Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας – Do the math

Το σχόλιο της Δευτέρας – Do the math

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxheavenmyΕΝΦΙΑ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία. Τι στο καλό έχει πάθει ο κόσμος μ' αυτόν το φόρο; Ενώ είναι γενικώς παραδεκτό ότι είναι ο πιο άδικος φόρος, ταυτόχρονα είναι και ένας από τους λίγους που παρουσιάζει τόσο μεγάλη εισπραξιμότητα. Κάθε χρόνο η ανάρτηση των εκκαθαριστικών γίνεται «πρώτο θέμα» σε όλα τα Μ.Μ.Ε., στα social media, στα πηγαδάκια μεταξύ των φορολογούμενων, στο καφενείο της Βουλής και δεν ξέρω και εγώ που αλλού, λες και περιμένουμε κάτι το εξωπραγματικό ή κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί. Ομολογώ πως πιο «επικοινωνιακό φόρο» δεν έχω ξαναδεί. Αυτός που τον εμπνεύστηκε έχει γίνει «tax influencer» χωρίς να το ξέρει. Μόνο που δεν πανηγυρίζουν οι φορολογούμενοι (η πλειοψηφία τουλάχιστον) όταν αναρτώνται τα εκκαθαριστικά στην ΑΑΔΕ. Για να καταλάβετε με πήρε η μητέρα μου τηλέφωνο μόλις έμαθε ότι βγήκε ο ΕΝΦΙΑ.
– Παιδί μου βγήκε ο ΕΝΦΙΑ; (με ένα εύθυμο τόνο στη φωνή της).
– Ναι μαμά, βγήκε δεν μπήκα μέσα να τον δω, γιατί έχει μπει η μισή Ελλάδα και το σύστημα έχει κολλήσει (η άλλη μισή πρέπει να έβλεπε το "Ετερος Εγώ" στο Star).
Καλά παιδί μου πάρε με όταν το δεις να μου πεις.
Βρε μαμά τι αγωνία είναι αυτή; Ούτε όταν με γέννησες δεν είχες τέτοια αγωνία! Είπα και εγώ να της το παίξω έξυπνος εγώ λες και θυμάμαι εάν είχε ή όχι .
– Άκουσα παιδί μου ότι πρέπει να το πληρώσουμε στο τέλος του μήνα, ισχύει;
– Μαμά σε παρακαλώ δες καλύτερα το Game of  Chefs ή το The Bachelor και άσε τις ενημερωτικές εκπομπές και τον ΕΝΦΙΑ.

Τέλος πάντων, το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος είναι 2,587 δις ευρώ έναντι 2,558 δις ευρώ που είχαμε πληρώσει το 2020, do the math που έλεγε και η συχωρεμένη η γιαγιά μου. Τα στατιστικά των φετινών εκκαθαριστικών (τι πληρώνουν και πόσοι) μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Όπως ήδη γνωρίζουμε, γνωρίζετε και γνωρίζουν, οι δύο πρώτες δόσεις μπορούν να καταβληθούν μέχρι τις 29.10.2021 σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου «τάδε» του νόμου «τάδε». Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η ΑΑΔΕ αναπροσαρμόζει τις δόσεις πληρωμής ενός φόρου χωρίς διάταξη νόμου, άλλα με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών. Είναι η δεύτερη. Η πρώτη ήταν πάλι πριν λίγο καιρό και αφορούσε τις δόσεις φόρου εισοδήματος με την προτελευταία παράταση που δόθηκε για τις δηλώσεις του 2021. Δε θυμάμαι ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν η ΑΑΔΕ να αναπροσαρμόζει τις εφαρμογές της χωρίς ΦΕΚ ή έστω ψηφισμένη διάταξη νόμου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ΑΑΔΕ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, αναπροσάρμοσε τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ χωρίς να υπάρχει ούτε καν δελτίο τύπου. Το μόνο που υπάρχει είναι μια αναφορά του Υπουργού σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής.

Θα θυμάστε βέβαια ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ,  ήταν και ο λόγος (σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών) που δεν παρατάθηκαν οι δηλώσεις πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου. Όπως τελικά αποδείχθηκε ο υπουργός είχε απόλυτο «δίκιο». Do the math. Οκτώ (8) ημέρες μετά τη λήξη των δηλώσεων μέχρι να βγει ο ΕΝΦΙΑ, δύο (2) ημέρες μέχρι να συνέλθει το taxisnet (myAADE) από το σοκ των αναρτήσεων, άλλη μια (1) ημέρα μέχρι να βρούμε που είναι τα εκκαθαριστικά στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τέσσερις (4) ημέρες μέχρι να «χωνέψουμε» τα ποσά και να τσεκάρουμε ότι είναι σωστές οι απαλλαγές και άλλες 25 ημέρες μέχρι να βρούμε λεφτά για να μαζέψουμε τις δύο πρώτες δόσεις, φτάνουμε ίσα ίσα στις 29.10.2021.  Άρα λοιπόν «σωστά» τα είχε υπολογίσει ο Υπουργός (εμένα κάτι πρέπει να μου ξέφυγε στην πρόσθεση...).
Δεν τελειώσαμε όμως με τον ΕΝΦΙΑ. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε και νέες διευκρινίσεις σχετικά με τις απαλλαγές των ακινήτων
που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 1ης Μαΐου έως και 2ας Σεπτεμβρίου 2021, σε συνέχεια της απόφασης Α.1217/2021. Οι διευκρινίσεις δόθηκαν γιατί προφανώς ξέχασαν στην Α.1217 να αναφέρουν ότι οι πυρόπληκτοι της Εύβοιας απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να είναι απαραίτητο να προβούν προηγουμένως σε αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

 • Η απόφαση  με τις διευκρινίσεις:  Ε.2181/2021

Κλείνω με τον ΕΝΦΙΑ για να αναφέρω ότι την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε ανακοίνωση του Υπ.Οικονομικών σύμφωνα με την οποία δίνεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για σεισμόπληκτα ακίνητα στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία. Η απαλλαγή αυτή θα δοθεί μετά από αίτηση που θα γίνει ψηφιακά για όσες Δ.Ο.Υ. έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ενώ για τις λοιπές Δ.Ο.Υ. με αίτηση που μπορεί να σταλεί με email ή κατευθείαν στη Δ.Ο.Υ.. Αυτό που δεν ξέρω είναι εάν η αίτηση πρέπει να γίνει τώρα ή μετά τη ψήφιση της διάταξης, η οποία προς το παρόν αγνοείται...

Μιας και μιλάμε για τις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ θέλω να διατυπώσω ένα παράπονο. Καλές και όμορφες οι νέες σελίδες της πύλης
, αλλά βρε παιδιά εκεί στην ΑΑΔΕ, όταν δεν δουλεύει κάτι, βγάλτε μια ανακοίνωση να μην χάνουμε και εμείς εργατοώρες προσπαθώντας να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν είναι κακό. Μπορώ να κατανοήσω απόλυτα ότι όταν γίνονται αλλαγές και μάλιστα σε μια τόσο μεγάλη πλατφόρμα στην οποία μπαίνουν εκατομμύρια χρήστες, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν δυσλειτουργίες, ωστόσο μια ανακοίνωση δεν συνιστά δείγμα αποτυχίας, υπευθυνότητα δείχνει και σεβασμό στους "πελάτες σας".
Για να λέμε όμως τα ρόδια, ρόδια και τη γάτα, γάτα (όπως λένε και οι Γάλλοι) μια ανακοίνωση βγήκε για το Σ.Κ. 
: ΑΑΔΕ - Εκτός λειτουργίας οι ρυθμίσεις και οι πληρωμές με κάρτα από 20:00 Σαββάτου έως 08:00 Κυριακής.

Μένω για λίγο ακόμα (κάνα δίλεπτο) στις πλατφόρμες για να ενημερώσω όσους δεν το γνωρίζουν ότι από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, προστέθηκε και η δυνατότητα στην πλατφόρμα myBusinessSupport για την υποβολή των δικαιολογητικών της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.  Οι υπόχρεοι έχουν μπροστά τους τέσσερις (4) «ολόκληρες» εργάσιμες ημέρες ή 96 ώρες ή 5760 λεπτά (i did the math) έως την 30η του Σεπτέμβρη για να αναρτήσουν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο παράρτημα της απόφασης ΓΔΟΥ 808/2021.  Ο χρόνος είναι «αρκετός» αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (6 ημερολογιακές ημέρες πριν την εκπνοή). Μη σας πω ότι μέχρι και διακοπές μπορούμε να πάμε και να επιστρέψουμε εντός προθεσμίας για την ολοκλήρωση της υποχρέωσης.
Τέλος, είναι πλέον διαθέσιμα
(για όσους καταφέρουν να μπουν στην νέα πύλη της ΑΑΔΕ) τα στοιχεία των εταιριών για προβολή και εκτύπωση σε υπομενού της νέας ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ (δείτε περισσότερα εδώ).
myΛηξιπρόθεσμαΣτα 238 εκ. ευρώ το νέο ληξιπρόθεσμο φορολογικό χρέος που προστέθηκε το μήνα Ιούλιο. ΑΑΔΕ: Tax Administration Monitor Ιουλίου 2021. Για τα ληξιπρόθεσμα δεν μπορώ να πω και πολλά. Έτσι όπως έχουν μπερδευτεί με τον covid-19 οι εισπράξεις, κυρίως λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί αλλά και των διαφόρων ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί, ούτε η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να βγάλει άκρη.
Στο αρχείο όμως της ΑΑΔΕ με τα στατιστικά, υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία που μπορεί να μελετήσει ο καθένας μας. Εγώ θα σταθώ μόνο στα στατιστικά της ΔΕΔ που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και ειδικότερα σε δύο σημεία.
1ον: Τέσσερις στις δέκα προσφυγές φορολογούμενων γίνονται δεκτές, γεγονός που δείχνει ότι μάλλον κάποιοι ελεγκτές δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο (με την κακή έννοια) κατά τη διαδικασία των ελέγχων.
2ον: Μόνο 49 προσφυγές από τις 4.200 δεν πρόλαβε να εξετάσει η ΔΕΔ λόγω εκπνοής της προθεσμίες (και μάλιστα οι 46 ήταν το ΦΕΒ του 2021) γεγονός που δείχνει ότι τα στελέχη της ΔΕΔ δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο (με την καλή έννοια).myDataΔεν «ακούγεται» τίποτα για παράταση στην εφαρμογή των myData, και η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπω να δίνεται. Πριν λίγο καιρό πίεζαν οι μεγάλες εταιρίες πληροφορικής (δεν το λέω εγώ άλλοι το έχουν πει) τώρα πιέζουν οι μεγάλες εταιρίες (πελάτες των εταιριών πληροφορικής) καθώς όπως «ακούγεται» έχουν δαπανήσει μεγάλα ποσά (στις εταιρίες πληροφορικής) και δε βλέπουν να προχωράει το έργο. Εκτός από τις εταιρίες, στην ΑΑΔΕ πιστεύουν ότι εάν δοθεί και άλλη παράταση το έργο δεν θα ξεκινήσει ποτέ. Ενώ εάν ξεκινήσει τώρα έστω και χωρίς κυρώσεις θα μπορέσει το σύστημα να τεσταριστεί καλύτερα, να διορθωθούν τα νέα λάθη που θα εμφανιστούν, και έτσι κάποια στιγμή όταν θα υπάρχουν και οι κυρώσεις να ξεκινήσει ουσιαστικά η επίσημη λειτουργία.  Στις τελευταίες συναντήσεις των εταιριών πληροφορικής αλλά και άλλων φορέων έχουν συζητηθεί αυτά και λίγο πολύ έχουν διαρρεύσει.
Σιγά σιγά λοιπόν το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται μιας και είναι έτοιμη και η τιμολογιέρα της ΑΑΔΕ η οποία δεν λέω, καλή, χρυσή (για Άγια δεν τη βλέπω), αλλά δυστυχώς έχει αρκετά αρνητικά στοιχεία. Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι εκτός από το
username και το password, θα πρέπει οι χρήστες να θυμούνται και ένα κλειδί 32 ψηφίων για να κάνουν είσοδο (login). Επιπλέον καμία εφαρμογή password manager και κανένας πλοηγός δεν μπορεί να αποθηκεύσει αυτά τα στοιχεία γιατί η ΑΑΔΕ έχει «κλειδώσει» αυτή τη δυνατότητα.  Ούτε η Apple που φημίζεται για τις αστοχίες της στον τομέα αυτό, δεν έχει τόσο δύσχρηστη διαχείριση εισόδου (login).

Να φύγουμε όμως από την τιμολογιέρα της ΑΑΔΕ (όπως θα φύγουν τρέχοντας αρκετοί φαντάζομαι) και να επιστρέψουμε στα myData.  Έχετε καταλάβει τι πρέπει να κάνετε από 1.10 ή 1.11.2021; 
Έχετε καταλάβει τι σας περιμένει εάν δεν ξεκινήσετε να στέλνετε έσοδα
; Τίποτα βασικά, μη τρομάζετε...

Τις απαντήσεις μπορείτε να τις δείτε σε ένα συνοπτικό άρθρο που δημοσιεύουμε σήμερα στον κόμβο, και το οποίο θα σας «λύσει τα πληκτρολόγια».

Επισυνάπτω δύο χρηστικούς πίνακες για αρχή στο σημερινό «σχόλιο», το υπόλοιπο μπορείτε να το δείτε εδώ .

Α/Α

Μέγεθος Επιχείρησης (φυσικά και νομικά πρόσωπα)

Έναρξη Υποχρέωσης διαβίβασης των Παραστατικών Εσόδων που εκδίδονται από 1/10/21 ή 1/11/2021 και μετά

Υποχρέωση διαβίβασης των Παραστατικών Εσόδων που έχουν εκδοθεί από 1/1/21 έως 1/10/21 ή 1/11/2021

Υποχρέωση "χαρακτηρισμού'' των Εξόδων στην Χρήση 2021

1

Επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 50.000 € (*)

Από 1.10.2021 διαβιβάζουν τα παραστατικά εσόδων τους, που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά

Πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως την 31.03.2022

Δεν υπάρχει υποχρέωση

2

Επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 € (*)

Από 1.10.2021 διαβιβάζουν τα παραστατικά εσόδων τους, που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά

Πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως την 31.03.2022

Δεν υπάρχει υποχρέωση

3

Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις ( Εκτός των περ. 1 & 2)

Από 1.11.2021 διαβιβάζουν τα παραστατικά εσόδων τους, που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά

Πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως την 31.03.2022

Δεν υπάρχει υποχρέωση


Επισημάνσεις :

[1] (*) : Με βάση τα στοιχεία της Χρήσης 2019.

[2] Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με τα όρια για την δυνατότητα χρήσης της «Ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε.

Η υποχρέωση διαβίβασης των Εσόδων από 1/1/2021 - Τι πρέπει να κάνουμε

Τα βήματα :

[1] Έλεγχος για το δικαίωμα χρήσης της «Ειδικής φόρμας καταχώρησης»

(Δείτε και αναλυτικά στην παρ. 8 )

[2] Καταγραφή των εκδιδόμενων παραστατικών πώλησης από την συγκεκριμένη Επιχείρηση

[3] Ελέγχουμε (όταν συντρέχει περίπτωση ) την διασύνδεση των Φ.Η.Μ με το E-send.

[4] Έλεγχος για την δυνατότητα χρήσης μηχανογραφικών μέσων της Επιχείρησης

[5] Έλεγχος για την δυνατότητα χρήσης μηχανογραφικών μέσων ( λογισμικού) του Λογιστικού Γραφείου

[6] Επιλογή μέσων διαβίβασης, που να καλύπτουν την προθεσμία διαβίβασης.

Σημαντική Επισήμανση

Επειδή όπως επισήμως αναφέρεται ανωτέρω, το 2021 είναι έτος ανοχής στις εκπρόθεσμες και ανακριβείς διαβιβάσεις, τότε ο «Χρόνος Έναρξης», θα αρχίσει να μετράει πραγματικά, από την στιγμή που θα εκδοθεί η εγκύκλιος για τις «Κυρώσεις λόγω μη διαβίβασης»

Επιχειρήσεις Με Δυνατότητα χρήσης Ειδικής Φόρμας

Είδος Επιχείρησης

Είδος Παραστατικού

Προθεσμία Διαβίβασης

Απαιτούμενο Μέσο Διαβίβασης της Σύνοψης

Επεξ.

Ελεύθερος Επαγγελματίας ( Χωρίς χρήση Φ.Η.Μ )

Α.Π.Υ

Μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν

Μέσω ''ειδικής φόρμας καταχώρησης '' ή Μέσω ''προγραμμάτων (εμπορικό /λογιστικό, ERP) ''

1


Τ.Π.Υ

Μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν

Μέσω ''ειδικής φόρμας καταχώρησης '' ή Μέσω ''προγραμμάτων (εμπορικό /λογιστικό, ERP) ''

1

Αγρότες Κανονικού

Τιμ. Πώλ.

Μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν

Μέσω ''ειδικής φόρμας καταχώρησης '' ή Μέσω ''προγραμμάτων (εμπορικό /λογιστικό, ERP) ''

1


Α.Λ.Π ( Χωρίς Φ.Η.Μ )

Μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν

Μέσω ''ειδικής φόρμας καταχώρησης '' ή Μέσω ''προγραμμάτων (εμπορικό /λογιστικό, ERP) ''

1


Α.Λ.Π ( Από Φ.Η.Μ )

Απευθείας Διασύνδεση με το e-send

Μέσω Φ.Η.Μ


Επιχείρηση κυρίως λιανικώς με χρήση Φ.Η.Μ

Α.Λ.Π ( Από Φ.Η.Μ )

Απευθείας Διασύνδεση με το e-send

Μέσω Φ.Η.ΜΤιμ. Πώλ.

Μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν

Μέσω ''ειδικής φόρμας καταχώρησης '' ή Μέσω ''προγραμμάτων (εμπορικό /λογιστικό, ERP) ''

1

Επιχείρηση κυρίως χονδρική

Τιμ. Πώλ.

Μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν

Μέσω ''ειδικής φόρμας καταχώρησης '' ή Μέσω ''προγραμμάτων (εμπορικό /λογιστικό, ERP) ''

1

[1] α) Επειδή η χρήσης της «ειδικής φόρμας καταχώρησης» είναι χρονοβόρα, προτείνεται η χρήση του λογιστικού προγράμματος (που χρησιμοποιεί το Λογιστικό Γραφείο), αφού αφενός τεχνικά μέσω αυτού του προγράμματος ενημερώνεται αυτόματα η «ειδική φόρμα καταχώρησης» και αφετέρου υπάρχει σχετικά επαρκής χρόνος καταχώρησης, β) Θα μπορούσε να γίνει και χρήση «Παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης», η οποία λόγω του μικρού μεγέθους των Επιχειρήσεων, θεωρείται ασύμφορη.

Επιχειρήσεις Χωρίς Δυνατότητα χρήσης Ειδικής Φόρμας
( οι οποίες εκδίδουν κυρίως χειρόγραφα στοιχεία )

Είδος Επιχείρησης

Είδος Παραστατικού

Προθεσμία Διαβίβασης

Απαιτούμενο Μέσο Διαβίβασης της Σύνοψης

Επεξ.

Ελεύθερος Επαγγελματίας ( Χωρίς χρήση Φ.Η.Μ )

Α.Π.Υ

Εντός 5 ημερών από την έκδοση

Μέσω ''προγραμμάτων (εμπορικό /λογιστικό, ERP) '' ή '' Τιμολογιέρας''

2


Τ.Π.Υ

Σε πραγματικό χρόνο

Μέσω ''προγραμμάτων (εμπορικό /λογιστικό, ERP) '' ή '' Τιμολογιέρας''

2

Αγρότες Κανονικού

Τιμ. Πώλ.

Σε πραγματικό χρόνο

Μέσω ''προγραμμάτων (εμπορικό /λογιστικό, ERP) '' ή '' Τιμολογιέρας''

2


Α.Λ.Π ( Χωρίς Φ.Η.Μ )

Εντός 5 ημερών από την έκδοση

Μέσω ''προγραμμάτων (εμπορικό /λογιστικό, ERP) '' ή '' Τιμολογιέρας''Α.Λ.Π ( Από Φ.Η.Μ )

Απευθείας Διασύνδεση με το e-send

Μέσω Φ.Η.Μ


Επιχείρηση κυρίως λιανικώς με χρήση Φ.Η.Μ

Α.Λ.Π ( Από Φ.Η.Μ )

Απευθείας Διασύνδεση με το e-send

Μέσω Φ.Η.ΜΤιμ. Πώλ.

Σε πραγματικό χρόνο

Μέσω ''προγραμμάτων (εμπορικό /λογιστικό, ERP) '' ή '' Τιμολογιέρας''


Επιχείρηση κυρίως χονδρική

Τιμ. Πώλ.

Σε πραγματικό χρόνο

Μέσω ''προγραμμάτων (εμπορικό /λογιστικό, ERP) '' ή '' Τιμολογιέρας''


[2] α) Λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών, οι υπόχρεες επιχειρήσεις πρέπει να εγκαταστήσουν πρόγραμμα τιμολόγησης β) Θα μπορούσε να γίνει και χρήση «Παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης», η οποία λόγω του μικρού μεγέθους των Επιχειρήσεων, θεωρείται ασύμφορη.

Συμπεράσματα και Εκτιμήσεις

α) Για την Χρήση 2021, η πλατφόρμα myDATA, θα λειτουργήσει μόνο ως ένα είδος «Συγκεντρωτικής κατάστασης πελατών – προμηθευτών».

β) Αναλύοντας την «ιστορικότητα» των παρατάσεων στην έναρξη εφαρμογής της πλατφόρμας myDATA, εκτιμούμε ότι για όλη την Χρήση 2021, θα έχουμε την υποχρέωση διαβίβασης όλων των εσόδων μέχρι 31/3/2022.

γ) Το «στοίχημα» έναρξης, για την Φορολογική Διοίκηση, έχει μεταφερθεί ούτως ή άλλως στη Χρήση 2022 (το ενωρίτερο), αφού στην χρήση 2021, δεν μπορεί να γίνει καμία «επαλήθευση» φορολογικής δήλωσης και κυρίως των Δηλώσεων Φ.Π.Α, που κατά την άποψή μου, είναι και το σημαντικότερο σημείο στην «σύλληψη» εσόδων, που διαφεύγουν.

δ) Απαιτείται ακόμα σημαντικός χρόνος εξοικείωσης ( για όλους τους εμπλεκόμενους), σχετικά με το πλήθος των ιδιαιτεροτήτων που αφορά «σύνθετες», λογιστικές εγγραφές/απεικονίσεις

ε) Κατά την εκτίμησή μας, ο «Χρόνος Έναρξης», θα αρχίσει να μετράει πραγματικά, από την στιγμή που θα εκδοθεί η εγκύκλιος για τις «Κυρώσεις λόγω μη διαβίβασης».


Για το θέμα των myData είχαμε επίσης τις ακόλουθες παρεμβάσεις την προηγούμενη εβδομάδα

Ηλεκτρονικά Βιβλία: Καμία ενημέρωση των επιχειρήσεων από την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών

Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και την εφαρμογή «myDATA»

Β. Σπανάκης για τα myData: Να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής τους και να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις και λογιστές για την αναβάθμιση του λογισμικού και του εξοπλισμού τους

 


Επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 στις ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων


Για τις φορολογικές οφειλές

myBusinessSupport: Άνοιξε η εφαρμογή για επανένταξη των πληγέντων στις ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων. Διαθέσιμη είναι από την προηγούμενη εβδομάδα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις των φορολογούμενων που επλήγησαν από την πανδημίας και έχασαν τις ρυθμίσεις αυτές από 1.3.2020 έως και 31.07.2021. Προσοχή μόνο γιατί η επανένταξη μπορεί να γίνει έως την 30η Σεπτέμβρη 2021.
Υπενθυμίζω επίσης ότι η
επανένταξη συντελείται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και εφόσον καταβληθεί η δόση μηνός Αυγούστου 2021 μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021.

Για τις ασφαλιστικές οφειλές
  e-ΕΦΚΑ: Επανένταξη στις 120 δόσεις των πληγέντων από την πανδημία
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταβληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021 οι δόσεις μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και τυχόν οφειλόμενα βεβαιωμένα στο ΚΕΑΟ ποσά εκτός ρύθμισης.
Σχετική με το θέμα είναι  και η  Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 52/2021 η οποία αναφέρει ότι και το Δελτίο τύπου του υπ.Εργασίας.
 

 

Επισημάνσεις


Φορολογική αντιμετώπιση δώρων γάμου

Ενδιαφέρουσα νομολογία για κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς

Κοινωνία - Κοινοπραξία: α) Νομική υπόσταση, β) κατασκευή ακινήτων με το σύστημα της αντιπαροχής

Γ. Χριστόπουλος: Συνταξιούχοι με αναδρομικά του 2013 που δεν έχουν επικαλεστεί την παραγραφή - Η μεγάλη ανατροπή από το ΣτΕ

Οι απαλλαγές από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όπως ισχύουν σήμερα. Τι αναμένεται να νομοθετηθεί
Πόθεν έσχες


Πόθεν έσχες: Έναρξη υποβολής δηλώσεων - Έως 16 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία. Λάστιχο τις έχουν κάνει τις προθεσμίες. Αρχικά η ανακοίνωση του ΠΟΘΕΝ είχε σαν καταληκτική ημερομηνία τις 15.12, ενώ με νεώτερη ανακοίνωση άλλαξε κατά μία ημέρα και πλέον η πρώτη καταληκτική ημερομηνία είναι η 16η Δεκεμβρίου 2021. Την αναφέρω ως "πρώτη" γιατί σίγουρα θα υπάρξει και παράταση. Για την ιστορία, η 16 Δεκεμβρίου είναι η σωστή ημερομηνία καθώς η προθεσμία των 3 μηνών που προβλέπει ο νόμος για την υποβολή του πόθεν έσχες, εκκινεί σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα την επομένη της λήξης των δηλώσεων (δηλαδή την 16η Σεπτεμβρίου), do the math.
 

 

Σχετικά με τον Covid-19


1. Αναστολές/αποζημιώσεις ειδικού σκοπού/δηλώσεις, ενισχύσεις

ΕΡΓΑΝΗ: Νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για την οικονομική ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, κ.λπ.

ΕΡΓΑΝΗ: Από 24/9 έως και 3/10 η υποβολή συνοδευτικών εγγράφων και λοιπών στοιχείων επιχειρήσεων του πολιτισμού για την οικονομική ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων, επιχειρήσεων κινηματογράφου και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών


2. Επιδότηση παγίων δαπανών
 

myBusinessSupport: Υποβολή δικαιολογητικών για πάγιες δαπάνες
 

3. Μείωση ενοικίων

Το μέτρο μείωση των ενοικίων έχει τελειώσει από τον Ιούλιο του 2021. Δεν συνεχίζεται από τον Αύγουστο του 2021 και μετά, οπότε μην ψάχνετε για αποφάσεις με ΚΑΔ. Το γράφω αυτό γιατί βλέπω ότι μερικοί συνάδελφοι το ψάχνουν.

4. Αποφάσεις με μέτρα

 Έκτακτα μέτρα για Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα – Παρατείνεται η ισχύς των ειδικών μέτρων σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα και Αργολίδα

 • Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

  Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

  Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
  Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

  Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.


Λειτουργία του Δημοσίου από τη Δευτέρα, 20.09 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 27.09 και ώρα 6:00 - Υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου

Λειτουργία υπηρεσιών ΑΑΔΕ για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00


5
. Test (Rapid -PCR)

 Αμοιβή φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών για διαγνωστικά tests


 

Εργασιακά - Ασφαλιστικά


Διευκρινίσεις και παραδείγματα για την επιβολή προστίμου λόγω εκπρόθεσμης δήλωσης οικειοθελούς αποχώρησης στο ΕΡΓΑΝΗ

 • Για αποχωρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Ν.4488/2017, δηλαδή από 13/9/2017, η αναγγελία, εκ μέρους του εργοδότη της οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, πρέπει να λαμβάνει χώρα εντός τεσσάρων (4) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία της αποχώρησης.

  Για αποχωρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη ισχύος των ανωτέρω διατάξεων, δηλαδή πριν από τις 13/9/2017, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 65 του Ν.3996/2011, που ορίζουν ως προθεσμία αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης στον Ο.Α.Ε.Δ., τις οκτώ (8) ημερολογιακές ημέρες.

  Συγκεκριμένα, για κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού που πραγματοποιήθηκε από 13/9/2017, εάν ο εργοδότης δεν αναγγείλει εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) εργασίμων ημερών στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και εφόσον η αποχώρηση αυτή δεν αποδεικνύεται από κανένα επίσημο έγγραφο στοιχείο, τα αρμόδια όργανα του e- Ε.Φ.Κ.Α. του επιβάλλουν πρόστιμο, το ύψος του οποίου κατά περίπτωση διαμορφώνεται στα (400,00 €) τετρακόσια ή (800,00 €) οκτακόσια ευρώ, όπως ορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 65 του Ν.3996/2011 (σχετ. η Εγκύκλιος 31/2013 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).


 Υπ. Εργασίας: Τα αποτελέσματα ελέγχων του ΣΕΠΕ στους κλάδους delivery και courier (2020-2021)
Το πλήθος των ελέγχων, οι παραβάσεις και τα πρόστιμα - Συνεχίζονται οι έλεγχοι στον κλάδο των delivery και courier από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

 Μειώθηκαν κατά 8,5% περίπου οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ τον Αύγουστο

 e-ΕΦΚΑ: Πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου

 Υπ. Εργασίας: Το καθεστώς απασχόλησης στις ψηφιακές πλατφόρμες στην Ευρώπη - Πριν και μετά το νόμο για την Προστασία της Εργασίας

 ΟΑΕΔ: Παράταση μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις στις 50 ΕΠΑΣ Μαθητείας - Εκπαίδευση σε 33 ειδικότητες υψηλής ζήτησης με αμειβόμενη πρακτική άσκηση
 

Πρακτική άσκηση σπουδαστών ΙΕΚ αρμοδιότητας Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων: Υπαγωγή στην ασφάλιση - Απεικόνιση στην ΑΠΔ - «ΕΡΓΑΝΗ»

 

  ΓΣΕΕ: Στήριξη του αγώνα των ταχυδιανομέων - Να συνεδριάσουν άμεσα τα αρμόδια τμήματα του Α.Σ.Ε και του Σ.Κ.Ε
 

Μητρώο Εργοδοτών e-ΕΦΚΑ: Δημιουργία νέων κωδικών νομικής μορφής εργοδότη και υπευθύνων
 • Περίληψη : Σύμφωνα με το Γενικό Έγγραφο 364682/21-09-2021, στο πλαίσιο της προσαρμογής του Μητρώου Εργοδοτών του e-Ε.Φ.Κ.Α., στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και ψηφιακές υπηρεσίες, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία νέων κωδικών νομικής μορφής εργοδότη και υπευθύνων, ως εξής:

  Α) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (άρθρο 4 του ν. 4548/2018, ΦΕΚ 104 Α΄)
  Β) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΡΧΗ (ν. 3051/2002 όπως ισχύει, ΦΕΚ 220 Α΄)
  Γ) Στον υπάρχοντα κωδικό «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με κωδικό 008, είναι διαθέσιμος νέος κωδικός υπευθύνου εργοδότη με λεκτική περιγραφή «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ» (Κωδ. 040), ο οποίος θεσμοθετήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 115 του ν. 4548/2018 και αφορά πάντοτε φυσικό πρόσωπο.


e-ΕΦΚΑ: Σε εφαρμογή νομοθετική ρύθμιση που μειώνει κατά το ήμισυ το χρόνο χορήγησης των επιδομάτων ασθενείας και μητρότητας [Επόμενος στόχος η πλήρης ψηφιοποίηση μέσα στους επόμενους μήνες της διαδικασίας υποβολής αιτήματος για επίδομα μητρότητας που θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον χρόνο υλοποίησης των αιτημάτων»]

Η απασχόληση τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»

Υπ. Εργασίας: Διευκρινίσεις για τις αλλαγές από 1/1/2022 στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ποιούς αφορά

Η νέα ΣΣΕ για τους εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους σε επιχειρήσεις που εκτελούν ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες που γίνονται σε πλοία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πλωτά μέσα, για όλη τη χώρα 

Αρθρογραφία κόμβου
 

Άρθρα Φορολογία αποζημίωσης που καταβάλλεται σε οικειοθελώς αποχωρήσαντα υπάλληλο που έχει συμπληρώσει 15ετη υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη - ΣΟΛ Α.Ε.

Άρθρα myDATA: Τουριστικό πακέτο από Ελληνική Επιχείρηση προς Ελληνική Επιχείρηση ή Έλληνα ιδιώτη με κόστος αποκλειστικά στην Ελλάδα

Άρθρα Λογιστικός χειρισμός κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

 

Δ.Ε.Δ.


✏ ΔΕΔ Α 2263/2021 Εισόδημα από μπλοκάκι - Μη υπαγωγή στη διάταξη λόγω διαφορετικής έδρας σε σχέση με την κατοικία του

✏ ΔΕΔ Θ 674/2021 Εκπρόθεσμη υποβολή έκτακτης δήλωσης ΦΠΑ για ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών από φυσικό πρόσωπο

✏ ΔΕΔ Α 31/2020 Εκπρόθεσμη υποβολή εργολαβικού συμφωνητικού για το οποίο δεν υπήρχε υποχρέωση

✏ ΔΕΔ Θ 26/2021 Η έκθεση άλλης ελεγκτικής αρχής που βασίστηκε στις εγγραφές των βιβλίων της ίδιας επιχείρησης δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο του άρθρου 68

 

 

ΣτΕ - Αποφάσεις ΔΕΕ
 

✏  ΣτΕ 1777/2020 Συμπληρωματικά στοιχεία - Έκθεση ελέγχου σχετικά με την απόδειξη συναλλαγών ως εικονικών η οποία περιήλθε σε γνώση της φορολογικής αρχής, με έγγραφο της Εισαγγελίας, μετά το τέλος του αρχικού ελέγχου και μετά τη συμπλήρωση της προθεσμίας παραγραφής

✏ ΣτΕ 1366/2021 - Προϋποθέσεις καταχώρισης στο φορολογικό μητρώο μη δημοσιευθείσης παραιτήσεως νομίμου εκπροσώπου ανωνύμου εταιρείας

✏ ΣτΕ 1367/2021 - Έλλειψη εννόμου συμφέροντος προσβολής επί ακυρώσει της αποφάσεως με την οποία θεσπίζονται οι λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης εκκρεμών αιτήσεων του ν. 3869/2010

✏ ΣτΕ 2260/2020 Πρόστιμο ΚΒΣ για την έκδοση εικονικού τιμολογίου πώλησης.

✏ Υπόθεση C-895/19 Ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών - Έκπτωση του φόρου εισροών που οφείλεται επί ενδοκοινοτικής αποκτήσεως - Τυπικές προϋποθέσεις - Ουσιαστικές προϋποθέσεις - Προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης - Αρχές της φορολογικής ουδετερότητας και της αναλογικότητας


Υπόθεση C-21/20 Προδικαστική παραπομπή - Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) - Οδηγία 2006/112/ΕΚ - Πεδίο εφαρμογής - Άρθρο 2, παράγραφος 1, στοιχείο γʹ - Παροχή υπηρεσιών εξ επαχθούς αιτίας - Αποκλεισμός των υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων οι οποίες παρέχονται στους τηλεθεατές, χρηματοδοτούνται με δημόσια επιδότηση και δεν συνεπάγονται κανένα αντάλλαγμα από τους τηλεθεατές - Άρθρο 168 - Δικαίωμα έκπτωσης - Υποκείμενος στον φόρο ο οποίος πραγματοποιεί συγχρόνως φορολογητέες πράξεις και πράξεις μη εμπίπτουσες στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ
Παροχή υπηρεσιών εξ επαχθούς αιτίας - Αποκλεισμός των υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων οι οποίες παρέχονται στους τηλεθεατές, χρηματοδοτούνται με δημόσια επιδότηση και δεν συνεπάγονται κανένα αντάλλαγμα από τους τηλεθεατές - Δικαίωμα έκπτωσης - Υποκείμενος στον φόρο ο οποίος πραγματοποιεί συγχρόνως φορολογητέες πράξεις και πράξεις μη εμπίπτουσες στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ

✏ ΣτΕ 714/2021 Τόκοι αλλοδαπής - Κτήση εισοδήματος από κινητές αξίες αλλοδαπής - Οι τόκοι αλλοδαπής, λόγω και της δυσχέρειας προσδιορισμού του κατά νόμον χρόνου γέννησης της αξίωσης προς καταβολή τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποκτώνται προ της πιστώσεώς τους επ’ ονόματι του δικαιούχου τους 

Νομοθεσία

Σε διαβούλευση οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα

Νέο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων και για το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για τα Άτομα με Αναπηρία»
Υπ. Εργασίας: Οι προτεραιότητες του νομοσχεδίου για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο για το ΝΣΚ με την τροπολογία για τα κίνητρα εμβολιασμού νέων 15 έως 17 ετών, το δωρεάν πακέτο δεδομένων 50 GB («Freedom Pass/Data») και τις νέες αποζημιώσεις ιατρών για τη διενέργεια εμβολιασμών

Νέος νόμος 4831/2021 - Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος με τις διατάξεις για τα κίνητρα εμβολιασμού νέων («Freedom Pass/Data») και τις νέες αποζημιώσεις ιατρών για τη διενέργεια εμβολιασμών
 

 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις


Οι περισσότερες αποφάσεις της εβδομάδας έχουν αναλυθεί παραπάνω, ωστόσο υπάρχουν μερικές ακόμα :

Πρόστιμα για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ΦΗΜ - Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ
 
 • Περίληψη : Πρόστιμα για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), καθώς και έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ, ο οποίος δε λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές - Διατάξεις του άρθρου 54 ΣΤ του ν. 4174/2013
   
  • Η απόφαση  : Ε.2180/2021 Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 ΣΤ του ν.4174/2013 (ΦΕΚ Α' 170/26.7.2013)

 

 

Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία για την ενίσχυση της DIGEA.
 • Περίληψη : Η απόφαση αφορά την παροχή του ευεργετήματος της απομείωσης ανεξόφλητων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών κάθε είδους προς το Ελληνικό Δημόσιο για την Ανώνυμη εταιρία DIGEA - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε., ισόποσης με τη μη καταβληθείσα μηνιαία αμοιβή, για τους μήνες που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 186 του ν. 4764/2020 από παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας. Ουσιαστικά είναι ένα κόμη από τα πολλά δώρα που δόθηκαν στα ΜΜΕ για αντιμετωπίσουν την κρίση του covid-19 από τη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης. Δείτε την αιτιολογική έκθεση του άρθρου 186 του νόμου 4764/2020 και θα καταλάβετε.


 

 

Λοιπές αποφάσειςΥΠΕΝ/ΔΔΔ/87769/2850/22.9.2021 Οικονομική ενίσχυση ρητινεργατών για πυροπροστασία δασών έτους 2020.

ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/85477/682/14-9-2021 Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας εκπόνησης Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) από τους δήμους της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4710/2020 (Α` 142)

32253 ΕΞ 2021/15-09-2021 Διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Άντληση βασικών στοιχείων υποβολής φορολογικής δήλωσης» στον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

45058/06-09-2021 Κατάλογος Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας κατ' εξουσιοδότηση του εδαφίου β της παρ. 3 του άρθρου 326 ν. 4781/2021

115602/21-09-2021 Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

115629/21-09-2021 Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου 2020 στον Δήμο Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας 

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδαΞεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ-Google για 4.000 ανέργους για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή

Νέα δράση από το Πράσινο Ταμείο για τη στήριξη και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη
Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ξεκινάει η νέα δράση «Πρόγραμμα Στήριξης και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Πράσινου Ταμείου, με την οποία προσκαλούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς με υψηλή εξάρτηση από τον λιγνίτη να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στρατηγικής διαφοροποίησης

Σε δημόσια διαβούλευση οι επιλεξιμότητες των δανείων του «Ελλάδα 2.0»

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το Β' κύκλο επιδότησης 4.800 νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας

 

Προθεσμίες εβδομάδος27/09


Υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας για τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα

Υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών - αποθεμάτων στη διάθεση συγκεκριμένου πελάτη σε άλλο κ-μ και αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα

Υποβολή στατιστικής δήλωσης Intrastat μηνός Αυγούστου

Υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων (και ορθών επαναλήψεων) καλλιτεχνών-επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών (μονομερείς), για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021

Υποβολή αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης (και ορθών επαναλήψεων) από εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων ως οδηγοί (μονομερείς), για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού μηνών Μαΐου και Ιουνίου 2021

 

29/09Υποβολή αίτησης επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας, τουριστικών πρακτορείων και επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων, βάσει Κ.Α.Δ. (Προσοχή: έως 29.9.2021 και ώρα 17:00)

Υποβολή αίτησης χρηματοδότησης για τη δράση «e-Λιανικό Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος» - Β’ κύκλος (Προσοχή: έως 29.9.2021 και ώρα 15:00)30/09


Οι υποχρεώσεις για αυτήν την ημέρα είναι τόσες πολλές που δεν χωράνε στο σχόλιο. Σας συμβουλεύω να τις δείτε μέσα από το ημερολόγιο του κόμβου 


Καλή συνέχειαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης