Γερμανικές εκλογές, ΕΚΤ και στο βάθος νέα έκδοση ομολόγων για την Ελλάδα

Οικονομικές Ειδήσεις

27 Σεπτέμβριος 2021
Taxheaven.grΤου Νίκου Σακελλαρίο
υ, συνεργάτη του Taxheaven

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν η γερμανική πολιτική σκηνή θα σταθεί αρωγός απέναντι στην πολιτική χρηματοδοτήσεων της ΕΚΤ ή θα επιβάλλει και πάλι τους δικούς της όρους που θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP).

Όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες που θα πρέπει να σχηματιστεί η γερμανική κυβέρνηση. Για την ελληνική οικονομία, η συνέχιση του προγράμματος αποτελεί μία εκ του ουκ άνευ προϋπόθεση για την ανάκαμψη των τραπεζών, για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των δημοσιονομικών κενών. Το οικονομικό επιτελείο έχει -πολύ σωστά- χαμηλώσει τον πήχη της ανάπτυξης προκειμένου να περιλάβει και τα προβλήματα που ενδεχομένως ανακύψουν από την αύξηση του πληθωρισμού. Αυτό που ο πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξη στο Bloomberg, ότι ανάπτυξη της τάξης του 5,2% είναι μία απαισιόδοξη εκτίμηση είναι βάσιμο στην λογική του οικονομικού επιτελείου. Το πιθανότερο είναι η ανάπτυξη να ξεπεράσει το 5,2% και να σταθμιστεί κοντά στο 6% στο οποίο συγκλίνουν όλες οι εκτιμήσεις εγχώριων και ξένων οίκων.

Νέα έκδοση ομολόγου μέσα στο επόμενο δίμηνο

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, το υπουργείο οικονομίας θα δώσει εντολή να προχωρήσει το άνοιγμα (ή το επαν-άνοιγμα) του βιβλίου προσφορών για μία μάλλον μεσοπρόθεσμη έκδοση (5-7 ετών). Ο στόχος είναι να συντηρηθεί το χαμηλό κόστος δανεισμού, να αυξηθούν τα διαθέσιμα του Κράτους και να συντηρηθεί η καμπύλη επιτοκίων του ελληνικού χρεοστασίου σε μία ομαλή κατάσταση ακόμη και εάν ο πληθωρισμός και η ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων αντιστρέψουν τις καμπύλες επιτοκίων.

Προσοχή στο βιομηχανικό κόστος

Πάντως το θέμα του πληθωρισμού απασχολεί πάρα πολύ όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Δηλαδή και τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ κ.ά.) και τις οργανώσεις εργαζομένων ασχέτως εάν προς τα έξω έχουν βγει με διαφορετικές ατζέντες.

Για τους μεν εργαζόμενους, το αίτημα είναι να αναπληρωθούν οι απώλειες από τον πληθωρισμό με σταδιακές αυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια. Η λογική που επικρατεί στο τμήμα οικονομικών αναλύσεων της ΓΣΕΕ είναι ότι από την στιγμή που ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος (κυρίως από το κόστος πετρελαίου, τα logistics και τις ανατιμήσεις πρώτων υλών), υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μικρές αυξήσεις της τάξης του 5-6% που θα μπορούσαν να καλύψουν τις απώλειες.

Στον αντίποδα, οι εργοδοτικές οργανώσεις, θεωρούν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κινούνται στα όριά τους μετά τις πρόσφατες αυξήσεις σε πετρέλαιο, ρεύμα, πρώτες ύλες και οποιαδήποτε αύξηση στο μισθολογικό κόστος θα οδηγήσει είτε σε αύξηση της τελικής τιμής των προϊόντων κατά τουλάχιστον 10% είτε σε απορρόφηση του κόστους με δημιουργία νέου κύκλου ζημιογόνων επιχειρήσεων. Σε πρόσφατες συνομιλίες στελεχών του ΣΕΒ με κυβερνητικά στελέχη, τόνισαν ότι οι μισθολογικές αυξήσεις ούτε την κατανάλωση θα αυξήσουν ούτε το εισόδημα των εργαζομένων θα αυξήσουν αφού θα οδηγήσουν σε ένα πληθωριστικό 'φαύλο κύκλο'. Μέσα στο επόμενο 15μερο θα έχουμε εξελίξεις στο θέμα του ενεργειακού κόστους, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται και προς την κατεύθυνση της μείωσης εκ νέου του ΦΠΑ. Αλλά αυτό είναι ακόμη άσκηση επί χάρτου και θα χρειαστεί μεγάλη συζήτηση και στο επόμενο Eurogroup.