Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ξανά πάνω από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

20 Οκτώβριου 2021 Σχόλια
Ξανά πάνω από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Η ανοδική περίοδος που καταγράφουν οι ξένες αγορές φαίνεται ότι επηρεάζει άμεσα και το ελληνικό χρηματιστήριο. Από το πρωί οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά ενώ και οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν έντονα ανοδικά με αγοραστικό ενδιαφέρον και πάλι προς τις μετοχές τεχνολογίας αλλά και υγείας.

Δυναμική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

 
Καλύτερη απ' ότι αναμένονταν ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε στις 908 μονάδες στα μισά της συνεδρίασης και με αρκετά υψηλές συναλλαγές. Αιτία της ανόδου ήταν αφ' ενός ο καταιγισμός θετικών εκθέσεων για το ελληνικό χρηματιστήριο (σχεδόν όλες οι επενδυτικές τράπεζες θεωρούν την Ελλάδα μία ελκυστική αγορά και την οικονομία αναπτυσσόμενη) και αφ' ετέρου τα αποτελέσματα γ' τριμήνου (9μηνου) που απ' ότι αφουγκράζεται η χρηματιστηριακή αγορά θα είναι εξαιρετικά σε σχέση με πέρυσι. Είναι και το διεθνές περιβάλλον που παρά τα γνωστά προβλήματα (ενεργειακό κόστος, πληθωρισμός, χαμηλή ανάπτυξη ισχυρών οικονομιών) συνεχίζει να τροφοδοτεί με ρευστότητα τις αγορές. Τέλος, στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά υποβόσκει η αισιοδοξία ότι ίσως την Παρασκευή να υπάρξει αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από ξένους οίκους αξιολόγησης.

Κατευθείαν προς τις 908 μονάδες με πρωταγωνιστές τράπεζες και ενέργεια

Ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση ξεπέρασε με το άνοιγμα τις 900 μονάδες και σταδιακά κατευθύνθηκε προς τις 908 μονάδες όπου έκανε και το κλείσιμο της συνεδρίασης. Μάλιστα προς το τέλος της συνεδρίασης υπήρχαν μετοχές που γύρισαν σε θετικό πρόσημο μεταβολής παρασυρόμενες από το ένα αίσθημα επενδυτικής αισιοδοξίας. Τελικά ο Γενικός Δείκτης  έκλεισε πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, στις 908,13 μονάδες με άνοδο 1,02%. Η αξία συναλλαγών ήταν αρκετά υψηλή στα 98,3 εκατ. ευρώ, δείγμα ότι υπήρχε και εγχώριο και εξωγενές αγοραστικό ενδιαφέρον και πολλά πακέτα συναλλαγών. Στο ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων, 83 μετοχές έκλεισαν με θετική μεταβολή και 33 με αρνητική.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά 1,07% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,67%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,82%), των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (2,06%), οι Τράπεζες (1,45%), τα Διυλιστήρια (1,16%) ενώ πτωτικά και κόντρα στο ανοδικό ρεύμα κινήθηκαν οι Τηλεπικοινωνίες με υποχώρηση του ΟΤΕ.  Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές (σε τζίρο) ήταν ΟΤΕ, Alpha Bank, ΕΤΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank και ΟΠΑΠ.

Σε θετικό κανάλι η χρηματιστηριακή αγορά

Από τις αρχές Οκτωβρίου είχαμε επισημάνει ότι εάν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 890 μονάδες, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα εισέλθει σε ένα ανοδικό κανάλι. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ανοδική πορεία μπορεί να δοκιμαστεί πέριξ των 910-920 μονάδων όπου θα χρειαστούν νέες εισροές κεφαλαίων για περαιτέρω άνοδο.
Από τις πολλές εκθέσεις που εκθειάζουν τις ελληνικές μετοχές, κρατάμε αυτή της Goldman Sachs η οποία επισημαίνει ότι ο πολλαπλασιαστής κερδών (το γνωστό p/e) είναι αρκετά χαμηλότερο άλλων αγορών και αρκετά ελκυστικό, υπονοώντας ότι οι κερδοφορίες των ελληνικών εισηγμένων είναι υψηλές.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης