Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κλίμακα και στις αποδείξεις - Διορθώσεις από το υπουργείο Οικονομικών - Τι προτείνει η επιτροπή διαλόγου

19 Φεβρουάριου 2010 Σχόλια
  • Διορθώσεις στη σύνδεση του αφορολογήτου των €12.000 με αποδείξεις, με καθιέρωση περισσότερων συντελεστών και κλιμακίων απαιτούμενων αποδείξεων ανάλογα με το εισόδημα, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών πριν αναρτήσει το φορολογικό νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Κλίμακα και στις αποδείξεις .

Διορθώσεις από το υπουργείο Οικονομικών- τι προτείνει η επιτροπή διαλόγου .
   
Διορθώσεις στη σύνδεση του αφορολογήτου των €12.000 με αποδείξεις, με καθιέρωση περισσότερων συντελεστών και κλιμακίων απαιτούμενων αποδείξεων ανάλογα με το εισόδημα, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών πριν αναρτήσει το φορολογικό νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Υπέρ της κλιμάκωσης των απαιτούμενων αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τάχθηκε χθες μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο γενικός γραμματέας φορολογικών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, τονίζοντας πως «θα πρέπει να ξεκινά με συντελεστές από το 15% και να φθάνει στο 40% και οι κλίμακες να μην είναι τρεις αλλά επτά».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, οι φορείς που μετέχουν πρότειναν την καθιέρωση «κλίμακας αποδείξεων», σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν αποδείξεις ίσες:

●Με το 10% του εισοδήματος εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 12.000

ευρώ. Έτσι, σε αυτή την κατηγορία οι απαιτούμενες αποδείξεις δεν θα ξεπερνούν σε αξία τα 1.200 ευρώ.

●Με το 20% του εισοδήματος για το τμήμα εισοδήματος από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ. Σε αυτό το κλιμάκιο εισοδήματος η αξία των απαιτούμενων αποδείξεων αυξάνεται σε 20% ή σε 1.600 ευρώ.

●Με το 30% του εισοδήματος για το κλιμάκιο εισοδήματος από 20.001 έως 40.000 ευρώ (απαιτούμενες αποδείξεις 6.000 ευρώ).

Με αυτόν τον τρόπο φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 5.800 ευρώ (1.200 ευρώ έως τα 12.000 ευρώ, 1.600 ευρώ για το επόμενο κλιμάκιο έως τα 20.000 και 3.000 ευρώ αποδείξεων για το τμήμα εισοδήματος από 20.000 έως 30.000 ευρώ).

Με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης για συγκέντρωση αποδείξεων 10% για εισοδήματα από 6.000
έως 12.000 ευρώ και 30% εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, οι αποδείξεις που θα έπρεπε να συγκεντρωθούν για εισόδημα 30.000 ευρώ θα ήταν 9.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει ακόμα στην τελική μορφή της «κλίμακας αποδείξεων» αλλά, όπως δεσμεύτηκαν χθες τόσο ο κ. Γεωργακόπουλος όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης, «θα υπάρξουν αλλαγές».

Αλλαγές στη φορολόγηση μερισμάτων .
Αλλαγές προωθούνται και στο θέμα της φορολόγησης των μερισμάτων. Αρχικά ανακοινώθηκε πως θα φορολογούνται τα μερίσματα στην πηγή σε επίπεδο επιχείρησης- με 40% και στη συνέχεια τα μερίσματα θα φορολογούνται για τα φυσικά πρόσωπα, ως εισόδημα με βάση την ενιαία κλίμακα. Επειδή προβλέπεται ότι θα γίνεται συμψηφισμός φόρου, ώστε η μέγιστη επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 40%, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου για τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Οι αλλαγές θα αναρτηθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας όταν θα τεθεί σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα, προκειμένου στη συνέχεια το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί πριν από το Πάσχα.


Αναβολή για λογιστικό προσδιορισμό .
ΚΑΤΑ τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου για το φορολογικό, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ταξί, βυτιοφόρων, λεωφορείων και πρατηρίων καυσίμων ζήτησαν να ανασταλεί για ένα έτοςνα αρχίσει να ισχύει από το 2011- η εφαρμογή της φορολόγησής τους με λογιστικό προσδιορισμό (έσοδα μείον έξοδα), καθώς δεν έχουν ακόμα εγκαταστήσει ταμειακές μηχανές. Το αίτημα αυτό μελετά από θετική σκοπιά το υπουργείο Οικονομικών, αν και στη συνεδρίαση- σύμφωνα με πληροφορίες- ο κ. Γεωργακόπουλος ήταν κατηγορηματικός για τη χρήση ταμειακών μηχανών από όλους τους επαγγελματίες από φέτος. Ειδικά για τους βενζινοπώλες, η ηγεσία του υπουργείου τονίζει κατηγορηματικά πως θα καθιερωθούν έλεγχοι «βήμα προς βήμα» στην αγορά, ταμειακές μηχανές και βιβλία εσόδων-εξόδων για όλους.

Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης .
Στο μεταξύ, πράσινο φως για την εγκατάσταση στις δεξαμενές των πρατηρίων υγρών καυσίμων ειδικών συστημάτων παρακολούθησης εισροών- εκροών συνδεδεμένων με ταμειακές μηχανές ανάβει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Με υπουργική απόφαση, την οποία θέτει σε δημόσια διαβούλευση, τίθενται οι προδιαγραφές του ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο το επόμενο διάστημα θα διαθέτουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων, ώστε να μπορούν να κόβουν και αποδείξεις για τις πωλήσεις που πραγματοποιούν.

Μέσω των ειδικών συστημάτων παρακολούθησης εισροών- εκροών θα παρακολουθούνται, θα καταγράφονται και θα συγκρίνονται οι εξερχόμενες από τις αντλίες των πρατηρίων ποσότητες με τους εναπομείναντες όγκους καύσιμων εντός των δεξαμενών. Η εγκατάσταση του συστήματος αυτού είναι πάγιο αίτημα των εκπροσωπών των βενζινοπωλών, οι οποίοι έχουν θέσει στην κυβέρνηση ως απαραίτητη προϋπόθεση την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών.

Όμως, ζητούν να επιβληθεί σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων και όχι μόνο στα βενζινάδικα, όπως προωθεί το υπουργείο Οικονομίας.

Πηγή Τα Νέα




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης