Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δέσμη μέτρων και κινήτρων για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

18 Φεβρουάριου 2010 Σχόλια
  • Σε άμεσες εκταμιεύσεις πάνω από 800 εκατ. ευρώ, κάθε μήνα, για έργα και δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας, ανακοίνωσε χθες η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη.
Δέσμη μέτρων και κινήτρων για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Σε άμεσες εκταμιεύσεις πάνω από 800 εκατ. ευρώ, κάθε μήνα, για έργα και δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας, ανακοίνωσε χθες η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη.

Ανακοίνωσε, επίσης, την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή τον Μάιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και την ψήφιση μέχρι τον Απρίλιο του νόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

Σε εκταμιεύσεις πάνω από 800 εκατ. ευρώ, κάθε μήνα, για έργα και δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως είπε η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη, θέτοντας ως στόχο να φθάσει η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ στο 15% του προϋπολογισμού στο τέλος του χρόνου, να υλοποιηθεί δηλαδή χωρίς καμία απόκλιση ο στόχος των 10,3 δισ. για το 2010. Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή τον Μάιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, την ψήφιση μέχρι τον Απρίλιο του νόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και την αναμόρφωση - απλοποίηση του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τα υπουργεία μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό των αναπτυξιακών δράσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2010, η κυρία Κατσέλη ανέφερε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του προγράμματος ελεύθερων επαγγελματιών ύψους 70 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση προγραμμάτων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας ύψους 70 εκατ. ευρώ, ενώ ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου η αξιολόγηση της πρώτης φάσης του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.


Μία από τις σημαντικότερες τομές που ετοιμάζονται για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ είναι η κατάργηση των περιορισμών για τα έργα που θα εντάσσονται σε αυτό, επεσήμανε χθες η κυρία Λούκα Κατσέλη. Θα μπορούν να εντάσσονται και έργα χαμηλού προϋπολογισμού, κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ υλοποιείται η «επιχειρησιακή προγραμματική συμφωνία», δηλαδή η πορεία των έργων θα παρακολουθείται κάθε δύο μήνες και θα γίνεται ανακατανομή εάν διαπιστώνεται πρόβλημα. Την παρακολούθηση θα αναλάβει Εθνική Αρχή Συντονισμού.

Ακόμη, επιταχύνονται δραστικά οι διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων (καταργείται το δεύτερο στάδιο), επιταχύνεται και απλοποιείται η διαδικασία επικαιροποίησης των μελετών ωρίμανσης των έργων και δεν χρειάζεται πλέον να γίνεται από γραφείο μελετών, καθώς την επικαιροποίηση μπορεί να την κάνει μόνη της η αναθέτουσα Αρχή.

Καταργείται η υποχρεωτική εφαρμογή του δεύτερου βαθμού πιστοποίησης της επάρκειας των δικαιούχων με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ, που γίνεται προαιρετικό, ενώ καταργείται η διαδικασία διατύπωσης γνώμης πριν από την ένταξη για πράξεις προϋπολογισμού έως 50 εκατ. ευρώ (σήμερα ισχύει για πράξεις άνω των 5 εκατ. ευρώ για έργα ΕΤΠΑ και 2 εκατ. ευρώ για το ΕΚΤ).

Καταργούνται δε και οι φορείς αναπτυξιακοί οργανισμοί Περιφερειών, Νόμος ΑΕ, Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας.

Η υπουργός έκανε γνωστό ότι μέχρι τον Μάρτιο δημοσιεύεται η δεύτερη φάση του προγράμματος στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ και εντός του Μαρτίου προκηρύσσονται δύο προγράμματα για την πράσινη επιχειρηματικότητα συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ.


ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Προωθείται ο σχεδιασμός συνολικών δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με κλαδική στόχευση και η ενίσχυση των επιχειρήσεων έντασης γνώσης, έρευνας και καινοτομίας με μικτή χρηματοδότηση από εθνικούς και άλλους πόρους. Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάρτιο θα πάει στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, που από 35 ημέρες που απαιτούνται σήμερα και 15 βήματα για την έναρξη των επιχειρήσεων, θα γίνεται στη χώρα μας σε μία μέρα με πλήρη ηλεκτρονική κάλυψη μέσω του ΓΕΜΗ και των Επιμελητηρίων.

Επίσης, η υπουργός υπογράμμισε ότι μέσα στον προγραμματισμό των επόμενων δύο μηνών θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ειδικό πρόγραμμα για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την υγεία με ανακατανομή πόρων, ενώ η υπουργός τόνισε ότι «κάθε άλλο παρά υπήρξε πάγωμα εγκρίσεων το τελευταίο διάστημα».

Η κυρία Κατσέλη ανακοίνωσε τη σταδιακή αξιολόγηση αιτήσεων για την ένταξη επιχειρήσεων άνω των 4.000 ευρώ στον Αναπτυξιακό Νόμο εντός του πρώτου εξαμήνου και την αποπληρωμή οφειλών προς επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί.

Στην τόνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας θα συμβάλει, εξάλλου, όπως ανέφερε η υπουργός, και η ενεργοποίηση δράσεων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, με ενεργοποίηση πόρων ύψους 100 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου διμήνου αλλά και η αντίστοιχη προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων για περιβαλλοντικές δράσεις, αστικές αναπλάσεις, έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης