Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φορολογία 15% από το 2023 για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις συμφώνησαν 136 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ

Φορολογία 15% από το 2023 για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις συμφώνησαν 136 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ
  • Συμμετοχή της Ελλάδας στην ιστορική φορολογική συμφωνία για τον 21ο αιώνα, του Περιεκτικού Πλαισίου ΟΟΣΑ/G20

Μια μεγάλη μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος που ολοκληρώθηκε στις 8.10.2021  στον ΟΟΣΑ θα διασφαλίσει ότι οι Πολυεθνικές Επιχειρήσεις (ΜΕΕ) θα υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% από το 2023.


Η συμφωνία -ορόσημο, που συμφωνήθηκε από 136 χώρες και δικαιοδοσίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ-, θα ανακατανέμει κέρδη άνω των 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων από περίπου 100 από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κόσμου σε χώρες παγκοσμίως, εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι εταιρείες θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο φόρου όπου κι αν λειτουργούν και παράγουν κέρδη.

Μετά από χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων για την εισαγωγή του διεθνούς φορολογικού συστήματος στον 21ο αιώνα, 136 δικαιοδοσίες (από τα 140 μέλη του ΟΟΣΑ/G20 για το BEPS) συμφώνησαν στη μεταρρύθμιση αυτή, ενώ τέσσερις χώρες - η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα - δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει στη συμφωνία.

Η λύση δύο πυλώνων θα παραδοθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον στις 13 Οκτωβρίου και στη συνέχεια στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στη Ρώμη στο τέλος του μήνα.

Η παγκόσμια ελάχιστη φορολογική συμφωνία δεν επιδιώκει την εξάλειψη του φορολογικού ανταγωνισμού, αλλά θέτει περιορισμούς σε πολυμερή συμφωνία.

Ο πρώτος πυλώνας θα διασφαλίσει μια δικαιότερη κατανομή των κερδών και των φορολογικών δικαιωμάτων από τις χώρες που είναι εγκατεστημένες οι πολυεθνικές επιχειρήσεις στις υπόλοιπες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται αυτές.

Συγκεκριμένα, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις με παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και κερδοφορία άνω του 10%, θα ανακατανείμουν το 25% του κέρδους πάνω από το όριο του 10% στις υπόλοιπες δικαιοδοσίες.


Ο δεύτερος πυλώνας εισάγει έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών που ορίζεται στο 15%. Ο νέος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει για εταιρείες με έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον οφέλη θα προκύψουν επίσης από τη σταθεροποίηση του διεθνούς φορολογικού συστήματος και την αυξημένη φορολογική ασφάλεια για τους φορολογούμενους και τις φορολογικές διοικήσεις.

«Η σημερινή συμφωνία θα κάνει τις διεθνείς φορολογικές ρυθμίσεις πιο δίκαιες και θα λειτουργήσουν καλύτερα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν. «Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για μια αποτελεσματική και ισορροπημένη πολυμερή προσέγγιση. Πρόκειται για μια εκτεταμένη συμφωνία που διασφαλίζει ότι το διεθνές φορολογικό μας σύστημα είναι το κατάλληλο σε μια ψηφιοποιημένη και παγκοσμιοποιημένη παγκόσμια οικονομία. Πρέπει τώρα να εργαστούμε γρήγορα και επιμελώς για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης », δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Κόρμαν.
Οι χώρες στοχεύουν να υπογράψουν μια πολυμερή σύμβαση κατά τη διάρκεια του 2022, με εφαρμογή το 2023.


Σχετικό και το Δ.Τ. του Υπ.Οικονομικών

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10563 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                       
e-mail: [email protected]

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021

Δελτίο Τύπου

Συμμετοχή της Ελλάδας στην ιστορική φορολογική συμφωνία για τον 21ο αιώνα, του Περιεκτικού Πλαισίου ΟΟΣΑ/G20

    
Χθες, 8 Οκτωβρίου, οριστικοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Περιεκτικού Πλαισίου του ΟΟΣΑ η συμφωνία δύο πυλώνων που θα επιφέρει μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος και θα επιβάλει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων από το 2023. Τα βασικά σημεία της νέας παγκόσμιας φορολογικής αρχιτεκτονικής, που διαμορφώθηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής, είχαν ήδη συμφωνηθεί την 1η Ιουλίου.
Η χώρα μας είναι μεταξύ των 136 χωρών, από τα 140 συνολικά μέλη του Περιεκτικού Πλαισίου BEPS των ΟΟΣΑ και G20, που στηρίζουν τη συμφωνία και εκπροσωπούν πάνω από 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Πλέον, τη συμφωνία στηρίζουν και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Στόχος της συμφωνίας είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις να καταβάλλουν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται τον φόρο που πράγματι τους αναλογεί. Το πλαίσιο δύο Πυλώνων που προβλέπει η συμφωνία, επικαιροποιεί βασικά στοιχεία του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων του 21ου αιώνα που επιτρέπουν τη μεταφορά κερδών σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολόγηση.
 
Ειδικότερα, η συμφωνία-πακέτο, που τελεί υπό τον συντονισμό του ΟΟΣΑ τα τελευταία 10 χρόνια, περιλαμβάνει δύο πυλώνες. Ο Πρώτος Πυλώνας προβλέπει σαφείς κανόνες για την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης ανά χώρα επί των κερδών των 100 μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής οικονομίας. Τα κέρδη που θα ανακατανεμηθούν στις χώρες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 125 δισ. δολάρια.

Ο Δεύτερος Πυλώνας αποσκοπεί στην οριοθέτηση του φορολογικού ανταγωνισμού και στην προστασία της φορολογικής βάσης των χωρών και επιβάλλει στις πολυεθνικές επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως κατώτατο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15%. Τα ετήσια έσοδα για τις χώρες από την εφαρμογή του Δεύτερου Πυλώνα εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 150 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία, η οποία θα υλοποιηθεί το 2023, θα παρουσιαστεί στην προσεχή σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των G20, στις 13 Οκτωβρίου, στην Ουάσινγκτον και, στη συνέχεια, στα τέλη του μήνα στη Σύνοδο Κορυφής των G20.

Το Υπουργείο Οικονομικών συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας και χαιρετίζει την επίτευξη συναίνεσης για τη νέα αρχιτεκτονική του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, δεδομένου ότι πρωτοβουλίες επιβολής μονομερών μέτρων φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας δεν διευκολύνουν την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που απορρέουν, κυρίως, από τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα.
 
Με επιμονή και προσήλωση στην αναγκαιότητα επίτευξης και υλοποίησης της συναίνεσης σε παγκόσμιο, επίπεδο σχετικά με την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό που παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων φορολόγησης της χώρας μας στο πλαίσιο της νέας φορολογικής αρχιτεκτονικής, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού φορολογικού συστήματος και της οικονομίας.

Δείτε επίσης : Γιώργος Χριστόπουλος: Διεθνής συζήτηση για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο - Η σημασία της ιστορικής συμφωνίας της G7 για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης