Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συστήνεται διυπουργική επιτροπή για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

26 Φεβρουάριου 2010
  • ME νομοσχέδιο το προσεχές φθινόπωρο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Συστήνεται διυπουργική επιτροπή για «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων.        

 ME νομοσχέδιο το προσεχές φθινόπωρο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Για τον λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή, η οποία αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, προκειμένου το φθινόπωρο να είναι έτοιμο ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο. Υπενθύμισε, άλλωστε, πως η βούληση της κυβέρνησης όπως αυτή έχει διατυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι το θέμα να αντιμετωπιστεί μέσα στο 2010.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει προθεσμία ως τις 28 Μαρτίου προκειμένου να κυρώσει και να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά, γνωστή ως «Οδηγία Μπόλκενσταϊν», σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας κινδυνεύει με πρόστιμο.

Στην ύπαρξη προειδοποιητικής επιστολής της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του προσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σημειώνεται, ότι η κοινοτική οδηγία ήταν έτοιμη να ψηφιστεί από τις 14 Ιουλίου 2009!

Hδη το Yπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Yπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην αναβάθμιση των ΚΕΠ, καθώς σύμφωνα με την οδηγία επιβάλλεται η εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρέτησης για τους παρόχους και τους αποδέκτες υπηρεσιών. Τα κέντρα αυτά πρέπει να λειτουργούν ηλεκτρονικά και από απόσταση και η λειτουργία τους ανατίθεται στα ΚΕΠ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ του 2008, οι υπηρεσίες που καλύπτει το νομοσχέδιο συμβάλλουν στο 60,4% της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας και αφορούν περίπου το 58% της απασχόλησης, ενώ εκτιμάται πως θα συμβάλει στη μείωση των τιμών κατά 0,15% και την αύξηση της δραστηριότητας κατά 0,6 έως 1%.

Διευκρινίζεται πως η συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία δεν έχει καμία σχέση με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Από τις σημαντικότερες κατηγορίες υπηρεσιών που απελευθερώνονται είναι αυτές των δικηγόρων, των μηχανικών, των αρχιτεκτόνων, των λογιστών και των μεσιτών. Στον αντίποδα εξαιρούνται από την εφαρμογή του νόμου ο χρηματοπιστωτικός και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος, οι λιμενικές υπηρεσίες και οι τομείς μεταφορών, η ραδιοτηλεόραση, τα γραφεία εύρεσης εργασίας, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, η υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας, καθώς και οι υπηρεσίες συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

Επισημαίνεται ότι όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών, δεν ισχύει μετά την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η «αρχή της χώρας καταγωγής», η οποία δημιούργησε αντιδράσεις και φόβους για κοινωνικό ντάμπιγκ. Από τις διατάξεις που ενσωματώνονται, σε περίπτωση διασυνοριακής παροχής υπηρεσίας με μετακίνηση εργαζομένων (π.χ. υπηρεσίες σε κατασκευαστικές εταιρίες) εφαρμοστέο εργατικό δίκαιο είναι αυτό της χώρας υποδοχής και όχι της χώρας καταγωγής.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης