Αποτελέσματα live αναζήτησης

Για «λογιστικές αλχημείες» της Ελλάδας μέσω της Γουόλ Στριτ γράφουν οι New York Times

15 Φεβρουάριου 2010
  • Οι τακτικές της Γουόλ Στριτ βοήθησαν την Ελλάδα να αποκρύψει μέρος του δημοσίου χρέους της κατά το παρελθόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των “New York Times”. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «λογιστικές αλχημείες» ενώ η Ε.Ε. ζήτησε διευκρινίσεις από την Ελλάδα.
Για «λογιστικές αλχημείες» της Ελλάδας μέσω της Γουόλ Στριτ γράφουν οι New York Times

Οι τακτικές της Γουόλ Στριτ βοήθησαν την Ελλάδα να αποκρύψει μέρος του δημοσίου χρέους της κατά το παρελθόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των “New York Times”. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «λογιστικές αλχημείες» ενώ η Ε.Ε. ζήτησε διευκρινίσεις από την Ελλάδα.
 Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τράπεζα “Goldman Sachs” βοήθησε μέσω της σύναψης μιας συμφωνίας στην απόκρυψη δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανάγονται στο δημόσιο χρέος της χώρας από τα εποπτικά όργανα των Βρυξελλών.

Στο δημοσίευμα εξηγείται αναλυτικά το πώς λειτουργούν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες, στην περίπτωση της Ελλάδας, έφεραν ονομασίες εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία όπως Αίολος και Αριάδνη και στην ουσία αποτελούσαν "συγκαλυμμένα δάνεια" τα οποία όμως "δεν ήταν καταγεγραμμένα" ως τέτοια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 2001, μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο όμιλος Goldman Sachs είχε δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση δισεκατομμύρια προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις της ευρωζώνης, σε μια συμφωνία που είχε προωθηθεί ως "νομισματική συναλλαγή" και όχι ως δάνειο.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα παραιτήθηκε από δικαιώματα σε τέλη αεροδρομίων ή κέρδη από τυχερά παιχνίδια για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, υποστηρίζεται ότι μια "παρόμοια συμφωνία" φαίνεται να πρότεινε ο όμιλος Goldman Sachs στην Ελλάδα και τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν η Αθήνα βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής ανησυχίας, πρόταση που όμως απερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση.

Μπορεί η Ελλάδα να μην εκμεταλλεύτηκε την πρόταση της Goldman Sachs το Νοέμβριο του 2009, όμως είχε καταβάλει στην τράπεζα 300 εκατομμύρια ευρώ ως αμοιβή για το διακανονισμό του 2001, σύμφωνα με τραπεζίτες που γνωρίζουν το θέμα.

Πηγή Ελευθεροτυπία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης