Ιδιαίτερα κρίσιμο το τέταρτο τρίμηνο για τα δημόσια έσοδα. Αναμένεται αύξηση εισπράξεων 3-5% στο ΦΠΑ

Οικονομικές Ειδήσεις

15 Οκτώβριος 2021
Η μείωση ελλειμμάτων θα βοηθήσει στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι το τελευταίο τρίμηνο του 2021 για τα δημόσια έσοδα. Οι διπλές πληρωμές ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου μαζί με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και το ΦΠΑ θα πρέπει να είναι μία ισχυρή τονωτική ένεση στα δημόσια έσοδα και θα οδηγήσουν το οικονομικό επιτελείο να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τα ελλείμματα που είχαν δημιουργηθεί στο 9μηνο 2021. Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι στο Υπ.Οικ. για τα ελλείμματα που προέρχονται από τη μη πληρωμή του ΦΠΑ που φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει μία μικρή μεν ελεγχόμενη δε ‘τρύπα’ στα έσοδα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι εάν οι εισπράξεις ΦΠΑ αυξηθούν κατά 3-5% θα καλύψουν τις προηγούμενες απώλειες στο 9μηνο 2021.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η επίτευξη ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους και η συνέχισή της με τους ίδιους ρυθμούς στο α' εξάμηνο 2022 όταν θα κριθεί και η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε μία επενδυτική βαθμίδα. Μέσα από την ανάπτυξη αυτή θα έρθει και η μείωση των ελλειμμάτων το 2022.

Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στους στόχους και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής την προηγούμενη διετία, είπε ότι επιτεύχθηκε οι επενδύσεις να πολλαπλασιάζονται και οι εξαγωγές να ενισχύονται. Εάν η ανάπτυξη συνεχιστεί και το 2022, τότε και το έλλειμμα θα μειωθεί και η σχέση χρέους / ΑΕΠ θα υποχωρήσει και πάλι προς το 190%.

Σημαντική η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος βλέπουν για το 2022 ρυθμό κοντά στο 4,5%-5% αλλά και ενδεχόμενη κατάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, από τους οίκους αξιολόγησης, έως το τέλος του 2022. Σημειώνεται ότι μέχρι το 2019 η Ελλάδα είχε καταφέρει να περιορίσει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ σε περίπου 180% και τα ελληνικά ομόλογα θα είχαν επιστρέψει νωρίτερα στην επενδυτική βαθμίδα εάν δεν είχε χτυπήσει η πανδημία.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει τον στόχο αυτόν για το 2023. Στελέχη πάντως ανοίγουν πλέον παράθυρο ότι τελικά αυτή η αναβάθμιση μπορεί να συμβεί πριν από το 2023, γεγονός που θα εξασφαλίσει και επισήμως το χαμηλό κόστος χρήματος. Κύριοι παράγοντες για μια τέτοια εξέλιξη είναι η αρκετά ανοδική πορεία της οικονομίας αλλά και οι πολύ θετικές προοπτικές κατά τα επόμενα έτη, σε συνδυασμό με το σχέδιο αύξησης των επενδύσεων και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Στο δημοσιονομικό μέτωπο οι προβλέψεις επίσης είναι θετικές καθώς οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα βελτιώσουν την εικόνα και εκτιμάται ότι θα διαγράψουν τα ελλείμματα έως το 2023.