατατεθεί από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, ένα πρώτο χρηματικό ποσό, που προορίζεται ειδικά για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων.

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Μανώλη Συντυχάκη για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη

Αξιότιμε κ. Συνάδελφε,
Μετά τον σεισμό στην Κρήτη, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα, για ακόμη μια φορά, ότι ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες συμπατριωτών μας που βιώνουν τις επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής.
Με γνώμονα την ταχύτερη και μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται, ενεργούμε έγκαιρα, αποζημιώνουμε άμεσα και στηρίζουμε γενναία τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.
Ειδικότερα, υλοποιούνται άμεσα, μεταξύ άλλων, απαντώντας και στο Ερώτημά σας, τα εξής:
1ον. Η παροχή Στεγαστικής Συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων.
Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

2ον. Η παροχή πρώτης αρωγής έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr., ύψους έως 14.000 ευρώ.

3ον. Η παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr., ύψους έως 6.000 ευρώ.

4ον. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για 6 μήνες.

5ον. Όσον αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι τράπεζες-μέλη της θα σταθούν αρωγοί, με κάθε πρόσφορο τρόπο στις απώλειες που υπέστησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις, εξαιτίας του σεισμού στην Κρήτη, με σκοπό να λάβουν κατά περίπτωση και ανάλογα με την ικανότητα αποπληρωμής τους βραχυχρόνια αναστολή πληρωμών, προσωρινή ρύθμιση οφειλών και βραχυχρόνια αναστολή κατασχέσεων.

6ον. Προβλέπονται διευκολύνσεις για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Ειδικότερα, προβλέπονται:
- Η κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών.
- Η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή.
- Η εξόφληση των ανωτέρω εισφορών σε 12 - 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ


Αξιότιμε κ. Συνάδελφε,
Σε συνέχεια της απάντησής μου προβλέπονται επίσης:
7ον. H αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

8ον. Η στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις άμεσες ανάγκες και για τις αποκαταστάσεις.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών των δήμων που επλήγησαν, διέθεσε 1 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται και άλλες φάσεις χρηματοδότησης, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και η ωρίμανση του σχεδιασμού από την πλευρά των δήμων.

9ον. Συνεργασία και στήριξη για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.
Το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται με τους πυρόπληκτους δήμους για την προώθηση των διαδικασιών κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης