Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιστροφή μέσα στο 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα για την ελληνική οικονομία με ανάπτυξη πάνω από 6% βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας

21 Σεπτέμβριου 2021
Επιστροφή μέσα στο 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα για την ελληνική οικονομία με ανάπτυξη πάνω από 6% βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Συνέντευξη για όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τα ελληνικά ομόλογα, τις τράπεζες και την μεταρρυθμιστική  πολιτική έδωσε στο Politico ο κ. Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ότι η δοκιμαζόμενη από την πανδημία ελληνική οικονομία θα ανακάμψει ακόμη γρηγορότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέσα στο 2021.

Η ισχυρή ανάκαμψη σχετίζεται με την δέσμευση της Αθήνας για μεταρρυθμιστικές αλλαγές θα οδηγήσει την ΕΚΤ να συνεχίζει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμη και όταν τελειώσει το πρόγραμμα επαναγορών ομολόγων (PEPP) ανέφερε ο κ. Στουρνάρας

Το σχόλιο αυτό έρχεται συνέχεια της αναβάθμισης των ρυθμών ανάπτυξης του 2021 από την κυβέρνηση από το 3,6% στο 5,9% που είναι η μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ των τελευταίων 2 δεκαετιών. Αλλά ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ακόμη πιο αισιόδοξος, καθώς βλέπει ακόμη ισχυρότερη ανάπτυξη μέσα από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Εκτιμώ ότι οι προβλέψεις μας θα είναι υψηλότερες από το 6%» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Περιμένω ότι στο τέλος του 2021 είναι πιθανό να έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας.»

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας βλέπει ότι θα έχουμε ανάπτυξη 3,5% για τα επόμενα 5 χρόνια. Καθοριστικός παράγοντας στην ανάκαμψη θα είναι τα 40 δις ευρώ που θα έρθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία μαζί με τα 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία θα κατευθυνθούν προς άμεσες και έμμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλά ουσιαστικά η ισχυρή ανάκαμψη θα προέλθει από τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές όπως απελευθέρωση αγοράς, ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις στην εκπαίδευση καθώς και τον ψηφιακό και «πράσινο» μετασχηματισμό.

Σε ότι αφορά τα μέτρα βοηθείας, ο κ. Στουρνάρας επιδοκίμασε τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,4 δις ευρώ που θα εισρεύσουν στην οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η ισχυρή ανάπτυξη το 2021 θα κατεβάσει τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ στο 187% το 2022.Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης