Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΚΤ: «Υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες»

20 Οκτώβριου 2021 Σχόλια
ΕΚΤ: «Υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες»
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Παρέμβαση-καταγγελία Χ. Σταϊκούρα στη Βουλή: «Οι τράπεζες, από τη δική τους πλευρά, τι έκαναν;»


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Να επιταχύνουν τις διαδικασίες χορηγήσεων κάλεσε έμμεσα τις τράπεζες ο υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή. Αφού ο υπουργός απαρίθμησε τα μέτρα τόνωσης ρευστότητας της κυβέρνησης, ο υπουργός αναρωτιέται ενδεικτικά «Οι τράπεζες, από τη δική τους πλευρά, τι έκαναν;»

Για όσους γνωρίζουν, το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και πολύ καιρό πιέζει τις διοικήσεις των τραπεζών να αυξήσουν την ποσότητα των χορηγήσεων (δανείων) και να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Οι τράπεζες μόνο κατά τους τελευταίους μήνες (από τον Αύγουστο και μετά) έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις δανειοδοτήσεις κυρίως προς την πλευρά των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ενώ σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, η έμφαση δίδεται μέσω των μικροχρηματοδοτήσεων (μέχρι 25.000 ευρώ) τα οποία είναι και εγγυημένα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την προσβασιμότητα των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, διαπιστώνεται πρόβλημα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ευρημάτων, η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο financing gap (δηλαδή, τη διαφορά μεταξύ της ζήτησης για νέα δάνεια και της προσφοράς τους από τις τράπεζες), το οποίο φθάνει το 14%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 4%. Επίσης, το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα απορρίπτεται, ενώ το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 8%.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να έχουν ένα από τα μεγαλύτερα επιτοκιακά περιθώρια (spreads) στην Ε.Ε. Το μέσο επιτοκιακό περιθώριο (δηλαδή η διαφορά μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων) στην Ελλάδα διαμορφώνεται πλέον στο 3,5%. Η ΤτΕ συνειδητά επέτρεψε την διαμόρφωση αυτής της εμπορικής πολιτικής των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να τις διευκολύνει να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και με στόχο να ‘ανοίξει’ μελλοντικά η δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Όμως οι ελληνικές τράπεζες κράτησαν μόνο το σκέλος της αντιμετώπισης των δανείων και καθυστέρησαν να αυξήσουν τις δανειοδοτήσεις.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης