Στο 35% βρίσκεται η εισφοροδιαφυγή στον ΟΑΕΕ.

Εργατικά - Ασφαλιστικά

19 Φεβρουάριος 2010
TO 1,8 δισ. ευρώ αγγίζουν οι συσσωρευμένες οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη. Παράλληλα, η τρέχουσα εισφοροδιαφυγή αγγίζει 35%. Taxheaven.gr

Στο 35% βρίσκεται η εισφοροδιαφυγή στον ΟΑΕΕ.      

 TO 1,8 δισ. ευρώ αγγίζουν οι συσσωρευμένες οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη. Παράλληλα, η τρέχουσα εισφοροδιαφυγή αγγίζει 35%.

Ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς αναζητεί 280 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων του Απριλίου και του Δώρου του Πάσχα. Η ηγεσία του υπουργείου είναι αντιμέτωπη με τα στενά χρονικά περιθώρια που επιβάλλει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο OAEE καλύπτει 1.200.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, εκ των οποίων 290.688 συνταξιούχοι και στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί ως χρηματοδότηση προς το ταμείο 540 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα απαιτηθούν άλλα τόσα ως έκτακτη ενίσχυση.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, να προωθηθούν προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, να καταγραφούν και να ασφαλιστούν περίπου 100.000 ανασφάλιστοι για τους οποίους δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο αν ανήκουν στον ΟΑΕΕ ή στον ΟΓΑ, αλλά και να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση κατά 80% της φαρμακευτικής δαπάνης στον οργανισμό τα τελευταία χρόνια.

 Πηγή: Express.gr