Αναπόφευκτη η λήψη νέων επώδυνων μέτρων.
- TH λήψη νέων επώδυνων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα επιβεβαίωσε χθες με την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις της οδηγούν σήμερα, εκ των πραγμάτων, σε βίαιες αλλαγές και αναγκαστικές περικοπές κεκτημένων».
TH λήψη νέων επώδυνων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα επιβεβαίωσε χθες με την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις της οδηγούν σήμερα, εκ των πραγμάτων, σε βίαιες αλλαγές και αναγκαστικές περικοπές κεκτημένων».
Απαντώντας στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» σε επίκαιρες ερωτήσεις της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμη ότι «θα ανταποκριθούμε με όποιο κόστος και με όποιο πόνο» και ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα ζητήσει και θα απαιτήσει την κοινοτική αλληλεγγύη», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα την εξασφαλίσει.
Ο πρωθυπουργός αφού κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «λιποτάκτησε» μπροστά στις ευθύνες της, κάλεσε τους πολιτικούς του αντιπάλους να ξεχάσουν το πολιτικό κόστος και να σκεφτούν μόνο την επιβίωση της πατρίδας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η στιγμή είναι ιστορική και ότι δεν αφήνει περιθώρια για υπεκφυγές, δημαγωγίες και λαϊκισμούς. «Καμία άλλη χώρα», τόνισε με νόημα, «δεν θα πληρώσει για τα χρέη τα δικά μας. Κανείς πέρα από εμάς δεν μπορεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Σε τελευταία ανάλυση είναι θέμα τιμής και περηφάνιας για τη χώρα μας να διορθώσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας». Μετέφερε, μάλιστα, το αρνητικό κλίμα που συναντά στο εξωτερικό όταν οι ομόλογοί του τον ρωτούν αν υπάρχει δικαιοσύνη στη χώρα μας, δικαιολογώντας με τον τρόπο αυτό την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει σύσταση Eξεταστικής Eπιτροπής για την Oικονομία. Στόχος, όπως είπε, είναι να αποδοθούν ευθύνες και να αποτρέψουμε εφεξής κάθε πειρασμό οποιουδήποτε πολιτικού, υπουργού ή κόμματος να παίζει με αριθμούς και με την τύχη της χώρας.
Την πρόβλεψη ότι οι εργαζόμενοι θα γονατίσουν όχι για 2 ή 3 χρόνια, αλλά για 100 χρόνια έκανε η κ. Παπαρήγα, η οποία ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ δεν μπορεί να παράσχει καμία συναίνεση και στήριξη σε αντιλαϊκές πολιτικές. Πρότεινε, ακόμη, να γίνουν πολιτικά δικαστήρια για όλα τα σκάνδαλα, σημειώνοντας πως υπεύθυνη της κρίσης δεν είναι η διαφθορά, οι μίζες και η ανικανότητα, καθώς ανάλογα προβλήματα έχουν και άλλες καπιταλιστικές χώρες.
«Αναποτελεσματικά και εγκληματικά» χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ και η περικοπή του 14ου μισθού θα οδηγήσουν σε βίαιη αναδιανομή προς όφελος των ισχυρών και εις βάρος των αδυνάμων. Τέλος, επέρριψε προσωπικά την ευθύνη στον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας πως κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του διαλύθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.
Πηγή Express
Ακολουθήστε το taxheaven.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα οικονομικά νέα