Αποτελέσματα live αναζήτησης

Θετικό το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια μετά την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου

Θετικό το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια μετά την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου
  • Αγορές σε blue chips έφεραν το Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 890 μονάδων


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η εκτόνωση των ενεργειακών πιέσεων από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών αποδόσεων, δημιούργησαν ένα μίνι ράλι (relief rally) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (ανάμεσά τους και στο ελληνικό) και στις αμερικανικές αγορές που ξεκίνησαν με μεγάλη άνοδο των δεικτών τους.

Στις 890 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έπιασε τις 890 μονάδες και πλέον εάν συνεχιστεί η ανοδική κίνηση είναι πιθανή η επιστροφή προς τις 900 μονάδες. Ωστόσο, η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει επιστροφή προς χαμηλότερα επίπεδα. Πάντως οι σημερινές χρηματιστηριακές αγορές των διεθνών αγορών δείχνουν ότι μάλλον απομακρύνεται προς το παρόν και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μία πολύ βίαια διόρθωση. Η μέχρι τούδε εικόνα δείχνει μία σταδιακή 'αποθέρμανση' του χρηματιστηριακού συστήματος με εναλλαγές θέσεων σε κλάδους και μετοχές.

Η σημερινή συνεδρίαση επανέφερε το Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 890 μονάδων με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κυρίως αλλά και από συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 889,09 μονάδες με άνοδο 1,45% και αξία συναλλαγών στα 77 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 87 έκλεισαν ανοδικά και οι 29 πτωτικά. Το καλύτερο θετικό ισοζύγιο μετοχών που είδαμε το τελευταίο δίμηνο.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,44%, ο δείκτης μεσαία κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 0,93%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων υλών (3,29%), Πετρελαίου-Αερίου (2,64%), Βιομηχανικών Προϊόντων (2,32%), Τεχνολογίας (2,23%). Οριακή υποχώρηση είχαν μόνο οι Τηλεπικοινωνίες. Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Eurobank, η Alpha Bank, η ΕΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Πειραιώς και ο ΟΤΕ.

Συνεισφέρουν στην άνοδο οι διεθνείς εκτιμήσεις για την ελληνική ανάπτυξη


Οι διεθνείς εκθέσεις που αναθεωρούν επί τα βελτίω την ελληνική ανάπτυξη για το 2021 αλλά και για την επόμενη διετία  αυξάνονται σε καθημερινή βάση. Η τελευταία έκθεση της HSBC (έρχεται μετά από JP Morgan, Βank of America, Citi κ.ά.) ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2021 πάνω από το 7%  συντηρώντας θετικές προοπτικές για την αγορά. Οι κίνδυνοι βεβαίως υπάρχουν και η μεταβλητότητα είναι μεγάλη. Όμως το θετικό σενάριο αυτή την περίοδο “πουλάει” περισσότερο απ' το αρνητικό όπως δείχνουν και οι ξένες αγορές. Οι πληθωριστικές πιέσεις θεωρούνται συγκυριακές όπως και η άνοδος του ενεργειακού κόστους.Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης