Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 875,43 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,27%.

Στις 875,43 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,27%.
  • Αντίδραση μετά την παρατεταμένη υποχώρηση για τον Γενικό Δείκτη

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Ιδιαίτερα κρίσιμη ήταν η σημερινή συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο. Μετά από μία εβδομάδα που η αγορά ταλανίστηκε, διόρθωσε και επηρεάστηκε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αλλά και τις ευρωπαικές εξελίξεις, σήμερα φάνηκε ότι αφενός ακολούθησε την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών και του Dow Jones στις ΗΠΑ αφετέρου εκτονώθηκαν οι μεγάλες πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ και η μετοχή συνεισέφερε και αυτή στην ανάκαμψη της αγοράς.

Η ελληνική αγορά ακολούθησε κατά πόδας τις ευρωπαικές αγορές αφού όλοι γνώριζαν ότι οι γερμανικές πολιτικές εξελίξεις είναι καθοριστικές. Ταυτόχρονα αντέδρασε ανοδικά καλύπτοντας μέρος απ' τις (υπερβολικές) απώλειες που είχαν τα blue chips τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο η ανοδική αυτή αντίδραση δεν είχε ιδιαίτερη ένταση καθώς ουσιαστικά διατήρησε τον Γενικό Δείκτης κάτω από τις 880 μονάδες.

Οι τράπεζες έκαναν την διαφορά. Αντέδρασε ανοδικά η ΔΕΗ

Στα δικά μας τώρα, η χρηματιστηριακή αγορά με κυρίαρχες τις τραπεζικές μετοχές και λοιπές 'δυνάμεις' της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεκίνησε αρκετά δυναμικά με τον Γενικό Δείκτη προς τις 878 μονάδες αλλά σταδιακά κάποιες μετοχές πέρασαν σε αρνητικό έδαφος με εμφάνιση πωλητών. Η μετοχή της ΔΕΗ ανέκαμψε και αυτή, ως αναμενόταν, και έτσι ο Γενικός Δείκτης κράτησε μεν το θετικό πρόσημο μεταβολής αλλά περιόρισε την αρχική του δυναμική.

Τελικά έκλεισε στις 875,43 μονάδες με άνοδο 0,27%. Η αξία συναλλαγών ήταν αρκετά χαμηλή, στα 51 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι περισσότερες ήταν αρνητικές. Οι 49 έκλεισαν με άνοδο και οι 54 ήταν πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) έκλεισε με άνοδο 0,29% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης με υποχώρηση (-0,65%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (1,44%) λόγω Motor Oil και ΕΛΠΕ, Τραπεζών (1,39%) με ανοδικές Alpha, Πειραιώς, Eurobank, και τηλεπικοινωνιών (1,21%) λόγω ΟΤΕ. Πτωτικά έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,57%), Πρώτων Υλών (-1,26%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,17%), Κατασκευών (-1,14%) με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να υποχωρεί αλλά να κινείται έντονα ανοδικά ο Ελλάκτωρ. Στις μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές βρέθηκαν η ΔΕΗ, η Alpha Bank, ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος, η Πειραιώς, η ΕΤΕ, η Eurobank και ο ΟΠΑΠ που πραγματοποίησαν το 80% των συναλλαγών.

Στις επόμενες συνεδριάσεις θα περιμένουμε να δούμε εάν η ΔΕΗ θα συσσωρεύσει πάνω από τα 8-8,10 ευρώ αντιδρώντας από την προηγούμενη πτώση, εάν οι τράπεζες θα συνεχίσουν ανοδικά μετά και το road show της Bank of America και εάν τα υπόλοιπα blue chips βοηθήσουν στην επιστροφή στις 890 μονάδες Γενικού δείκτη.

Ανοδικά ο DAX και τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Το ξεκίνημα της εβδομάδας είχε τις ευρωπαικές αγορές να αποδέχονται τις γερμανικές πολιτικές εξελίξεις ως μία ευκαιρία αλλαγής του status quo και κυρίως ως μία ευκαιρία συνεργασίας με την ΕΚΤ πάνω στο θέμα της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού. Οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ε.Ε και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ξεκίνησαν έντονα ανοδικά αλλά σταδιακά έχασαν και αυτοί τον δυναμισμό τους. Μάλιστα ο δείκτης AEX στο Άμστερνταμ πέρασε σε αρνητικό έδαφος.Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης