Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών στην ΕΦΕΕΑ. Τοποθετείται...

Το Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών στην ΕΦΕΕΑ. Τοποθετείται...

«Αντισταθείτε σ' αυτόν που γύρισε πάλι στο σπίτι και λέει: Δόξα σοι ο Θεός.
Αντισταθείτε στον περσικό τάπητα των πολυκατοικιών
στον κοντό άνθρωπο του γραφείου στην εταιρεία εισαγωγαί - εξαγωγαί
στην κρατική εκπαίδευση
στο φόρο
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ...
»
Μιχάλης Κατσαρός (1919-1998) - Ποιητής

Η υγειονομική κρίση που «διαδέχθηκε» τη 10ετή μνημονιακή περίοδο, έχει έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Η κρίση αυτή χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση, ως όχημα για να εφαρμοστούν τα πιο αντιδραστικά μέτρα ενάντια στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και όχι μόνο. Ενδεικτικά:

• Αν και το υποστελεχωμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης μέσω της ηρωικής προσπάθειας των υγειονομικών, η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την ενίσχυση του με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, εξαγγέλλοντας -δια στόματος του Πρωθυπουργού-, συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και είσοδο στο ΕΣΥ φορέων ιδιωτικών συμφερόντων.

• Η θέσπιση των νέων νομοθετικών διατάξεων στην Παιδεία, με την πριμοδότηση ουσιαστικά των ιδιωτικών φορέων της μέσω του αποκλεισμού των νέων από την Δημόσια Ανώτατη εκπαίδευση και μέσω ισοτιμίας των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με εκείνων των ιδιωτικών κολλεγίων, η θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι φραγμοί στη φοίτηση των φοιτούντων ήδη στα ΑΕΙ, ξεδιπλώνουν τις πιο φιλελεύθερες αντιλήψεις ως προς την ελεύθερη πρόσβαση των νέων στην εκπαίδευση, με βαρύ το άρωμα αυταρχισμού και του δόγματος «νόμος & τάξη».

• Η κατάργηση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, μέσω της «ελαστικότητας» των εργασιακών σχέσεων και των «εναλλακτικών» μορφών εργασίας, έρχεται να ξεπληρώσει γραμμάτια προς τον ΣΕΒ, αφού η κυβέρνηση υιοθέτησε πλήρως την ατζέντα των αιτημάτων του, αλλά και της Ε.Ε.

• Ενώ Προωθεί τον κρατικό έλεγχο με το νόμο Χατζηδάκη, των ενώσεων, των σωματείων, την απονεύρωση και την αποδυνάμωση της λειτουργίας τους, τον περιορισμό και ουσιαστικά την απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας.

• Τέλος η κυβέρνηση παρακολουθεί ως θεατής το διεθνές και εγχώριο ράλι αισχροκέρδειας και ακρίβειας, που έχει σαν στόχο εργαζόμενους, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους αποκομίζοντας τεράστια κέρδη στην παγκόσμια και εγχώρια ελίτ εξαθλιώνοντας και φτωχοποιώντας τους υπολοίπους. Παράλληλα αδιαφορεί για την κοινωνική προστασία των Πολιτών αλλά και του φυσικού πλούτου, παρακολουθώντας και πάλι σαν θεατής, την «εξέλιξη» των φυσικών φαινομένων.

Ως κλάδος βρισκόμαστε τους τελευταίους 20 μήνες περίπου, στη δίνη αυτής της κρίσης στην οποία κληθήκαμε να υποστηρίξουμε και να στηρίξουμε τους θιγόμενους από την αλλοπρόσαλλη αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και από την απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Υπερβάλλαμε εαυτόν, έχοντας να αντιμετωπίσουμε την ανάλγητη πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, που μας θεώρησαν δεδομένους υποτακτικούς.

Πλάι τους οι γνωστοί πια σε όλους τους Λογιστές και σε όλες στις Λογίστριες, «Συνεργάτες» που με τη συναίνεση, την ουσιαστική αφωνία τους, και τον «αγώνα» τους μέσω ανακοινώσεων, συνέβαλαν στην διεκδικητική απραξία του Κλάδου, στην αποδοχή του ρόλου του «παιδιού για όλες τις δουλειές»... Η πανταχού απούσα επί της ουσίας, συνδικαλιστική μας ηγεσία!
 
Η άποψη μας για την συνδικαλιστική δραστηριότητα του Κλάδου

Ο πολυκερματισμός της συνδικαλιστικής δραστηριότητας του Κλάδου και ιδιαίτερα στην Αθήνα συνέβαλλε διαχρονικά στην αδυναμία έκφρασης και δραστηριοποίησης ενός μαζικού, παρεμβατικού και διεκδικητικού κινήματος στο χώρο μας.

Οι διαφοροποιήσεις και οι διαφορετικές απόψεις δεν μπορούν δικαιολογήσουν τους «ξεχωριστούς» δρόμους που εκφράστηκαν με σωματεία-σφραγίδες σε πολλές περιπτώσεις, όπου οι λόγοι θα μπορούσαν να αναζητηθούν σε επιδιώξεις και κίνητρα που δεν αφορούν τον Κλάδο.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μας, δεν βρέθηκαν ικανές και αντάξιες να διαχειριστούν τα σοβαρά προβλήματα του Κλάδου και αρκέστηκαν σε διεκπεραιωτικά καθήκοντα, πρακτικών και μόνο ζητημάτων, υποβαθμίζοντας τη Συμμετοχή των συναδέλφων και τα αιτήματα διεκδίκησης που αφορούν τη ζωή μας και κυρίως το μέλλον μας.

Παράλληλα το τελευταίο διάστημα, στο χειρότερο χρόνο που θυμόμαστε ποτέ, η «παρέμβαση» των συνδικαλιστικών ηγεσιών μας, «ανέδυε» σιωπή, παθητικότητα, υποτέλεια, στο πνεύμα της «συνεργασίας» με την πολιτική ηγεσία και την ΑΑΔΕ.

Η τακτική αυτή συνέβαλε καθοριστικά στην αποχή και στην παθητικότητα των συναδέλφων και τελικά στην αναποτελεσματικότητα οποιασδήποτε ουσιαστικής διεκδίκησης.

Η εμπειρία της απραξίας, της πολιτικής σκοπιμότητας, της προσωπικής καταξίωσης των ανθρώπων που κύρια κινούν τους συνδικαλιστικούς φορείς μας, δικαιολογημένα έχουν δημιουργήσει ένα είδος άρνησης των περισσότερων να συμμετέχουν σε αυτούς.

Η λογική του «τίποτα δεν αλλάζει» και ότι πάντα «αυτοί» θα έχουν το πάνω χέρι ή ακόμα χειρότερα το «όλοι ίδιοι είναι», κυριαρχεί και μας απομονώνει.

Η αποχή τελικά ψηφίζει... Και μας «χαρίζει» αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες...

> Πιστεύουμε ότι οι διαφορές μας, θα πρέπει να εκφράζονται μέσα στο Σωματείο μας, για να υπάρχει η δυνατότητα συνθέσεων και κυρίως κοινής πορείας διεκδίκησης των αιτημάτων μας, μέσα από τις κοινές δράσεις μας.

> Πιστεύουμε ότι τα Σωματεία μας, θα πρέπει να αποκαταστήσουν τη δημοκρατική τους λειτουργία, με τη συμμετοχή των Μελών τους, με τις θεματικές Γενικές Συνελεύσεις, με το διάλογο, όπου όλοι/ες οι Συνάδελφοι/φισες θα έχουν λόγο και δύναμη και όχι απλά ψήφο.

Η πρακτική αυτή πρέπει να τώρα ανατραπεί και αυτό δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο με την εγγραφή - συμμετοχή των Λογιστών & των Λογιστριών, στα Σωματεία τους και τη διεκδίκηση πρώτα και κύρια του ρόλου τους.

Οι θέσεις μας για τα θέματα του Κλάδου μας. Διεκδικούμε:

Την κατάργηση της συνυπευθυνότητας και της συναυτουργίας των Λογιστών και την μη ποινικοποίηση της εργασίας μας.
Την Τροποποίηση του Άρθρου 93 του Ν.4764/2020 που αφορά στην ασθένεια των Λογιστών ως εξής:
Άρθρο 93. Ρυθμίσεις για τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών φοροτεχνικών που ασθενούν, καθώς και κατά την περίοδο της λοχείας των λογιστριών.
1. Σε περίπτωση που λογιστής φοροτεχνικός βεβαιωμένα από δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ ασθενεί ή έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσης φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων πελατών του που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας ή της ασθένειας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα της ιατρικής βεβαίωσης ασθενείας ή νοσηλείας του.
Επιπροσθέτως οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσης φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων της λογίστριας και των εντολέων πελατών της, παρατείνονται για ένα μήνα από την ημερομηνία της ιατρικής βεβαίωσης του τοκετού.

Να δοθεί Οριστική Άδεια Α' τάξης στους συναδέλφους της πρώην Γ' ειδικής.
Τη συνεχή ενημέρωση μας από το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των Λογιστών και κατάργηση της υποχρεωτικότητας παρακολούθησης των Σεμιναρίων του ΟΕΕ, με το αντίστοιχο χαράτσι. Διοργάνωση δωρεάν διαδικτυακών Σεμιναρίων Λογιστών, από το Υπουργείο Οικονομικών με χρήση των Κωδικών μας.
Την άμεση επιδότηση των Λογιστικών γραφείων για τη προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και προγραμμάτων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, και όχι μόνο εξαιτίας της εφαρμογής των MyData.
Τη δημιουργία δημόσιων φορολογικών ΚΕΠ, για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων και όχι παροχή υπηρεσιών, από τα «ΚΕΠ» των Λογιστών.
Την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης και όχι του εκτρώματος των MyData. Η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης να λειτουργήσει από το 2022 σε ετήσια δοκιμαστική βάση και να εφαρμοστεί από 01-01-2023, αφού έχουν διορθωθεί όλες οι αστοχίες και η ατέλειες της δοκιμαστικής περιόδου. Υποστηρίζουμε την ΕΠ'ΑΟΡΙΣΤΟ ΑΝΑΒΟΛΗ της ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ των MyData.
Τη συμμετοχή των επίσημων συνδικαλιστικών φορέων μας, στις συζητήσεις και στη διαμόρφωση των νομοθετημένων που αφορούν στο αντικείμενο μας, κυρίως δε αυτών που αφορούν το επάγγελμα μας.
Την Εγγραφή όλων των αδειούχων και νόμιμα απασχολούμενων συναδέλφων, ως μελών στο ΟΕΕ.
Την Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους μισθωτούς Λογιστές-Φοροτεχνικούς.
Ένα πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος των νόμιμα απασχολουμένων, για δικαιώματα, κατοχύρωση και υποχρεώσεις και φραγμό στην πάρεργη εργασία.
Θέλουμε μια διαφορετική λειτουργία της ΕΦΕΕΑ, που θα αναδεικνύει τα καυτά προβλήματα του κλάδου ως κομμάτι της κοινωνίας και θα κινητοποιεί τους συναδέλφους να αγωνιστούν για τα δίκαια του κλάδου και τη ζωή τους ώστε να μην αρκεστούμε σε μια ΕΦΕΕΑ οργανωτή σεμιναρίων. Επιδιώκουμε τη συμμετοχή των Μελών της, με τις θεματικές Γενικές Συνελεύσεις, με τον διάλογο, όπου όλοι/ες οι Συνάδελφοι/φισες θα αποτελούν τον πυρήνα της λειτουργίας του Σωματείου και όχι τον χειροκροτητή ή τον ψηφοφόρο.
Ζητάμε καταστατική Συνέλευση της ΕΦΕΕΑ για την τροποποίηση του καταστατικού της, ώστε να τροποποιηθεί ο καταστατικός σκοπός της, για να καταστεί συνδικαλιστική ένωση και όχι να είναι ο «Σκοπός του Σωματείου: η ανάπτυξη εις τα μέλη του της συντονισμένης και οργανωμένης προσπάθειας για την αποφασιστική τους συμμετοχή εις το έργον της Πολιτείας και στις διαδικασίες αυτής δια την θεσμοθέτηση φορολογικών νόμων και κανόνων - αρχές Φορολογικού Δικαίου για την εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης στον φορολογούμενο...».

Οι θέσεις μας για τα Φορολογικά-Ασφαλιστικά

• Άμεση κωδικοποίηση και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με σταθερό ορίζοντα 10ετίας. Νομοθεσία που δεν θα απαιτεί την έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων και αποφάσεων, που θα παρερμηνεύουν τον Νόμο. Σαφείς και εκλαϊκευμένες διατάξεις, κατανοητές και προσβάσιμες απ' όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο από τους ειδικούς. Το απλό φορολογικό σύστημα πρέπει να περιορίζει δραστικά την γραφειοκρατία, τις πολυδαίδαλες διαδικασίες που δυσχεραίνουν το έργο του φορολογικού μηχανισμού και ταυτόχρονα προσβάλλουν και αποδυναμώνουν τον Πολίτη.
• Ενιαιοποίηση όλων των πηγών εισοδημάτων και των όλων φυσικών προσώπων, χωρίς κανένα διαχωρισμό, με αναλογική κλίμακα πολλαπλών κλιμακίων, με αφορολόγητο ποσό τα 12.000€ και περαιτέρω αύξηση με βάση τα οικογενειακά βάρη.
• Ενιαιοποίηση των θεματικών ιστοτόπων που αφορούν φορολογικές, ασφαλιστικές και εργασιακές ηλεκτρονικές εφαρμογές.
• Ετήσια τιμαριθμοποίηση κλιμακίων και αφορολογήτου, με την κατάθεση του προϋπολογισμού.
• Καθιέρωση εκπτώσεων φόρου από δαπάνες που αφορούν στην ιατροφαρμακευτική & νοσοκομειακή περίθαλψη, δανείων κύριας κατοικίας, ενοικίων, φροντιστηρίων, επί της ουσίας δηλαδή δαπανών που επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι ως ανελαστικές δαπάνες στοιχειώδους διαβίωσης. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και της φορολόγησης αυτών.
• Καθιέρωση ετήσιου Περιουσιολογίου που σταδιακά θα αποτελεί και τη μοναδική φορολογική δήλωση του Πολίτη, αφού θα ανανεώνεται με νέα στοιχεία κάθε χρόνο. Με το ετήσιο εκκαθαριστικό υπολογίζεται και το κεφάλαιο που μεταφέρεται για τα επόμενα χρόνια, ώστε να δικαιολογείται η αύξηση ή μείωση της περιουσίας.
• Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο και κλιμακούμενο όριο, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, και με κριτήρια την αξία και την επιφάνεια.
• Δραστική μείωση της προκαταβολής φόρου, για την επιχειρηματική δραστηριότητα και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο αποτελεί χαράτσι και όχι αναλογικό των εισοδημάτων φόρο.
• Πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, για όλους τους φορολογούμενους.
• Αντιστροφή της σχέσης έμμεσης και άμεσης φορολογίας όπου σήμερα οι επιρριπτόμενοι φόροι όπως ο ΦΠΑ, λογίζονται στο ένα τέταρτο της αξίας αγαθών και υπηρεσιών. 
• Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης (ψωμί, γάλα, ζυμαρικά κλπ, της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία και των προϊόντων πολιτισμού και γνώσης.) και κάθε φορολογικής επιβάρυνσης στα τιμολόγια του ρεύματος, του νερού και των καυσίμων.
• Διατήρηση και επέκταση του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά όπως ίσχυε πριν τις περικοπές του.
• Να σταματήσει η μετατροπή των κοινωνικών βοηθήματα των ΑμεΑ σε φορολογητέο εισόδημα. Τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ δεν αποτελούν αντάλλαγμα προσωπικής εργασίας, κεφάλαιο ή καρπούς περιουσιακών στοιχείων ώστε να θεωρούνται εισόδημα - Υπάρχει Γνωμοδότηση ΝΣΚ 375/2009.
• Υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σε σταθερό χρονικό διάστημα 4 μηνών από Μάρτιο έως Ιούνιο. Σε περίπτωση δυσλειτουργιών του TAXIS ή των φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία υποβολής (Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία κ.ο.κ) να υπάρχει αντίστοιχη παράταση των δηλώσεων.
• Να μην ορίζονται καταληκτικές προθεσμίες Σαββατοκύριακα και αργίες, ανεξαρτήτως των συνθηκών που επικρατούν.
• Αυτόματος συμψηφισμός πιστωτικών υπολοίπων των φορολογούμενων, με τυχόν οφειλές τους, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε παρέμβαση του Πολίτη, στη Δ.Ο.Υ.
• Να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο για τις αποκλίσεις στις συγκεντρωτικές πελατών- προμηθευτών(ΜΥΦ) προηγούμενων ετών, και να μην αποτελούν εμπόδιο για τις εκπρόθεσμες διακοπές.
• Κατάργηση υποβολής μηδενικών δηλώσεων, οποιουδήποτε αντικειμένου (ΦΜΥ,ΦΠΑ κλπ) οι οποίες το μόνο που επιφέρουν είναι επιπλέον διαχειριστικό κόστος και κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
• Εκλογίκευση των αυτοτελών προστίμων Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, Σ.ΕΠ.Ε. και ΕΡΓΑΝΗ και κατάργηση επίσης αυτοτελών προστίμων σε περίπτωση εκπρόθεσμων υποβολών & μηδενικών δηλώσεων που επιφέρουν προσαυξήσεις καθυστέρησης.
• Υποβολή χωρίς συνέπειες τροποποιητικών δηλώσεων όταν προϋπάρχει εμπρόθεσμη υποβολή ή και όταν φορείς και οντότητες ενημερώνουν και τροποποιούν αρχεία βεβαιώσεων αμοιβών.
• Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των φορολογούμενων και όχι μόνο των πληττόμενων, σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με βάση τις διατάξεις του Νόμου 4321/2015.
• Οι εισφορές των μελών όλων των Νομικών Προσώπων στα Ασφαλιστικά ταμεία, να εκπίπτουν φορολογικά και από τα κέρδη τους.
 
Καταδικάζουμε απερίφραστα την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΦΕΕΑ, που πρότεινε και ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής της Τακτικής απολογιστικής Γ.Σ και των εκλογών με ηλεκτρονικό τρόπο.
Δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα που μας παρέχει η εκλογική νομοθεσία σε περίπτωση που παρουσιασθούν προβλήματα στα ζήτημα της επιβεβαίωσης των συμμετεχόντων, της συλλογής και καταμέτρησης των ψήφων, στη προστασία των προσωπικών δεδομένων, στη προστασία του αδιάβλητου , την ελευθερία και μυστικότητα της ψήφου καθώς και της επαλήθευσης των αποτελεσμάτων.


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης