Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Μετά τον εμπαιγμό και την ταλαιπωρία... μαθήματα φορολογίας» - Κοινή δήλωση Σωκρ. Βαρδάκη, Τρ. Αλεξιάδη, Κατ. Παπανάτσιου

«Μετά τον εμπαιγμό και την ταλαιπωρία... μαθήματα φορολογίας» - Κοινή δήλωση Σωκρ. Βαρδάκη, Τρ. Αλεξιάδη, Κατ. Παπανάτσιου

Αθήνα 23.09.2021

Κοινή δήλωση Σωκρ. Βαρδάκη, Τρ. Αλεξιάδη, Κατ. Παπανάτσιου
«Μετά τον εμπαιγμό και την ταλαιπωρία...  μαθήματα φορολογίας»


Με ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή στις 26 Ιουλίου 2021 καλούσαμε το Υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει το ζήτημα της φορολόγησης των αναδρομικών των συνταξιούχων, με τον ίδιο τρόπο που σε αντίστοιχη περίπτωση έπραξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 (αναδρομικά συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων).

Το Υπουργείο, στην απάντησή του στις 13 Σεπτέμβρη 2021, αντί να δώσει ευθέως εξηγήσεις και να προχωρήσει σε λύση του οξυμένου προβλήματος των συνταξιούχων, μας απέστειλε σημειώσεις σεμιναρίου φορολογίας...

Ας καταλάβει η πολιτική ηγεσία ότι οι συνταξιούχοι ανήκουν στη μεσαία τάξη (ίσως μόνο έτσι πειστεί) και ας προχωρήσει επιτέλους στην δίκαιη επίλυση του ζητήματος της φορολόγησης των κουτσουρεμένων αναδρομικών τους.

Σωκράτης Βαρδάκης
Τρύφων Αλεξιάδης
Κατερίνα Παπανάτσιου


Αθήνα, 26 Ιουλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Φορολόγηση αναδρομικών των συνταξιούχων για τα έτη 2015 - 2016»

Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά «κουτσουρεμένα», τα ποσά των περικοπών των συντάξεών τους, για τα έτη 2015 και 2016, καλούνται να καταθέσουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τα αντίστοιχα έτη.

Αν και βάσει των δικαστικών αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων επιδικάστηκε η καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών με τόκο 6%, όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αλλά αντίθετα οι συνταξιούχοι θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος αυτών μέσω της φορολόγησης.

Μεγαλύτερη απώλεια θα έχουν όσοι μετά την κατάθεση τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης θα αλλάξουν φορολογικό κλιμάκιο. Σε κάποιες περιπτώσεις από το 22% θα φορολογηθούν με 32% ή 42% επί των εισοδημάτων για το 2015 και για το 2016 από 22% σε 29%, 37% η 45%.

Επιπρόσθετα για εισοδήματα, μεγαλύτερα των 12.000, που θα προκύψουν για τα έτη 2015 και 2016, θα επιβληθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές.

Η αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων της Α.Α.Δ.Ε. και του e-Ε.Φ.Κ.Α., μπορεί να συμβάλει ώστε με αυτοματοποιημένο τρόπο να επιμεριστούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων και να φορολογηθούν το αντίστοιχο έτος χωρίς να χρειαστεί η υποβολή συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων. Με αυτή τη μέθοδο θα εκλείψουν φαινόμενα ταλαιπωρίας των φορολογούμενων πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει επιπρόσθετα να επιβαρυνθούν οικονομικά ώστε να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις σύμφωνα με τα έτη αναφοράς των αναδρομικών ποσών που έλαβαν.

Εναλλακτικά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛ-ΤΑ αλλά και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προτείνει στην κυβέρνηση, τη λύση που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2018 αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή την αυτοτελή φορολόγησή τους κατά 20%.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται να αξιοποιήσει τα αρχεία της Α.Α.Δ.Ε. και του e-Ε.Φ.Κ.Α. ώστε να φορολογηθούν τα αναδρομικά κατ’ έτος, όπως αυτά αντιστοιχούν, χωρίς να χρειάζεται οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν σε συμπληρωματικές δηλώσεις, γεγονός το οποίο θα σημάνει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους;

2. Προτίθεται να πράξει τα δέοντα, ώστε να φορολογηθούν αυτοτελώς τα αναδρομικά των συνταξιούχων για τα έτη 2015 – 2016 με συντελεστή 20%;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης
Αλεξιάδης Τρύφων
Παπανάτσιου Αικατερίνη

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός ΓεώργιοςΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης