Παπακωσταντίνου: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η βοήθεια από το ΔΝΤ .

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Φεβρουάριος 2010
Αν η ΕΕ ήταν πιο σαφής για το μηχανισμό που θα χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει την Ελλάδα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα spread των ομολόγων θα υποχωρούσαν και δεν θα χρειαζόταν σχέδιο διάσωσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τη Πέμπτη το βράδυ, σε συνέντευξή στο Reuters. Taxheaven.gr

Παπακωσταντίνου: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η βοήθεια από το ΔΝΤ .

Αν η ΕΕ ήταν πιο σαφής για το μηχανισμό που θα χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει την Ελλάδα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα spread των ομολόγων θα υποχωρούσαν και δεν θα χρειαζόταν σχέδιο διάσωσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τη Πέμπτη το βράδυ, σε συνέντευξή στο Reuters.

Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι ενώ η Ελλάδα σέβεται την αρχή της ευρωζώνης να διαχειρίζεται η ίδια τα όποια δημοσιονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει, δεν αποκλείει την πιθανότητα προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια, ωστόσο, είπε πως δεν την επιζητεί ενεργά.

"Το καλύτερο αποτρεπτικό μέτρο είναι αυτό που το έχεις βάλει στο τραπέζι, ώστε να το βλέπουν όλοι, αλλά δεν θα χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσεις. Αυτό είναι που ζητούν οι αγορές", δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως "οι αγορές ομολόγων ψάχνουν να δουν αν υπάρχει πραγματικό σημείο στήριξης για την Ελλάδα, γιατί η δήλωση πολιτικής στήριξης της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα στερείτο λεπτομερειών, δεδομένης της απροθυμίας πολλών χωρών να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, είπε.

Δανειακό πρόγραμμα
Ο υπουργός, στη συνέντευξή του στο Reuters, αναφέρθηκε και στο δανειακό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο φέτος ανέρχεται σε 53 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 20 δισ. ευρώ πρέπει να αντληθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το spread του 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού παραμένει υψηλά αυτή τη στιγμή και διαμορφώνεται στις 330 μονάδες βάσης.

Τέλος, ο κ. Παπακωσταντίνου, τόνισε ότι η αποκλιμάκωση των spread θα βοηθούσε την χώρα να επιτύχει τον στόχο της για μείωση του ΑΕΠ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες φέτος. "Αν έχεις μια ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων (από την ΕΕ), τότε τα spread μου θα κατρακυλήσουν σε μια βδομάδα, και για αυτό οι υποθέσεις μου στο πρόγραμμα (μείωσης του ελλείμματος) θα επαληθευτούν".

Επιπλέον μέτρα
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι γνωρίζει ότι οι ομόλογοι της ΕΕ θέλουν πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα και ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με την αντιπροσωπεία της Κομισιόν που θα επισκεφτεί τη χώρα αργότερα αυτό το μήνα.

Δεν προσδιόρισε τι ακριβώς επιπλέον μέτρα πιθανόν να λάβει η κυβέρνηση, αλλά δεν απέκλεισε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ. "Εξετάζουμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια", είπε. Αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα απέδιδε επιπλέον έσοδα 1 δις ευρώ περίπου.


Προβλέψεις
Οι οίκοι αξιολόγησης, που έχουν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, εκτιμούν ότι οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας βασίζονται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις για το ΑΕΠ.

Η οικονομία προβλεπόταν να επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά τώρα η προοπτική αυτή έχει απομακρυνθεί μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερης της αναμενόμενης ύφεσης το 2009. Ο Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για χειρότερα των προβλεπόμενων στοιχεία. "Εξετάζουμε πώς να συμπεριλάβουμε την υλοποίηση των πιθανών κινδύνων...για αυτό δημιουργήσαμε έκτακτο απόθεμα, που αντιστοιχεί στο 1,2% του ΑΕΠ", είπε.

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει σύντομα την επόμενη έκδοση ομολόγου. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε 10ετή έκδοση έως το τέλος Φεβρουαρίου, επιδιώκοντας να αντλήσει έως 5 δις ευρώ. Αλλά ο Παπακωνσταντίνου δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές.

"Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και θα αποφασίσουμε", είπε. Ο υπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τελικά την κρίση εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, ωστόσο, δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.

"Δεν μπορείς να αποκλείσεις τελείως την ιδέα του ΔΝΤ", είπε ο Παπακωνσταντίνου. "Την αποκλείουμε αυτή τη στιγμή, γιατί δεν προβλέπεται από τους κανόνες της ευρωζώνης, αλλά προφανώς υπάρχει ως πιθανότητα".

Πηγή Κέρδος