Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Κλείδωσε» η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα.

11 Φεβρουάριος 2010
  • «EYPΩΠAΪKH λύση» στα προβλήματα της Ελλάδας αναμένεται να δώσουν οι ηγέτες των «27» κατά τη σημερινή μονοήμερη άτυπη σύνοδο κορυφής που συνέρχεται στη βελγική πρωτεύουσα υπό την προεδρία για πρώτη φορά του Βέλγου Χέρμαν φαν Ρομπούι.
«Κλείδωσε» η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα.

 
«EYPΩΠAΪKH λύση» στα προβλήματα της Ελλάδας αναμένεται να δώσουν οι ηγέτες των «27» κατά τη σημερινή μονοήμερη άτυπη σύνοδο κορυφής που συνέρχεται στη βελγική πρωτεύουσα υπό την προεδρία για πρώτη φορά του Βέλγου Χέρμαν φαν Ρομπούι.

Οι «27» βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την υιοθέτηση ενός «πακέτου» δράσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, σε συλλογικό επίπεδο, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο να αναλαμβάνει, κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας, ρόλο-κλειδί στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που θα πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σακοζί είχε χθες πολυάριθμες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Βέλγο πρόεδρο των 27 Χέρμαν φαν Ρομπούι. Προηγήθηκαν συσκέψεις επί συσκέψεων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Βερολίνο με τη συμμετοχή του Γερμανού υπουργού Oικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ οι υπουργοί Oικονομίας της ευρωζώνης συζήτησαν το θέμα της στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Oλα δείχνουν, λοιπόν, ότι οι εταίροι με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία άφησαν κατά μέρος το «η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της» και δείχνουν αποφασισμένοι να σταθούν στο πλευρό της, όχι μόνο φραστικά αλλά με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Oπως αποκάλυψε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι ηγέτες των «27» αναμένεται να καταλήξουν σήμερα στην άτυπη σύνοδο κορυφής σε πολιτική συμφωνία για μια «ευρωπαϊκή λύση» στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Και φαίνεται ότι η βούληση υπάρχει, ιδίως από την πλευρά του Βερολίνου και του Παρισιού. «Αυτά που αποφασίσαμε θα τα ανακοινώσουμε αύριο (σήμερα)» δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, προαναγγέλλοντας με τον τρόπο του την επίτευξη συμφωνίας.

Ποια θα είναι η «ευρωπαϊκή λύση» για τη στήριξη της Ελλάδας; Το πιο πιθανόν είναι να έχει τη μορφή ενός «πακέτου» μέτρων που να περιλαμβάνει από δανειοδοτήσεις σε διμερές επίπεδο μέχρι αγορά κρατικών ομολόγων. Οι ηγέτες των 27 θα υιοθετήσουν τις βασικές αρχές και τα τεχνικά προβλήματα θα αναλάβουν οι υπουργοί Oικονομικών (ECOFIN) που συνέρχονται την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Από τη συνάντηση όμως του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με βουλευτές του κόμματός του (Χριστιανοδημοκράτες) προέκυψε μια περαιτέρω διάσταση στο όλο θέμα. Oπως έγινε γνωστό, ο Γερμανός υπουργός προτείνει ως «τοποτηρητή» για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την εξυγίανση των ελλειμμάτων, τον Λουκά Παπαδήμο, που αποχωρεί τον Ιούνιο από την ΕΚΤ. Ο Β. Σόιλμπε ήταν μέχρι τώρα ιδιαίτερα σκληρός έναντι των προβλημάτων της Ελλάδας και επαναλάμβανε συνεχώς ότι «πρέπει να επιλύσει μόνη τα προβλήματά της». Τώρα φαίνεται ότι αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί του, βάζοντας στο παιχνίδι έναν «άνθρωπο της Φρανκφούρτης», έδρα της ΕΚΤ.

Οι χώρες που δεν επιθυμούν επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα είναι η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία. Υπό την πίεση όμως της Γερμανίας και της Γαλλίας αναμένεται να κάνουν πίσω, έστω με δηλητηριώδεις δηλώσεις. Aλλωστε, η Σουηδία και η Δανία δεν είναι μέλη της ευρωζώνης. Και η Γερμανία με τη Γαλλία αντιπροσωπεύουν το 39% του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας.

 Πηγή Express

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης