Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κερδίσαμε τις εντυπώσεις των αφίξεων το καλοκαίρι 2021, «παλεύουμε» όμως το στόχο για τον τουρισμό ολόκληρου του 2021

20 Σεπτέμβριου 2021 Σχόλια
Κερδίσαμε τις εντυπώσεις των αφίξεων το καλοκαίρι 2021, «παλεύουμε» όμως το στόχο για τον τουρισμό ολόκληρου του 2021
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Oι ξενοδόχοι εισέπραξαν περίπου 75 εκατ. ευρώ από το ΓΕΦΥΡΑ Ι και ΙΙ τον Ιούλιο


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο στόχος για τον ελληνικό τουρισμό (από επιχειρηματίες, εργαζόμενους και το Κράτος) ήταν τα έσοδα να διαμορφωθούν στο 70% αυτών των 2019. Οι αφίξεις ήταν ικανοποιητικές αλλά τα έσοδα ήταν μικρότερα απ’ ότι αναμένονταν αυτό το καλοκαίρι και πολύ πιο κάτω από τον στόχο.

Οι αφίξεις ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση (κατά 240,2% και 235,6% αντίστοιχα) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020. Ωστόσο, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε επίπεδο 61,4% εκείνων του Ιουλίου του 2019. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 2,27 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019.

Στο επτάμηνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώνονται στα 3,38 δισ. ευρώ, όντας μόλις στο 37% των εσόδων του 2019, όταν στο ίδιο διάστημα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανέρχονταν στα 9,11 δισ. ευρώ.  Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλουμε να πάμε πάνω από το 70% των εσόδων στο τέλος του χρόνου, δηλαδή πάνω από 8 δις ευρώ, θα χρειαστεί ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος 2021 να κινηθούν πολύ υψηλότερα απ’ το αντίστοιχο δίμηνο 2019. Τα στοιχεία δείχνουν ότι βάσει των εκτιμώμενων εσόδων του Αυγούστου και της ζήτησης υπηρεσιών Σεπτεμβρίου, πιθανόν η επίτευξη του στόχου του 70% να γίνει εφικτή και θα το ξέρουμε μέχρι το τέλος του μηνός.

Για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, η χρονιά θα είναι όμως καλύτερη από το 2019 αφού έχουμε σημαντικά έσοδα στο τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα έχουν την επιστρεπτέα προκαταβολή που μειώθηκε με αποτέλεσμα είτε να καλύπτουν τις όποιες απώλειες εσόδων είτε να εμφανίζουν μεγάλη ρευστότητα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τραπεζική και ξενοδοχειακή αγορά, η χρήση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ πραγματοποιήθηκε από το 60% των ξενοδόχων σε Κρήτη, Ρόδο, Κυκλάδες, Ιόνια Νησιά και Χαλκιδική, δηλαδή από το 70% του ελληνικού τουρισμού και οι ενδιαφερόμενοι ξενοδόχοι εισέπραξαν περίπου 75 εκατ. ευρώ. Βέβαια, οι απώλειες από τον Covid-19 σε έσοδα ήταν πολλαπλάσια αυτών, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι με τα έσοδα αυτά κάλυψαν δόσεις τραπεζικών δανείων και οφειλές προς την εφορία.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης