Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας – 200 Χρόνια Λογιστές ( 1821-2021 ) – Από τα «Κατάστιχα» στο «myDATA»

Το σχόλιο της Δευτέρας – 200 Χρόνια Λογιστές ( 1821-2021 ) – Από τα «Κατάστιχα» στο «myDATA»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 20 λεπτά

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven


Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα

(α) Εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» ,  3-7-1903 και β) Καρτ-ποστάλ της Πλ. Ομονοίας της εποχής εκείνης. Το  «Εμπορικόν Λογιστήριο / Λογιστικό Γραφείο», βρισκόταν στην θέση που παλιότερα  ο «Μπακάκος», οδός Αγίου Κωνσταντίνου 1 (σήμερα είναι τα «Αττικά Αρτοποιεία»). Το τριώροφο κτήριο, στο βάθος, όπου πιο κάτω φαίνεται ο Άγιος Κωνσταντίνος)

Εδώ στην Ομόνοια, που για εμάς τους επαρχιώτες, περιέχει μια ισχυρή δόση ανάμνησης, πίναμε τον καφέ μας. Απέναντι από το πρώτο οργανωμένο  «Λογιστικό Γραφείο».

— « Η «Ιστορία της Λογιστικής», μάλλον ελάχιστους Λογιστές ενδιαφέρει, από τους άλλους κανέναν…. »  μου είπε και συμφώνησα μαζί του….

— «Άλλωστε, ο Λογιστής δεν υπήρξε, ποτέ ένα προβεβλημένο επάγγελμα, τόσο για το Κράτος, όσο και τους Πολίτες. Εδώ οι ίδιοι δεν λέμε το όνομά μας. «Οικονομολόγοι» λέμε ..», μου είπε.

[ Προς επίρρωση αυτών θυμηθείτε τα τελευταία : α) Επιχορήγηση δικηγόρων για αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και β) Σχετικά με τους Μηχανικούς Κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους ) ]

Θυμήθηκα τον μακαρίτη τον Πατέρα μου, που έλεγε στο Χωριό, ότι ό γιος του σπουδάζει «Οικονομολόγος» και όχι «Λογιστής».

— «Κλείσαμε σαν Κράτος 200 Χρόνια ύπαρξης, είδες καμία εκδήλωση για την Ιστορία των Λογιστών, της Λογιστικής ή της Φορολογίας ; » μου είπε.

— «Να, εμείς στο taxheaven, έχουμε προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «1821-2021 : 200 Χρόνια Λογιστές, Φορολογία και Λογιστική». Έχουμε εδώ και χρόνια και μια στήλη Μικρά Κατάστιχα - Η ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας», ψέλλισα.

— «Και τι σημαίνει αυτό. Που είναι οι Σύλλογοι, οι Οργανώσεις των Λογιστών, το ΟΕΕ, που είναι το Υπ. Οικονομικών ; », μου είπε.

Μου άφησε ένα παλιό (από την εποχή του Μεσοπολέμου) «χειροκίνητο» κομπουτεράκι  και μερικά δυσεύρετα τεύχη των πρώτων Λογιστικών περιοδικών, «Εμπόριον» (δεκαετία του 1910) και της «Λογιστική Επιθεώρησις» (δεκαετία του 1930).

— «Και εσύ να τα χαρίσεις, πριν πεθάνεις, σε κάποιον εραστή της «Ιστορίας της Λογιστικής»», αλλιώς θα βρεθούν στα σκουπίδια» μου είπε

— «Το μόνο πράγμα που μας διδάσκει η Ιστορία είναι ότι δεν μας διδάσκει τίποτε (Friedrich Hegel)», που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις «αλλαγές» και τις «αιτίες» τους», είπε φεύγοντας …..

Και παίρνοντας το δρόμο προς την Πατησίων, συνέχισε ειρωνικά : «Πηγαίνω να επισκεφτώ το «Μουσείο Λογιστικής & Φορολογίας», που έχετε φτιάξει εδώ πιο κάτω.  Αν είχατε διαβάσει «Ιστορία», δεν θα είχατε τόσες Λογιστικές Οργανώσεις, αλλά Μια και Δυνατή. Ασχολήσου με τα myData σου και κάνε τα παράπονα σου, στο facebook. Αντίο…»

Ένας νεαρός ωτακουστής, από το διπλανό τραπέζι γύρισε και μου είπε :

«Εδώ έχουμε «blockchain» [ Δείτε ΟΕΕ: 68ο τεύχος του Newsletter ] και σεις μιλάτε για λογιστικά περιοδικά του 1910 . Τι μας αφορούν αυτά, εδώ έχουμε να διαβάσουμε αμέτρητες ερμηνευτικές ;»

— «Που πάω και μπλέκω. Γιατί δεν κοιτάζω μόνο την «δουλίτσα» μου» Μονολόγησα  και «μπήκα» στο facebook ……

 

 

 

Από τα Χρόνια τα Παλιά, λέγανε ότι κάθε «Λογιστικό πρόβλημα», θα λυθεί «Ηλεκτρονικά» [ Από την εξερεύνηση της Ιστορίας ( Έτος 1963 ) ]

[1948 : Η πρώτη χειροκίνητη «myDATA» ( «Οικονομική Εφορία Συγκεντρώσεως» ) ( Από εφημερίδες της εποχής )]

 


  • Κεφάλαιο Πρώτο : «myDATA»

 

Πλατφόρμα myDATA – 21 Βασικές Επισημάνσεις [Συνοπτικός «Οδηγός myDATA»]

Προβλήματα στην πλατφόρμα myDATA

Η 1/10/2021, ήταν η επίσημη πρώτη υποχρεωτική on time διαβίβαση, αλλά χωρίς πρόστιμα, άρα «προαιρετικά υποχρεωτική» , παρουσίασε δυσλειτουργίες, που αν δεν διορθωθούν, θα «σπρώξουν» την υποχρεωτική on time διαβίβαση, προς τα πίσω.

Αφενός οι 1612 Εγκύκλιοι και Αποφάσεις για τον Κορωνοϊό, οι  42 για τα Μέτρα πυρόπληκτων 2021, όσες ακολουθήσουν για τους σεισμόπληκτους, κ.λπ , δεν άφησαν χρονικό περιθώριο ενημέρωσης στους Λογιστές και αφετέρου η «ελλιπής ενημέρωση» προς τις Επιχειρήσεις, είναι φυσικό να επιβραδύνουν την έναρξη «ολικής εφαρμογής».

Μέτρα επιδότησης της «προσαρμογής», για επιχειρήσεις και λογιστικά γραφεία,  έπρεπε να είχαν ήδη θεσμοθετηθεί.

«Μείωση του Διοικητικού Κόστους» και «Αυτοματοποιημένη Συμπλήρωση των Φορολογικών Δηλώσεων», που βλέπουμε στο βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=U1QeMNU9j64&list=PLqRhUbNb1QPYldJSnSYw_G3ZPJ4YIZoGb&t=5s, δεν έχουν βάση, τουλάχιστον σε αυτή την φάση. Αυτό μάλλον, δημιουργεί την ψευδή «αίσθηση» στους επιχειρηματίες, ότι δεν προστίθεται εργασία στους Λογιστές.

Η «σίγουρη» αύξηση των Δημοσίων Εσόδων, κατά την άποψή μου, βρίσκεται μόνο στο Φ.Π.Α., για το Εισόδημα θέλει χρόνο.

Η οργάνωση των Λογιστικών Γραφείων, θα πρέπει να αλλάξει και αυτό σημαίνει «πίεση», καθώς επεκτείνονται αφενός οι «εργασίες», που πρέπει να γίνουν σε μια επιχείρηση και αφετέρου οι «γνωσιολογικές απαιτήσεις».

Η χαλαρή συνεργασία ( «affiliate» ) μεταξύ Λογιστικών Γραφείων είναι μάλλον μονόδρομος, καθώς αφενός η «συγχώνευση» είναι δύσκολο να λειτουργήσει και αφετέρου η αύξηση των τιμών, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού αυτή υπόκειται στο καπιταλιστικό νόμο της «προσφοράς & ζήτησης».

[ Αυτά τα «υποκειμενικά» από μένα. Ο κάθε Λογιστής όμως ξέρει τα του οίκου του και του επαγγέλματός του και την δική του «myDATA» καλύτερα,  οπότε αγνοεί τα ανωτέρω. Άσε που μπορεί να είμαι «εγκάθετος» ( = αυτός, που σκόπιμα τοποθετείται κάπου, εκτελώντας πιστά συγκεκριμένες εντολές ) ………….. ]

 

●●●

 

Πλατφόρμα myDATA – 10 απαραίτητα βήματα κατά την  αρχική εφαρμογή

[1] Έλεγχος για το δικαίωμα χρήσης της «Ειδικής φόρμας καταχώρησης» [ Αφορά μικρές Επιχειρήσεις ]

[2] Καταγραφή των εκδιδόμενων παραστατικών πώλησης από την συγκεκριμένη Επιχείρηση και αντιστοίχιση με τον αντίστοιχο «τύπο παραστατικού της ΑΑΔΕ»

[3] Ελέγχουμε (όταν συντρέχει περίπτωση ) την διασύνδεση των Φ.Η.Μ με το E-send.

[4] Έλεγχος για την δυνατότητα χρήσης μηχανογραφικών μέσων της Επιχείρησης

[5] Έλεγχος για την δυνατότητα χρήσης μηχανογραφικών μέσων ( λογισμικού) του Λογιστικού Γραφείου

[6] Έλεγχος της ύπαρξης των κατάλληλων πόρων (προσωπικού και μέσων)

[7] Γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ανωτέρω βημάτων (1-6) στον Επιχειρηματία και λήψη  ανάλογων αποφάσεων και εύρεση πόρων υποστήριξης , από αυτόν

[8] Επιλογή μέσων διαβίβασης, που να καλύπτουν την προθεσμία διαβίβασης.

[9] Λήψη Κωδικών, για «Διασύνδεση» με την Πλατφόρμα.

[10] Δήλωση Αποδοχής Λήψης Στοιχείων (Ηλεκτρονική Τιμολόγηση)   [ https://www1.aade.gr/saadeapps2/bookkeeper-web/bookkeeper/#!/declaration ]

Παρέχει ανέξοδα το κίνητρο μείωσης της παραγραφής από 5 σε 4 έτη. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά πως εδώ

 

●●●

 

«myDATA»: Νέα πραγματικότητα, ή αλλιώς επιβαλλόμενη αναγκαιότητα; Τα καινούρια δεδομένα και ο ρόλος των λογιστών-φοροτεχνικών ( Δουκέρης Αναστάσιος )

Σύλλογος Λογιστών Καστοριάς: Εφαρμογή ηλεκτρονικών βιβλίων - myDATA

 Κατόπιν τούτου, ενημερώνουμε τους επαγγελματίες του τόπου μας για τη νέα υποχρέωση που καλούνται να αναλάβουν, στηρίζοντας και αυτοί από τη μεριά τους την τεχνολογική αναβάθμιση που επιθυμεί το υπουργείο.

 

 

[Προσοχή :  Η διαμαρτυρία των επιχειρηματιών, αφορά την πρώτη εφαρμογή των «Λογιστικών Βιβλίων» (1948) και όχι των «Ηλεκτρονικών Βιβλίων» (2021) ]

 

  •  Κεφάλαιο Δεύτερο : [Νέος Νόμος 4839/2021] Αλλαγές σε δωρεές - γονικές παροχές, ΦΠΑ, ΦΣΚ, τέλη κινητής τηλεφωνίας, ΕΝΦΙΑ, αρωγή σεισμόπληκτων και θέματα Covid-19

 

Νέος νόμος 4839/2021 - Στο ΦΕΚ ο νόμος με τις αλλαγές σε δωρεές - γονικές παροχές, ΦΠΑ, ΦΣΚ, τέλη κινητής τηλεφωνίας, ΕΝΦΙΑ, αρωγή σεισμόπληκτων και θέματα Covid-19 [ Δείτε αναλυτικά όλες τις διατάξεις ]

Οι διατάξεις για το αφορολόγητο των δωρεών και γονικών παροχών μέχρι 800.000 ευρώ

Αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων για τους δικαιούχους της Α’ κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001 σε οχτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ που ισχύει.

Μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών

α. Υπάγονται σε:

- υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. έξι τοις εκατό (6%) αντί του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) που ισχύει, τα αγαθά των παρ. 18 και 31 του Κεφαλαίου Α. ΑΓΑΘΑ του Παραρτήματος III του ν. 2859/2000 (άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής, τροφές παρασκευασμένες για ζώα, εξαιρουμένων των τροφών για σκύλους ή γάτες κ.λπ.),

- μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) η παροχή υπηρεσιών:

i) από γυμναστήρια από την 1η.10.2021 έως και την 30η.06.2022,

ii) σχολών εκμάθησης χορού από την 1η.10.2021 έως και την 30η.06.2022, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση,

β. Παρατείνεται εκ νέου, από τη λήξη της (30η.09.2021), έως και την 30η.06.2022, η ισχύς εφαρμογής μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%), για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες του Κώδικα Φ.Π.Α.

«Freedom Pass: data» - Κατάργηση/μείωση τελών κινητής: Διευκρινίσεις για την εφαρμογή των μέτρων - Ερωτήσεις-απαντήσεις

Μείωση ΦΣΚ - Παράταση αναστολής επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης - Μείωση τελών τηλεφωνίας και πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2021

✔ Μειώνεται ο συντελεστής φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου. Ορίζεται, στο ήμισυ της μονάδας ως ποσοστό επί τοις εκατό (0,5%) στην αξία που φορολογείται, από ένα τοις εκατό (1%) που ισχύει. Η εν λόγω μείωση συντελεστή φόρου καταλαμβάνει πράξεις, για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννάται από την 1η.10.2021.

✔  Αναστέλλεται έως τις 30 Ιουνίου 2022, αντί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 που ισχύει σήμερα, η επιβολή του προβλεπόμενου τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση, το οποίο καταβάλλεται υπέρ του Δημοσίου από τους συνδρομητές υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Η εν λόγω διάταξη ισχύει από την 1η.10.2021.

✔ Επαναπροσδιορίζονται, μειούμενα, τα επιβαλλόμενα υπέρ του Δημοσίου τέλη:

 i) συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, τα οποία βαρύνουν τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, υπολογιζόμενα προ του ΦΠΑ (10% επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης, αντί της ισχύουσας κλίμακας 12%-20%),

  ii) καρτοκινητής τηλεφωνίας, υπολογιζόμενα επί της αξίας του παρεχόμενου χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αυτός χορηγείται, προ του ΦΠΑ [ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί της αξίας του χρόνου ομιλίας των καρτοκινητών τηλεφώνων, αντί του ισχύοντος ποσοστού 12%]

 Τα ανωτέρω ποσοστά ορίζονται σε μηδέν τοις εκατό (0%), για φυσικά πρόσωπα ηλικίας δέκα πέντε (15) έως και είκοσι εννέα (29) ετών, υπό τους οριζόμενους όρους (ειδική ψηφιακή εφαρμογή) και παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με κ.υ.α. tvn σχετικών λεπτομερειών.

✔ Προβλέπεται, ειδικά για το έτος 2021, η δυνατότητα καταβολής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα προβλέπεται η καταβολή της πρώτης και δεύτερης δόσης μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2021 και καθεμιάς από τις επόμενες, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων (4) επόμενων μηνών.


[α)  Εκμάθηση Λογιστικής σε 10 ημέρες και «Οικιακής» ( δηλαδή του Σπιτιού. Ναι υπήρχε και τέτοια «Λογιστική» ) - Εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» ,  6-2-1901, β) Λογιστική Σχολή (Πηγή : Pireorama ). O Κωνσταντίνος  Παναγιωτόπουλος (1872-1936) υπήρξε ο πρωτεργάτης της Λογιστικής στην Ελλάδα. Δείτε : https://www.accountancygreece.gr/konstantinos-panagiotopoylos-1872-1936-enas/  )

 


  •  Κεφάλαιο Τρίτο  : Λογιστικά και Ελεγκτικά

 

Άρθρα ΔΛΠ 19/«Παροχές σε εργαζόμενους» - Τι αλλαγές φέρνει η νέα απόφαση του «IASB» στις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων το 2021 ( Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης & Ελέγχων και μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. )

[ Σημαντικό ] Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές και Ελεγκτικές Εταιρείες: Το πλαίσιο εποπτείας για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»

Υπενθυμίζω ότι και οι Λογιστές είναι υπόχρεα πρόσωπα «δ) οι εξωτερικοί λογιστές-φοροτεχνικοί και κάθε άλλο πρόσωπο που αναλαμβάνει να παρέχει, είτε άμεσα είτε μέσω άλλων συνδεδεμένων προσώπων, υλική βοήθεια, συνδρομή ή συμβουλές σχετικά με φορολογικά θέματα, ως κύρια επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα,» ( ν. 4547/2018, άρθρο 5 )

  • Δείτε τα άρθρα:

α)  Άρθρα Πως συνδέεται το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τη φοροδιαφυγή και ποιες οι υποχρεώσεις του λογιστή (του Γιώργου Δαλιάνη )

β) Πρακτικός οδηγός για τις υποχρεώσεις και ευθύνες εξωτερικών λογιστών - φοροτεχνικών σχετικά με την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (της Νένας Π. Διονυσοπούλου)

[ Σημαντική Υπενθύμιση ] Με την ευκαιρία, υπενθυμίζω ότι στο ίδιο νόμο ανήκει και το : Άρθρο 20. Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Η καταχώριση αλλαγών στα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων πραγματοποιείται εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία επέλευσής τους

Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης, με απόφαση της Αρχής επιβάλλεται σε βάρος των υπόχρεων εταιρικών και άλλων νομικών οντοτήτων πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

[ Πολύ υψηλό πρόστιμο, θα μπορούσε να ξεκινάει από χαμηλά και να αυξάνατε με βάση το χρόνο καθυστέρησης ]

 

Διεθνές Πρότυπο Ελέγχου 540 (αναθεωρημένο) - Έλεγχος λογιστικών εκτιμήσεων και σχετικών γνωστοποιήσεων

( Έτος 1965 – Αίτημα για ίδρυση «Λογιστικού Επιμελητηρίου» )

 

 

  •  Κεφάλαιο Τέταρτο : Ενισχύσεις & Μέτρα λόγω covid-19 και όχι μόνο -Προθεσμίες

 

 

Υπ. Ανάπτυξης: Κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ μπορεί να λάβει από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, κάθε μηχανικός, μελετητής και κατασκευαστής που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος

●●●

Παράταση υποβολής δικαιολογητικών έως 15.11.2021 για πάγιες δαπάνες και επιστρεπτέες προκαταβολές

Παράταση έως 15.11 για την υποβολή Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας στην πλατφόρμα myBusinessSupport για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού

[Δεύτερη Ευκαιρία ]

✔ έως τις 29.10.2021 και ώρα 17:00 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης επιχορήγησης ΜμΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους, εφόσον η υποβληθείσα μέχρι 30.7.2021 και ώρα 15:00 αίτησή τους απορρίφθηκε,

✔ έως τις 29.10.2021 και ώρα 17:00 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης δεύτερης ευκαιρίας για την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας, τουριστικών πρακτορείων και επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων, βάσει Κ.Α.Δ., εφόσον η υποβληθείσα μέχρι 29.9.2021 και ώρα 17:00 αίτησή τους απορρίφθηκε,

✔ έως τις 29.10.2021 και ώρα 17:00 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης επιχορήγησης για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, εφόσον η υποβληθείσα μέχρι 30.7.2021 και ώρα 15:00 αίτησή τους απορρίφθηκε,

 

●●●

 

Αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων, δομών, εργασιών, κ.λπ. σε όλη την περίοδο της πανδημίας (αναλυτικά διαστήματα, Κ.Α.Δ., αποφάσεις, εγκύκλιοι, κ.λπ.). Συνεχής ενημέρωση

Έκτακτα μέτρα για Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη

Η απόφαση με τα μέτρα που ισχύουν από 4.10.2021 έως 11.10.2021

 

 

[ Μερική άποψη της εξέλιξης των Λογιστικών Εργασιών ]

 

 

  •  Κεφάλαιο Πέμπτο : Ρυθμίσεις Οφειλών

 

 

ΑΑΔΕ - Σε λειτουργία η δεύτερη ευκαιρία για ρυθμίσεις που ήταν σε ισχύ την 1/11/2019

Παράταση και τον Οκτώβριο για την επανένταξη πληγέντων στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων

Παράταση έως 31.12.2021 για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο δεύτερο στάδιο της ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών του ν.4611/2019

Ρύθμιση χρεών πανδημίας σε 36 και 72 δόσεις - Άνοιξε η πλατφόρμα

Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών 120 δόσεων: Αντιμετώπιση περιπτώσεων μετά τη λήξη της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου για το δεύτερο στάδιο υπαγωγής

Διευκρινίσεις-οδηγίες του e-ΕΦΚΑ για τη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες από καταστροφές σε Αχαΐα, Ανατολική Αττική, Βόρειο Τομέα Αθηνών, Εύβοια, Φωκίδα και Φθιώτιδα


[ α) και β) Λογιστικά Γραφεία έτη 1922-23, γ) Τράπεζα αναλαμβάνει την σύνταξη των Φορολογικών Δηλώσεων (Έτος 1937 ]

 

 

  •  Κεφάλαιο Έκτο: Σεισμόπληκτοι & Πυρόπληκτοι - «arogi.gov.gr»

 

 

Στην πλατφόρμα arogi και οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης - Αναλυτικά τα ποσά ενισχύσεων και αποζημιώσεων που θα δοθούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης.

Α.1223/2021 Παράταση του χρόνου υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. για τους υποκείμενους που έχουν την έδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στους Δήμους Μίνωα Πεδιάδος και Αρχανών - Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης

384703/01-10-2021 Ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικών καταστροφών στις Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

384879/1.10.2021 Ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικών καταστροφών στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης

Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για επιχειρήσεις Δήμων Μίνωα Πεδιάδος και Αχαρνών - Αστερουσίων

 

●●●

Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων στη διαδικτυακή πύλη «arogi.gov.gr» :

Δείτε : Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Οκτωβρίου 2021

●●●


Στο «μικροσκόπιο» του Υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ πιθανές υποθέσεις καταστρατήγησης μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές

●●●


Εναλλακτικός υπολογισμός ύψους των πράξεων που δύνανται να πραγματοποιηθούν με απαλλαγή από το ΦΠΑ για τους πληττόμενους από τον covid-19

 


  •  Κεφάλαιο Έβδομο : «Platforma News»

Αναδρομικά κληρονόμων - Σε λειτουργία η πλατφόρμα για 14.600 συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης

Αιτήσεις Α21 - Επίδομα Παιδιού: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ρύθμιση χρεών πανδημίας σε 36 και 72 δόσεις - Άνοιξε η πλατφόρμα

MyHealth app: Διαθέσιμες όλες οι συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

 

α) Έτος 1940. Φαντάζεστε πόσο χρόνο απαιτούσε η έκδοση ενός τιμολογίου με υπολογισμούς χωρίς αριθμομηχανή,  με π.χ 15 είδη εμπορευμάτων (τι υπολογισμοί έπρεπε να γίνουν) και στην συνέχεια η καταχώρηση στην Γενική Λογιστική και στην Λογιστική Αποθήκη,  β) Έτος 1959.Πριν από αυτή την εφεύρεση (Στυλό Διαρκείας)  το γράψιμό ήταν εκνευριστικό και λέρωνε γ) Έτος 1959, ( κατάστιχα και κάθε είδους λογιστικά έντυπα, δ) Έτος 1985(Δείτε https://gr.pcmag.com/laptops/16935/toshiba-t1100-o-protos-phoretos-upologistes-ginetai-30-eton)

 

  •  Κεφάλαιο Όγδοο : Εταιρικά  [ Πεδίο δόξης λαμπρό στις Συγχωνεύσεις ]

 

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων»

Με το σχέδιο νόμου εισάγονται φορολογικά κίνητρα με σκοπό τη διευκόλυνση των συνενώσεων, των πάσης φύσεως εταιρικών μετασχηματισμών και συνεργασιών των μικρών και (σε ό,τι αφορά τις συνενώσεις) μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων σε πλήρη αρμονία με τον εταιρικό νόμο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς.

ΚΑΔ εμπορικής και μη εμπορικής δραστηριότητας για εγγραφή και δημοσιότητα στο ΓΕΜΗ - Παράταση εφαρμογής για φυσικά πρόσωπα που ασκούν μη εμπορική δραστηριότητα

EY: Πρόκληση για τις επιχειρήσεις οι εταιρικές αναφορές για τους κλιματικούς κινδύνους

 

 

  •  Κεφάλαιο Ένατο : Γενικές Συνελεύσεις – Λογιστικά – Διανομή Κερδών

 

Ημερομηνίες υποβολής δήλωσης φόρου μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2020 - Επισήμανση για μερίσματα που θα διανεμηθούν με Γ.Σ.

 

●●●

 

Προθεσμίες

✔ έως τις 9.10.2021 πραγματοποιείται η υποβολή στο Γ.Ε.ΜΗ. (απώτατη ημερομηνία), προσκλήσεων γενικών συνελεύσεων Α.Ε. με χρήση που έληξε στις 31.12 του προηγούμενου έτους,

✔ στις 30.10.2021 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την τακτική συνέλευση εταίρων Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε. (με χρήση που έληξε στις 31.12 του προηγούμενου έτους),


[ Χειρίστρια μηχανών εκδόσεως λογαριασμών - ΔΕΗ 27-02-1956 ]

 

 

 

Καταρχήν δείτε :


Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Οκτωβρίου 2021

Επισημαίνω μερικές :

έως τις 30.10.2021 πραγματοποιείται η υποβολή ειδικής δήλωσης Φ.Π.Α. από υπόχρεους ενταγμένους στο ειδικό καθεστώς του άρθ. 47δ του Κ.Φ.Π.Α. (Import OSS) μηνός Σεπτεμβρίου,

έως τις 30.10.2021 πραγματοποιείται η υποβολή ειδικής δήλωσης Φ.Π.Α. από υπόχρεους ενταγμένους στα ειδικά καθεστώτα των άρθ. 47β και 47γ του Κ.Φ.Π.Α. (EU OSS και non EU OSS) για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος,

έως τις 30.10.2021 πραγματοποιείται η ηλεκτρονική γνωστοποίηση (υποβολή) Ετήσιου Φορολογικού Πιστοποιητικού προηγούμενου έτους,

●●●

 Σημείωση: Για την ενημέρωσή σας μετά τη δημοσίευση του παρόντος, παρακαλούμε όπως ανατρέχετε στο ημερολόγιο προθεσμιών του κόμβου που μπορείτε να προσπελάσετε από το κυρίως μενού, ή απευθείας από εδώ, επιλέγοντας τον μήνα που επιθυμείτε.

●●●

Υποχρεώσεις και προθεσμίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην πλατφρόμα supportemployees καθώς και σε λοιπές πλατφόρμες στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό

 

●●●

Συν-Εργασία: Ενημέρωση - Προθεσμίες υποβολών

●●●

Παράταση στη βεβαίωση μηχανικού έως τις 31.12.2021 (διατάξεις του άρθρου 83 του ν. 4495/2017)

 

 

 

[ α)  Έτος 1987, πρώτη εφαρμογή του Φ.Π.Α ) ( Γελοιογραφία του Γιάννη Ιωάννου ) και β)  Έτος 1993].

 

  •  Κεφάλαιο Ενδέκατο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα

 

Ε9 - Οι απαλλαγές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα ακίνητα που υπάρχουν απαγορεύσεις χρήσης ( Ορέστης Σεϊμένης - Αλεξάνδρα Γεράγγελου)

Δεν αλλάζουν «Οι κωδικοί του Ε9»... ( Ορέστης Σεϊμένης – Αλεξάνδρα Γεράγγελου)

[ Από το εξαιρετικό βιβλίο : Οι ΚΩΔΙΚΟΙ του Ε9 Οι ΚΩΔΙΚΟΙ του Ε9 | Taxheaven Store ]

 Άρθρα Μία ακόμα απόφαση για το χαρτόσημο - Θα ληφθεί υπόψιν από τις ελεγκτικές αρχές; ( του Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία της Νίκης Χατζοπούλου)

Ερμηνεία και χαρτοσήμανση του τρεχούμενου δοσοληπτικού λογαριασμού

Αίτηση επιστροφής ΦΠΑ από χώρες της ΕΕ: Νέα έκδοση εφαρμογής στην ΑΑΔΕ

[ «Οικολογικά Αυτοκίνητα» ]

Προσαυξημένη έκπτωση δαπανών για αγορά, εγκατάσταση και λειτουργία δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων

Προσαυξημένη έκπτωση αποσβέσεων οχημάτων μηδενικών και χαμηλών ρύπων σε επιχειρήσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε νησιωτικούς δήμους.

ΑΑΔΕ - Νέα έκδοση με τα αρχεία προδιαγραφών μηνυμάτων υποβολών του υποσυστήματος Εισαγωγών στο ICISnet (xsd)

Αίτηση επιστροφής ΦΠΑ από χώρες της ΕΕ: Νέα έκδοση εφαρμογής στην ΑΑΔΕ

[ Αποφάσεις ΔΕΔ ]

ΔΕΔ Α 2256/2021 Εισόδημα από μπλοκάκι - Δεν υπάγονται στη διάταξη οι υπηρεσίες νυχτοφύλακα φύλαξης

ΔΕΔ Θ 26/2021 Η έκθεση άλλης ελεγκτικής αρχής που βασίστηκε στις εγγραφές των βιβλίων της ίδιας επιχείρησης δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο του άρθρου 68

 

 

  •  Κεφάλαιο Δωδέκατο : Ασφαλιστικά & Εργατικά - Νομοθεσία – Νομολογία και Αρθρογραφία

 

Γ. Χριστόπουλος: Οι ασφαλιστικές εισφορές κρατούν ακόμη ψηλά το «μη μισθολογικό κόστος» - Ανάλυση

Ανισομερής κατανομή ωραρίου πλήρους απασχόλησης: Τι ισχύει βάσει του νέου ν. 4808/2021 ( Σαρρής Γιάννης )

Νέος νόμος 4837/2021 - Δημοσιευθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, την παράταση έως το τέλος του έτους για την υπαγωγή στο δεύτερο στάδιο ρύθμισης των 120 δόσεων και άλλες διατάξεις

Υπ. Εργασίας: Οι ρυθμίσεις της τροπολογίας για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ

e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις του νόμου 4670/2020

Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2020 - Επιστροφή πιστωτικών υπολοίπων για Μη Μισθωτούς με παράλληλη μισθωτή εργασία και ασφαλισμένων με μπλοκάκι

Επιδότηση Μαθητευόμενων Μεταλυκειακού Έτους - Ασφαλιστικές εισφορές και ΕΡΓΑΝΗ

50 ένσημα το όριο για επιδότηση ανεργίας σε εργαζομένους στον τουρισμό και στον επισιτιστικό κλάδο

Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεγάλων και Μεσαίων Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Μ.Μ.Ε) στον ΟΑΕΔ για την αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας - Λοιπές ρυθμίσεις ΟΑΕΔ

Κίνητρα για υπαλλήλους e-Ε.Φ.Κ.Α. στον τομέα της εξυπηρέτησης πολιτών - Ρύθμιση για οφειλέτες ΕΔΟΕΑΠ - Εγγραφή στο μητρώο ανέργων των ρητινοκαλλιεργητών της Βόρειας Εύβοιας

Εισφορές Αυγούστου - Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια - Πληρωμή μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

 [21 Χρόνια Ηλεκτρονικές Δηλώσεις - Η νέα υπηρεσία τίθεται σε παραγωγική λειτουργία από τη Δευτέρα 22 Μάϊου 2000] .


 

  •  Κεφάλαιο Δέκατο Τρίτο  : Διάφορα αλλά σημαντικά

 

 

Υποχρέωση των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ να βεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής των πολιτών

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης στο υπολογιστικό νέφος σε συνεργασία ΟΑΕΔ - Amazon Web Services για 1.000 ανέργους [ υπολογιστικό νέφος = cloud services]

Ενέργεια: συζήτηση για πιθανά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών

Επιδότηση και για το φυσικό αέριο με τις νέες διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή

Η άνοδος του πληθωρισμού παγιδεύει το οικοδόμημα της ανάπτυξης

Οι διατάξεις της Δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς» - Θεσπίζεται η χορήγηση «Σήματος Διαφορετικότητας» ως επιβράβευση των επιχειρήσεων που διακρίνονται για την εφαρμογή πολιτικών προώθησης της ίσης μεταχείρισης και καταπολέμησης των διακρίσεων

Τίθεται το πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων [παιδιά ηλικίας από δύο (2) μηνών έως δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών] από επιμελητή/επιμελήτρια για την υλοποίηση της Δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς», με στόχο την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, μέσω της εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των εργαζόμενων γονέων και την υποστήριξη της πρόσβασης και της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Φορολογικά κίνητρα και επιδότηση της απασχόλησης με την εφαρμογή καθεστώτων ενισχύσεων ιδιωτικών επενδύσεων φέρνει το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025

 [Έλληνας έμπορος ενημερώνει τα κατάστιχά του. Έγχρωμη λιθογραφία του ζωγράφου Otto Magnus von Stackelberg (1787-1837)[περ. 1828]. (Πηγή: http://eng.travelogues.gr/item.php?view=32819)]

 

 

  • Επίλογος «Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής» - « Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν »  (Ευριπίδης)

 

Η λέξη «ἱστορία» παράγεται από το «ἵστωρ» (  ειδήμονας, εμπειρογνώμονας, δίκαιος κριτής ). Αρχική Ρίζα: οίδα (Γνωρίζω) . «Αναζητώ πληροφορίες, επιδιώκω τη γνώση» ]. Ιστορία : η γνώση των συμβάντων του παρελθόντος, που σχετίζονται με την εξέλιξη της ανθρωπότητας (ή μιας κοινωνικής ομάδας, μιας ανθρώπινης δραστηριότητας) [λόγ.: I: αρχ. ἱστορία `αναζήτηση, έρευνα, επιστήμη, διήγηση, ιστορία ]

Διαβάστε : «Οι τύχες των αρχαίων ελληνικών λέξεων στο νεότερο κόσμο: Λεξιλόγιο και διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας» , Ευάγγελος Β. Πετρούνιας (2007) 

https://www.greek-language.gr/greekLang/studies/history/thema_16/03.html

 

●●●

Διαβάστε από τα Μικρά Κατάστιχα - Η ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας

→  Ἐν ἀρχῇ ἦν η Λογιστική

→  Σταθμοί στην Ιστορία του Λογιστικού Επαγγέλματος, στην Ελλάδα

→  Οι «παράξενοι» φόροι του Νεοελληνικού Κράτους

→  (Upd) Ο λογιστής στον ελληνικό κινηματογράφο

→  Μια Υπεράσπιση της Λογιστικής με βάση τη Νεότερη Ιστορία της

→  «Κατά της φορολογίας - Εξεγέρσεις και αντιδράσεις»

→  [1948-1949 ] : Υποχρέωση τήρησης «Λογιστικών Βιβλίων» (πρώτη φορά ), οι πρώτες « Μ.Υ.Φ» , οι αντιδράσεις Εμπόρων και Επαγγελματιών και η «επανάληψη της Ιστορίας».

→  Τα πρώτα «Λογιστικά Γραφεία» στην Ελλάδα (1920). [Δικηγόροι και Ιερείς μεταξύ των «αδειούχων»]

→  Πως ο Υπολογιστής προάγεται σε Λογιστή – Ο «Αρχιλογιστής» και ο « Διπλογράφος » Η «Λογιστική» των Βυζαντινών.

 

Δύναμη, Υγεία και Προσοχή

Υπενθύμιση : Οι εισαχθέντες στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε το έτος 1981, έχουμε συνάντηση (reunion) στις 7/10 ώρα 18:00 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Φάρος - "Πλατεία".

 




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης