Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ που μπορούν να αλλάξουν τη μορφή της ελληνικής επιχειρηματικότητας

22 Σεπτέμβριος 2021
Τα προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ που μπορούν να αλλάξουν τη μορφή της ελληνικής επιχειρηματικότητας
  • Ποιοί είναι οι πιο εύκολοι και οι πιο δύσκολοι στόχοι όπως τις εκτιμούν οι τράπεζες


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Τη μεγαλύτερη ίσως βοήθεια για να μετασχηματιστούν οι επιχειρήσεις δίνουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών ότι εντάσσονται σε νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση. Οι στόχοι καλύπτουν ανάγκες για πάνω από το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων και εναπόκειται στις τράπεζες να καθορίσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Προς το παρόν, οι τράπεζες περιμένουν το ‘πράσινο φως’ από το Κράτος για να προχωρήσουν τα προγράμματα. Ουσιαστικά πρόκειται για διαχείριση 12,5 δις ευρώ μέσα από τις Τράπεζες.

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου και κατευθύνονται σε επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες:
α) ψηφιακός μετασχηματισμός,
β) πράσινη μετάβαση,
γ) εξωστρέφεια,
δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων,
ε) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη.

Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στο βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους. Η αξιολόγηση των επιδεξιοτήτων θα γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ενώ η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται από τα τραπεζικά ιδρύματα. Για το κάθε επενδυτικό σχέδιο απαιτείται τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή και τουλάχιστον 30% πόροι τρίτων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες και η υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με την EIB και ΕBRD.

Οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις που έχουν οι χρηματοδοτήσεις διάφορων επενδυτικών σχεδίων

Σύμφωνα με τραπεζικές πληροφορίες, η πράσινη μετάβαση ίσως χρειαστεί έγγραφα από δημόσιους φορείς όπως πολεοδομίες, κτηματολόγια και βεβαιώσεις μηχανικών που να πιστοποιούν ότι μπορεί η επιχείρηση να προχωρήσει στη δημιουργία υποδομών που θα βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα δεν θα είναι εύκολο για μία επιχείρηση που έχει αυθαίρετα ή μη τακτοποιημένα ακίνητα ή ρίχνει βιομηχανικά λύματα στην περιοχή να πάρει έγκριση ένταξης στο πρόγραμμα. Επίσης θα δυσκολευτούν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ‘καθαρούς’ τίτλους ιδιοκτησίας ή είναι επιβαρυμένες με τραπεζικές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Για την εξωστρέφεια, τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα ζητήσουν από τις επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν τις όποιες τραπεζικές οφειλές τους, να παρουσιάσουν στοιχεία ότι έχουν ξεκάθαρους εξαγωγικούς στόχους και σταθερή δραστηριότητα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα χρειαστεί μηχανολογικές μελέτες και προτάσεις από τα τμήματα IT των επιχειρήσεων ή από εξωτερικούς συνεργάτες που θα αναλάβουν τις αναβαθμίσεις ενώ και η έρευνα / ανάπτυξη θα χρειαστεί ειδικό business plan που θα αναφέρει το στόχο, την επένδυση και το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανάπτυξης της έρευνας / ανάπτυξης

Πιο βατή είναι η δανειοδότηση με στόχο τις συγχωνεύσεις αφού ουσιαστικά θα έχει μόνο την μελέτη της συγχώνευσης και τους νομικούς τίτλους.Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης