Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οριστικοποιήθηκαν τα νέα τεκμήρια.

25 Φεβρουάριου 2010 Σχόλια
  • Μέσα στην εβδομάδα θα καταρτιστούν οι πίνακες με τα νέα ελάχιστα κόστη διαβίωσης που θα αφορούν περισσότερους από 5.500.000 φορολογουμένους.
Οριστικοποιήθηκαν τα νέα τεκμήρια.

Μέσα στην εβδομάδα θα καταρτιστούν οι πίνακες με τα νέα ελάχιστα κόστη διαβίωσης που θα αφορούν περισσότερους από 5.500.000 φορολογουμένους.

περισσότερα »Νέες ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης αντικαθιστούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Πλέον, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα και οικιακό προσωπικό θα έχουν το κοστολόγιό τους, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να πέσει κανένας φορολογούμενος, εκτός και αν αποδείξει στην Εφορία ότι μπορεί να συντηρήσει τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Μέσα στην εβδομάδα θα καταρτιστούν οι πίνακες με τα νέα ελάχιστα κόστη διαβίωσης που θα αφορούν περισσότερους από 5.500.000 φορολογουμένους. Οσοι δηλώνουν εισοδήματα στην Εφορία χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα ελάχιστα κόστη διαβίωσης θα φορολογούνται με τα νέα τεκμήρια. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δέσμευση του κ. Παπακωνσταντίνου, από τα νέα τεκμήρια θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι.


Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους όλες οι αρμόδιες επιτροπές που έχουν συσταθεί για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και να παραδώσουν στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τα τελικά τους πορίσματα προκειμένου να οριστικοποιηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο για να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Ήδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι βασικές αρχές του εν λόγω νομοσχεδίου και απομένει να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου για να γίνουν οι τελευταίες παρεμβάσεις.

 Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας ομάδας εργασίας την Παρασκευή δόθηκε εντολή να συσταθεί αρμόδια επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την αναμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Μάλιστα διευκρίνισαν ότι στόχος είναι οι αντικειμενικές αξίες με τη σημερινή τους μορφή να καταργηθούν και να αντικατασταθούν με θεσμικές αξίες οι οποίες θα προσεγγίσουν τις πραγματικές. Σε ό,τι αφορά τη νέα κλίμακα φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αυτή θα αναπροσαρμόζεται κάθε φορά που πραγματοποιούνται αυξήσεις στις νέες θεσμικές αξίες ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα κινδυνεύει κάποιος που σήμερα είναι εκτός ΦΜΑΠ να ενταχθεί στο μέλλον.

Με βάση τις προτάσεις που έχουν ετοιμάσει οι αρμόδιες επιτροπές για τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, κάποιος που διαθέτει πρώτη κατοικία 100 τ.μ. θα πρέπει ετησίως να δηλώνει εισόδημα 6.000 ευρώ (100 τ.μ. Χ 5 ευρώ ελάχιστο κόστος Χ 12 μήνες), ενώ αν διαθέτει και εξοχικό 60 τ.μ. τότε θα προστίθενται στο προηγούμενο ποσό και άλλα 2.160 ευρώ (60 Χ 3 Χ 12 μήνες). Δηλαδή σύνολο για τα δύο ακίνητα 8.160 ευρώ. Αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να διαμορφώσει το μηνιαίο ελάχιστο κόστος πρώτης κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο κατά μέσο όρο σε 5 ευρώ και για τα εξοχικά κατά μέσο όρο σε 3 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τα εξοχικά υπήρχε αρχικώς η σκέψη να μην υπολογίζεται το ελάχιστο κόστος συντήρησης και χρήσης για όλους τους μήνες αλλά μόνο για τρεις. Ωστόσο φαίνεται να επικρατεί η άποψη το ελάχιστο κόστος να αφορά ολόκληρο το έτος και το ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο να είναι αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό της πρώτης κατοικίας, δηλαδή να διαμορφωθεί σε 3 ευρώ από 5 ευρώ που είναι για τα υπόλοιπα ακίνητα.

Θα προστεθούν επίσης αυτά που αφορούν τα αυτοκίνητα του υποχρέου ή της συζύγου του. Έτσι, με βάση την προτεινόμενη κλίμακα που έχουν σχεδιάσει στο υπουργείο Οικονομικών, αν κάποιος διαθέτει όχημα από 1.801 ως 2.000 κυβικά εκατοστά το ελάχιστο κόστος ανέρχεται σε 3.200 ευρώ.

Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος διαθέτει πρώτη κατοικία 100 τ.μ., εξοχικό 60 τ.μ. και ΙΧ αυτοκίνητο 1.929 κυβικά εκατοστά, θα πρέπει ετησίως να δηλώνει στην Εφορία τουλάχιστον 11.360 ευρώ.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης