Το θετικό χρηματιστηριακό κλίμα στις ξένες αγορές επηρέασε και το ελληνικό χρηματιστήριο

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

15 Οκτώβριος 2021
Στις 894,74 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γεν. Δείκτη ήταν 0,24% και η μεταβολή του από την αρχή του έτους 10,6%.

Με άνοδο στις περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και αυξημένες συναλλαγές έκλεισε την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο. Η άνοδος του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 890 μονάδες είχε προεξοφληθεί από την έναρξη της συνεδρίασης καθώς υπάρχει ένα θετικό momentum στις αμερικανικές αγορές που μεταδόθηκε στις ασιατικές και στις ευρωπαικές.

Άνοδος προς τις 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη από Τράπεζες, πετρελαϊκές και κατασκευαστικές

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε την άνοδο από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης και μάλιστα ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε κοντά στο υψηλό ημέρας, στις 894,74 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,69%. Η αξία συναλλαγών ήταν μεγαλύτερη από τις προηγούμενες συνεδριάσεις και έφτασε στα 61,5κατ. Ευρώ. Το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν έντονα θετικό με 69 μετοχές να κλείνουν με θετική μεταβολή και 44 με αρνητική. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνει μία ήπια ανοδική τάση που θα δοκιμαστεί μεταξύ των 890-900 μονάδων πριν κάνει την υπέρβαση των 900 μονάδων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,7 % και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,86%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (2,3%), οι πετρελαϊκές (2,11%), οι Κατασκευές (1,35%) , Τεχνολογίας (1,29%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των προσωπικών-οικιακών προϊόντων (-2,66%), Τηλεπικοινωνίες (-0,78%), Τρόφιμα-Ποτά (-0,78%). Οι μετοχές με τις περισσότερες συναλλαγές ήταν οι Alpha, Eurobank, ΕΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως σε τίτλους που είχαν κάποιο επενδυτικό ‘story’ όπως οι τράπεζες που ενισχύονται από την διεθνή τάση, η Ελλάκτωρ και η AVAX λόγω Αττικής Οδού, η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ λόγω πετρελαίου, η Lamda λόγω ακινήτων και Ελληνικού, η Φουρλής κά ‘Παραφωνίες’ στην άνοδο ήταν η αδυναμία του ΟΤΕ και η αποκόμιση κερδών από τη Jumbo. Η μετοχή του ΟΠΑΠ αν και κινούνταν πτωτικά μέχρι το τελευταίο τέταρτο της συνεδρίασης τελικά έκλεισε με άνοδο και βελτίωσε το χρηματιστηριακό κλίμα.

Οι ξένες αγορές έδωσαν την ανοδική τάση

Ήδη η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τον Dow Jones να ξεπερνά τις 35.000 μονάδες ενισχυμένος κυρίως από τα εταιρικά αποτελέσματα 9μηνου των επενδυτικών τραπεζών (σήμερα ανακοίνωσε η Goldman Sachs και ήταν καλύτερα των αναμενόμενων), τις πωλήσεις λιανικής και τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan να διαμορφώνουν ένα καλό χρηματιστηριακό κλίμα στις ΗΠΑ. Πολύ καλή κίνηση έχουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες στην πλειονότητά τους καθώς και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 που κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά.