Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Η τσιγγάνα, οι δηλώσεις και οι διακοπές των λογιστών

Το σχόλιο της Δευτέρας - Η τσιγγάνα, οι δηλώσεις και οι διακοπές των λογιστώνΕπιμέλεια
Καρποδίνης Δημήτρης
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


 

Καλημέρα και καλό Φθινόπωρο.

➾ Από τον Γαλατά Χανίων όπως ο ίδιος ήθελε, ξεκίνησε το ταξίδι του στην αιωνιότητα ο μεγάλος σε όλα του  μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης. Η μοναδικότητα, το έργο και η παγκόσμια εμβέλεια είναι σε όλους όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και παγκοσμίως δίδαξε πολλά με την μουσική του και αποτελεί για όλους μας ένας φάρο έμπνευσης.  Η Κρητική γη αγκάλιασε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη στο τελευταίο του ταξίδι ενώ τα μέλη της λαϊκής ορχήστρας του τραγούδησαν το "Μάνα μου και Παναγιά" σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

Το τραγούδι γράφτηκε το 1960 και μπορείτε να το ακούσετε από έναν μεγάλο ερμηνευτεή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση

 

 • Για τον Μ.Θεοδωράκη έχουν ειπωθεί όλα τις τελευταίες ημέρες, οπότε λέω να συνεχίσω με τα δικά μας.

  Τελικά έπεσε μέσα η πρόβλεψη της Τσιγγάνας (Δείτε προηγούμενο Σχόλιο της Δευτέρα). Στο μυαλό μου όλο στριφογυρίζει η ιδέα να αρχίζω να πηγαίνω και εγώ στο ίδιο καφενείο μήπως και ακούσω κάτι. Άκουσα πως πρέπει να ρωτήσεις τους θαμώνες και πως δεν είναι καθόλου εύκολο να μιλήσεις μαζί τους, πόσο μάλλον να εκμαιεύσεις χρησμούς και προφητείες από τον Πάτερ Δηλώσιο, τον Παρατασά ή τη Τσιγγάνα.
  Δεν ξέρω, θα δούμε. Άκουσα πως οι συζητήσεις που γίνονται εκεί είναι έντονες καθώς εκεί ετοιμάζονται τα προσχέδια των δελτίων τύπου, παίρνονται σημαντικές αποφάσεις, αποφασίζονται ποιοι θα είναι οι νέοι κωδικοί των φορολογικών εντύπων, και ενίοτε  γίνονται και νομοθετικές παρεμβάσεις. 

  Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η παράταση που όλοι την είχαν "τούμπανο" και το υπουργείο "κρυφό καμάρι" (η απόφαση Α.1210/2021).
  Αυτό που δεν ξέρω εάν το ξέρουν πολλοί (μου το έστειλε με sms ο παρατασάς), είναι ότι η αρχική πρόθεση του Οικονομικού επιτελείου ήταν η παράταση να δοθεί έως 27.9.2021. Τώρα τι έγινε ακριβώς στη συνάντηση του Υπουργού με το ΟΕΕ και αμέσως μετά η προθεσμία έπεσε στις 15.9, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ίσως ο Πάτερ Δηλώσιος να γνωρίζει περισσότερα....
  Τώρα για το εάν θα δοθεί περαιτέρω παράταση, τι να σας πω, δεν το βλέπω και πολύ πιθανό, αν και δεν μίλησα τώρα τελευταία με τη τσιγγάνα, αυτή μιλάει μόνο με τον Νιφορόπουλο.

  Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση του ΟΕ-Ε με τον υπουργό, εγώ θα παραθέσω μερικά μόνο δεδομένα για να δει ο υπουργός αλλά και ο κάθε ενδιαφερόμενος, ότι οι μόνες διακοπές που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι ήταν αυτές στο λογισμικό της ΑΑΔΕ (taxisnet) και όχι των λογιστών (εκτός λίγων εξαιρέσεων που πήγαν όντως διακοπές).


  Το 2020 είχαν δημοσιευθεί 2501 αποφάσεις (από αυτές οι 1100 αφορούσαν τον Κορωνοιό) χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι αποφάσεις δικαστηρίων. ΔΕΔ, Σ.ΛΟ.Τ..
  Είχαν δημοσιευθεί επίσης 61 νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα .

  To 2021 έχουν δημοσιευθεί 1683 αποφάσεις (από αυτές 450 περίπου αφορούν τον κορωνοιό) μέχρι σήμερα χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι αποφάσεις δικαστηρίων, ΔΕΔ, Σ.ΛΟ.Τ..
  Έχουν επίσης δημοσιευθεί 43 νόμοι με φορολογικές και εργατικές διατάξεις που αφορούν το επάγγελμα του λογιστή.

  Το 2020 οι λογιστές επιβαρύνθηκαν με 223 περισσότερες υποχρε
  ώσεις (αναστολές δηλώσεις covid, κ.λπ.) λόγω κυρίως του κορωνοιού αλλά όχι μόνο (464 το 2019 έναντι  687 το 2020).

  Το 2021 και μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου οι υποχρεώσεις των λογιστών αγγίζουν τις 632  (μέσος όρον υποχρεώσεων ανά μήνα 70) περίπου δηλαδή όσες το 2020 χωρίς να έχουν προσμετρηθεί οι 3 τελευταίοι μήνες του έτους.

  Υποβολές δηλώσεων
  Τον Ιούλιο του 2020 υπεβλήθησαν 1.989.281 δηλώσεις Ε1 (δεν βάζω Ε3 και Ε2) .
  Τον Ιούλιο του 2021 υπεβλήθησαν 2.521.348 δηλώσεις
  Ε1 (δεν βάζω Ε3 και Ε2) .


  Πως γίνεται τώρα, να διαβάσαμε 1700 αποφάσεις, 43 νόμους, ταυτόχρονα να διεκπεραιώσαμε 70 υποχρεώσεις ανά μήνα, να στείλαμε 500.000 (περίπου) παραπάνω δηλώσεις σε σχέση με το 2020 και ταυτόχρονα να κατεβάσαμε και τα μολύβια για να πάμε διακοπές όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, αυτό είναι κάτι που μόνο η τσιγγάνα μπορεί να γνωρίζει.


  Το Σάββατο ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό τα νέα μέτρα για την ανάπτυξη και τη στήριξη της κοινωνίας.
  Μη δίνεται καμία σημασία στο ότι ορισμένα από αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ήδη νομοθετηθεί. Αν δε με πιστεύετε δείτε :
  - Μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2022 ( ά
  ρθρο 81 του ν. 4825/2021)
  - Μείωση φόρου για τα νομικά πρόσωπα από το 24% στο 22% (άρθρο 120 του ν. 4799/2021)
  -Κατάργηση εισφορά αλληλεγγύης το 2022 για του ιδιωτικούς υπαλλήλους (άρθρο 121 του ν. 4799/2021)

  Δυστυχώς
  δεν αναφέρθηκε κάτι για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που αφορά περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, και φυσικά αρκετά από τα μέτρα που είχαν διαρρεύσει στα ΜΜΕ τελικά δεν εξαγγέλθηκαν.
  Από το σύνολο των μέτρων, θεωρώ αρκετά σημαντικό την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών έως 800.000 ευρώ.


  Είναι η τρίτη φορά που, εν μέσω πανδημίας έχουμε ανέβει ως χώρα σκαλοπάτι ως προς την πιστοληπτική μας ικανότητα η πράξη θα δείξει πως τα μέτρα που αναγγέλθηκαν θα συγκρατήσουν τις τιμές στο καθημερινό καλάθι της νοικοκυράς που διαρκώς μειώνεται λόγω συνεχών ανατιμήσεων.

  Σήμερα το πρωί θα κτυπήσει το πρώτο κουδούνι για την νέα σχολική χρονιά με τον καθιερωμένο αγιασμό στις 09.00 το πρωί και τους μαθητές να πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σχολείου. Δείτε αναλυτικά 14 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας και το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων για το έτος 2021-2022. Την απόφαση με τα μέτρα για τα σχολεία μπορείτε να την δείτε εδώ Δ1α/Γ.Π.οικ.55254/09-09-2021
  Για την τ
  ηλεκπαίδευση για το σχολικό έτος 2021-2022 μπορείτε να δείτε την απόφαση : 111525/ΓΔ4/9.9.2021 Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022

  Από σ
  ήμερα εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες που αφορούν καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφους, γυμναστήρια. Τα μέτρα αυτά αναλυτικά μπορείτε να τα δείτε και στη σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε νωρίς, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (δείτε παρακάτω).Δηλώσεις - Ανακοινώσεις και "δηλώσεις" για τις δηλώσεις


ΟΕΕ: Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για φορολογικές δηλώσεις και myDATA (ουδέν σχόλιο).

Επιστολή ΠΕΦΕ σχετικά με τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΟΕΕ με τον Υπ. Οικονομικών (ουδέν σχόλιο).

Π. Αλεβιζάκης: Μια συνάντηση με τον υπ. κ. Χρήστο Σταϊκούρα που αποτελεί προσβολή για το Οικονομικό Επιμελητήριο και για τους επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικούς της χώρας (ουδέν σχόλιο).

Σύλλογος Λογιστών Ν. Αρκαδίας: Αίτημα παράτασης της υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 30.09 (ουδέν σχόλιο).

ΕΦΕΕΘ: Αίτημα παράτασης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως 30.09 (ουδέν σχόλιο).

Και μία για τον κλάδο Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: Αίτημα για διευθέτηση διαλείμματος εντός του ωραρίου και επαγγελματικών ασθενειών για τους εργαζόμενους του κλάδου

 

 

Επί του Πιεστηρίου

S.O.S. Τα νέα μέτρα από Δευτέρα 13.9 έως και την Δευτέρα, 20.9 - Όλη η απόφαση

 • Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ισχύει :

  Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α' 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

  Ειδικώς για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται,υπό τους ίδιους όρους, δύο (2) φορές την εβδομάδα.

  Μέτρα προστασίας :
  • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

  • Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.

  • Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται στο 20%.

  • Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρούμενων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.]

  • Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

  • Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρούμενης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων.


Η απόφαση :  Δ1α/ΓΠ.οικ.55400/10.9.2021 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.
Και φυσικά οι ειδικοί κανόνες από 13.09 - Που εστιάζεται το πρόγραμμα ελέγχων .


➤ Τι ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους από 13.9.2021 - Δημόσιοι υπάλληλοι - Υποχρεωτικά 1 rapid ή μοριακό test - Μέσα στην εβδομάδα το πρώτο

Η ανωτέρω απόφαση με τα μέτρα προβλέπει τον διαγνωστικό έλεγχο στους δημοσίους υπαλλήλους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει. Η απόφαση προβλέπει διαγνωστικό έλεγχο μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Με τη νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε για το δημόσιο, κατά την πρώτη εφαρμογή των νέων μέτρων , ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας, χωρίς οιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια. Συνεπώς (για αυτή την εβδομάδα) μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν το τεστ οποτεδήποτε μέσα στην εβδομάδα.
Η απόφαση :
Δ1α/ΓΠ.οικ.55570/12.9.2021 Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας.

S.O.S. Προσοχή! Θεωρώ ότι κάτι παρόμοιο θα ισχύσει για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα (σε ό,τι αφορά στη διενέργεια test). Δηλαδή με απόφαση την οποία ακόμη δεν έχουμε δει, αλλά φαντάζομαι θα τη δούμε εντός της ημέρας, θα μπορούν (για αυτή την εβδομάδα) όλοι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα να διεξάγουν το test εντός της εβδομάδας. Εάν δεν γίνει γίνει αυτό, τότε δεν ξέρουν τι τους γίνεται. 

Επισημάνσεις


✏ S.O.S - Ημερομηνίες σύγκλησης γενικών συνελεύσεων και προθεσμίες ανάρτησης στο ΓΕΜΗ των εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2020

✏ Νόμος 4826/2021 - Δείτε και μελετήστε τις σημαντικότερες φορολογικές και εργατικές διατάξεις

 • Σημαντικές διατάξεις στο νόμο αυτό όπως :
  [Άρθρο 75]. Καθορίζεται το ποσοστό των καταβαλλόμενων εισφορών υπέρ e-Ε.Φ.Κ.Α., για κύρια σύνταξη (13,33%) και για υγειονομική περίθαλψη (6,95%), από πρόσωπα που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχομένων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.). και τίθεται ανώτατο όριο στο ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς.
  Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για την καταβολή των προαναφερόμενων εισφορών.
  Εισάγονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών, για ειδικές περιπτώσεις προσώπων επί των οποίων εκδίδεται Π.Π.Υ.
  Ορίζεται ο χρόνος έκδοσης των Π.Π.Υ. επί των οποίων έχουν εφαρμογή τα ανωτέρω.

  [Άρθρο 76].
  Τροποποιείται, αναδρομικά από 1.1.2020, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα, ο υπολογισμός του χρόνου ασφάλισης από εργόσημο του π. Ο.Γ.Α

  [Άρθρο 81].
  Παρατείνεται για ακόμη ένα έτος μέχρι την 31η. 12.2022 (ισχύει έως 31.12.2021), η οριζόμενη στο άρθρο 31 του ν. 4756/2020, μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζομένου, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Η απώλεια εσόδων που προκαλείται στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ από την ανωτέρω μείωση, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  [Άρθρο 83]. Δικαιούνται επίδομα κυοφορίας και λοχείας, οι έμμισθες δικηγόροι που υπάγονται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην Ενιαίο Ταμείο Αυτοτελώς Απασχολούμενων -Τομέας Ασφάλισης Νομικών) και καταβάλλουν εισφορές κατά τα ειδικότερα οριζόμενα για την έμμισθη απασχόλησή τους, με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για μισθωτές ασφαλισμένες. Σε περίπτωση παράλληλης υποχρέωσης καταβολής εισφορών, δικαιούνται την υψηλότερη παροχή μητρότητας από αυτές που προκύπτουν από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α.

  [Άρθρο 86 ].
  Παρατείνεται έως την 31η.12.2021 (έληξε 31.12.2020) η προθεσμία υποβολής αίτησης για ευθύνη από οφειλές ασφαλιστικών εισφορών σε διοικήσεις νομικών προσώπων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

  [Άρθρο 91].
  Μεταβάλλεται (από επιχορήγηση ή χρηματοδότηση σε απόδοση πόρου), ο χαρακτηρισμός των δαπανών των κλάδων “Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση” (Λ.Α.Ε.Κ.) και “Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής” της παρ. 10 του άρθρου 1 του ν. 2434/1996.

  [Άρθρο 93].
  Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης, με κ.υ.α., των χρονικών διαστημάτων για τα οποία χορηγείται η προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις του πολιτισμού (οικονομική κάλυψη θέσεων θεατή/εισιτηρίου) και επιπροσθέτως προβλέπεται η εφαρμογή της και για άλλα χρονικά διαστήματα.

  [Άρθρο 95]. Για το έτος 2021 (ίσχυε για τα έτη 2018-2020) η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις για τους ιδιοκτήτες αυτών. Ομοίως, παρατείνεται και για το 2021, η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των ανωτέρω πυρκαγιών.

  [Άρθρο 96]. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα, μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου 2021, από την 27η Αυγούστου 2021 που ισχύει σήμερα. Ο τρόπος καταβολής του φόρου τροποποιείται αντίστοιχα και οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την 17η.09.2021 (αντί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Αυγούστου 2021 που ισχύει σήμερα), η τρίτη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2021 και η καθεμιά από τις επόμενες, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.
  Εξαιρετικά, για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, η προθεσμία υποβολής των ανωτέρω δηλώσεων παρατείνεται μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2021.
  Η προβλεπόμενη έκπτωση τρία τοις εκατό (3%) στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών εξακολουθεί να χορηγείται ως ισχύει, υπό την πρόσθετη προϋπόθεση υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα, μέχρι την 27η.08.2021.

 

 

 

Θέματα covid

1. Εμβολιασμός

➤  Υποχρεωτικός εμβολιασμός φιλοξενουμένων σε ΚΔΑΠΑμεΑ - ΚΔΗΦ, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού COVID – 19

➤  Νέος νόμος 4829/2021 - Δημοσιεύθηκε ο νόμος με τις κυρώσεις για το ψευδές πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις μεταβολές στον υποχρεωτικό εμβολιασμό (δείτε το άρθρο 36).

➤  Test κορωνοϊού - Οι νέες ανώτατες τιμές από τις 13/9

 • α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των σαράντα ευρώ (40 €)
  β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των είκοσι ευρώ (20 €).
  γ) για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατη τιμή μαζί με ττυχ΄νο αναλώσιμα σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα ευρώ (10 €).

  H
  απόφαση : 98491/09-09-2021

➤  Τα σήματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που πρέπει να αναρτούν τα φαρμακεία και τα ιατρεία


 

2.  Μειώσεις ενοικίων

➤  ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για δηλώσεις COVID Ιουλίου3.  Μέτρα

➤  Παράταση ειδικών μέτρων τοπικού χαρακτήρα σε Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Ικαρία και Ηράκλειο Κρήτης - Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Ευρυτανία και Αργολίδα

 • Οι αποφάσεις
  Δ1α/Γ.Π.οικ.54995/9.9.2021
  Δ1α/Γ.Π.οικ.54996/9.9.2021
  Δ1α/Γ.Π.οικ.54991/9.9.2021
  Δ1α/Γ.Π.οικ.54994/9.9.2021
  Δ1α/Γ.Π.οικ.55001/9.9.2021
  Δ1α/Γ.Π.οικ.54998/9.9.2021
  Δ1α/Γ.Π.οικ.54999/9.9.2021

 

4.  Αποθέματα υγειονομικού υλικού

S.O.S. Παράταση της υποχρέωσης δήλωσης αποθεμάτων υγειονομικού υλικού έως 12.11.2021

Η απόφαση : 97733/8.9.2021

 

5.  Ενισχύσεις

109158/Θ1/7.9.2021 Καθορισμός του πλαισίου, των όρων, των προϋποθέσεων και των κριτηρίων κατανομής της προβλεπόμενης στην παρ. 1 του άρθρου 104 του ν. 4790/2021 (Α' 48) εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των θρησκευτικών φορέων.

Παράταση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στη Δράση «Επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδότοπων»

Voucher για laptops και tablets: Ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος της «Ψηφιακής Μέριμνας»

 

6.  Αποφάσεις που δεν μας ενδιαφέρον πια αφού έχει λήξει η ισχύς τους (self test έως 12.9.2021)

→  Δ1α/Γ.Π.οικ. 54114/6.9.2021 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 32209/24.5.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β’ 2192), όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.35098/4.6.2021 (Β’ 2372),

Δ1α/Γ.Π.οικ.54113/6.9.2021 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.49042/3.8.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε κατόχους Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ηλικίας πέντε (5) έως δεκαεπτά (17) ετών» (Β' 3553)

Δ1α/Γ.Π.οικ.54111/6.9.2021 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.33510/30.5.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε κατόχους Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ηλικίας δεκαοχτώ (18) έως τριάντα (30) ετών» (Β' 2237)

Δ1α/Γ.Π.οικ.54108/6.9.2021 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.26390/24.4.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας» (Β' 1686), όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.28499/7.5.2021 (Β' 1870), Δ1α/Γ.Π.οικ.32207/24.5.2021 (Β' 2183), Δ1α/Γ.Π.οικ.35097/4.6.2021 (Β' 2373), Δ1α/Γ.Π.οικ.41305/2.7.2021 (Β' 2890) και Δ1α/Γ.Π.οικ.48483/30.7.2021 (Β' 3491) κοινές υπουργικές αποφάσεις

 


Update συχνών ερωτήσεων απαντήσεων

 

➤  Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις myCAR - Ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία οχημάτων

➤  Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις «e-Λιανικό» - Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος - Β' ΚΥΚΛΟΣ

➤  Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις Εργάτες γης αμειβόμενοι με εργόσημο

 

Νομοθεσία


Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο και το μεταφορικό ισοδύναμο

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους


 

Πυρόπληκτοι

✏ Αναστολή για 6 μήνες κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας για τους πυρόπληκτους - Η απόφαση : 109143 ΕΞ 2021

✏ Αναστολή λήξης επιταγών για 120 ημέρες για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας και παράταση καταβολής ΦΠΑ για τους κομιστές αξιογράφων. Η τροπολογια ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με το νόμο 4829/2021


 

 

Λοιπά Εργασιακά - Ασφαλιστικά


➤  Αλλαγή Προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης σε ΑΜΚΑ  - Οδηγίες αναφορικά με τη μετάπτωση Προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.). η Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε. έχει θέσει σε λειτουργία, από 21-07-2021, σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή με τίτλο: «Μετασχηματισμός Π.Α.Μ.Κ.Α σε Α.Μ.Κ.Α.»


➤  Διαδικασία αξιολόγησης για τις ανάγκες του ν. 2643/1998. Προστασία σε άτομα με αναπηρία ή σοβαρές παθήσεις εφόσον είναι γραμμένα στο μητρώο ανέργων αναπήρων του ΟΑΕΔ. Επίσης προστατεύονται όσοι έχουν τέκνο ή αδελφό ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών προβλημάτων


➤  Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο. (Δείτε τα ερωτήματα σχετικά με τους εργάτες γης τις ημέρες εργασίας τους και τον υπολογισμό αμοιβής και χρόνου ασφάλισης τους)


➤  Την 04/09 ξεκίνησαν ηλεκτρονικές αιτήσεις σε 4300 ανέργους έως 29 ετών για εμπειρία στο ψηφιακό μάρκετινγκ με 550€ αποζημίωση


➤ Έναρξη λειτουργίας ( από 10/09/2021 ) νέων Τοπικών Διευθύνσεων στα Γιαννιτσά, στην Κοζάνη, στην Καρδίτσα, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, στη Ναύπακτο και της Διεύθυνσης ΚΕΑΟ Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Κέρκυρας, με έδρα τα Ιωάννινα και του Αποκεντρωμένου Τμήματος ΚΕΑΟ Κοζάνης με έδρα την Κοζάνη.

➤ Φ.60000/61782/12004/23-08-2021 Μεταφορά αναλογιστικού ισοδυνάμου συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του ν. 4808/2021

➤ Ασφαλιστικό καθεστώς μεταφερόμενου προσωπικού του Ομίλου Ο.Τ.Ε. - Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 88 του ν. 4826/2021. Η απόφαση : Φ.80000/66803/10-09-2021

 

 

Θέματα ΓΕΜΗ


  S.O.S. Οι ΚΑΔ που αντιστοιχούν σε εμπορική και μη εμπορική δραστηριότητα για την εγγραφή και υποχρεώσεις δημοσιότητας στο ΓΕΜΗ


  Δικηγόροι - ΓΕΜΗ: Έντονη αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας στην εγγραφή στο Μητρώο

 ΓΕΜΗ: Διευκρινίσεις σχετικά με την εγγραφή των φυσικών προσώπων που ασκούν το δικηγορικό λειτούργημα

 

Αρθρογραφία
 


✍ S.O.S. Φορολογικός έλεγχος μετά από καταγγελία ( Του Γιώργου Δαλιάνη και της Νίκης Χατζοπούλου)
Η καταγγελία δεν συνιστά συμπληρωματικό στοιχείο ικανό να δικαιολογήσει την παράταση της παραγραφής από πενταετία σε δεκαετία (ΣτΕ 172/2018). Εάν δηλαδή, κατόπιν καταγγελίας, τίθενται υπόψιν των φορολογικών αρχών πληροφορίες που θα μπορούσα ν ούτως ή άλλως να διαθέτουν οι φορολογικές αρχές, τότε η καταγγελία δεν θεωρείται συμπληρωματικό στοιχείο.


✍ S.O.S. Για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με συμψηφισμό ζημιών δεν επιβάλλεται από το νόμο προτεραιότητα συμψηφισμού των ζημιών με το τακτικό αποθεματικό, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά πριν από κάθε διανομή μερίσματος προς εξίσωση του τυχόν χρεωστικού υπολοίπου της κατάστασης αποτελεσμάτων - ΣΟΛ Α.E. Επιτρέπεται η μείωση κεφαλαίου με σκοπό το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού. Το ειδικό αποθεματικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο προς το σκοπό εκ νέου κεφαλαιοποίησής του ή του συμψηφισμού του προς απόσβεση ζημιών της εταιρείας. η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να προβεί σε συμψηφισμό του υπολοίπου εις νέο με το μετοχικό κεφάλαιο ή με το λογαριασμό υπέρ το άρτιο, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχουν αποθεματικά ή άλλα κονδύλια, τα οποία κατά τον νόμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό, και σε καμία περίπτωση με το τακτικό αποθεματικό..

 

 

Δικαστικές αποφάσεις (ΣτΕ - ΑΠ - ΔΕΕ)


→  ΣτΕ 2258/2020 Τέλος ταξινόμησης - Συμπληρωματική πράξη χρέωσης Τελωνειακής Αρχής - Παραγραφή

→  ΣτΕ 1254/2021 - Αναστολή καταβολής σύνταξης συνταξιούχου του π. ΕΤΕΑΜ ο οποίος εκτίει στερητική της ελευθερίας ποινή άνω των έξι μηνών

→  ΔΕΕ - Διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις προστασίας προϊόντων που καλύπτονται από προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, όπως αυτές προβλέπονται από τον κανονισμό για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων η απόφαση Υπόθεση C‑783/19 Προδικαστική παραπομπή - Γεωργία - Προστασία των ονομασιών προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων - Ομοιόμορφος και αποκλειστικός χαρακτήρας - Κανονισμός (ΕΕ) 1308/2013 - Άρθρο 103, παράγραφος 2, στοιχείο αʹ, ii) - Άρθρο 103, παράγραφος 2, στοιχείο βʹ - Υπαινιγμός (επίκληση) - Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) “Champagne” - Υπηρεσίες - Συγκρίσιμο των προϊόντων - Χρήση της εμπορικής ονομασίας “Champanillo”

→  S.O.S. ΣτΕ 2261/2020 Δεν αποτελεί επιχείρηση αγοραπωλησίας ακινήτων κάθε αγορά και (μετα)πώληση ακινήτων, από την οποία προκύπτει χρηματική ωφέλεια, αλλά η κατά σύστημα αγορά [ήτοι απόκτηση από επαχθή αιτία, προς την οποία εξομοιώνεται, για σκοπούς φορολογίας, και η κτήση κυριότητας ακινήτου δια χρησικτησίας, βλ. άρθρο 2 παρ. 3 του ν. 1587/1950 (Α΄ 294)] και εν συνεχεία πώληση ακινήτων

→  Άρειος Πάγος 1070/2020 Τεκμηρίωση καταγγελίας σύμβασης εργασίας από λόγους εμπάθειας και με σκοπό εκδίκηση εργαζομένου

 

Ενδιαφέρουσες ΔΕΔ
 

→  ΔΕΔ Α 2122/2021 Εκπρόθεσμη υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών - Δεν επιβάλλεται πρόστιμο χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη φορολογική υποχρέωση (εκ παραδρομής)

→  ΔΕΔ Α 1773/2021 Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων - Οι διατάξεις του ΚΦΕ δεν απαγορεύουν την διενέργεια πρόβλεψης για επισφαλείς απαιτήσεις που κατέστησαν επισφαλείς σε προηγούμενα έτη ήτοι δεν καθορίζουν τον χρόνο σχηματισμού της πρόβλεψης - Κατάλληλες νομικές ενέργειες - Προϋποθέσεις αναγνώρισης της δαπάνης
 

 


 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις

→  Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ για τη συνέργεια του άρθρου 60 του ΚΦΔ
 • Αναφορικά με το άρθρο 60 «Παρεμπόδιση, υπόθαλψη και συνέργεια» του ΚΦΔ και με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην ΑΑΔΕ, με τη νέα εγκύκλιο Ε.2176/2021 δίνονται επιπλέον  διευκρινίσεις για τη συνέργεια.

→  Η απόφαση για την παράταση εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2020, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου
→  Διευκρινίσεις και οδηγίες για την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή και διαχείριση των αιτήσεων για την παροχή τελωνειακών εργασιών εκτός ωραρίου λειτουργίας των τελωνείων ή/και εκτός τελωνειακού καταστήματος→  Οι νέες υπηρεσιακές ταυτότητες των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ→  Φορολογικά κίνητρα για δωρεές - Φορολογικές αποσβέσεις για Κ.Δ.Α.Υ. - Τέλος πλαστικής σακούλας - Τέλος ανακύκλωσης κ.ά. Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 4819/2021

 

 

Λοιπές αποφάσεις

→  Δ.ΕΙΣΠΡ. Α 1067611 ΕΞ 2021/6.8.2021 Ρύθμιση οφειλών σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις - Επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού

→  110065 ΕΞ 2021/10.9.2021 Τροποποίηση της υπό στοιχεία 74617 ΕΞ 2021 23.06.2021 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών «Ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων επί των διαδικασιών επιχορήγησης επιχειρήσεων για θεομηνίες του ν. 4797/2021 (Α' 66)» (Β' 2670).

→  2131.17/64425/2021/6.9.2021 Καθορισμός διαδικασίας, περιεχομένου, δικαιολογητικών, παραβόλου και κυρώσεων για τη γνωστοποίηση της ίδρυσης και λειτουργίας σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης.

→  Α.1207/2021 Καθορισμός διαδικασίας καταστροφής αποθεμάτων ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού που δεν διατέθηκαν μέχρι 20.05.2019, συγκρότησης των επιτροπών καταστροφής αυτών και κάθε άλλο σχετικό θέμα

→  46181οικ./03-09-2021 Τροποποίηση της υπ’ αρ. 41917οικ/26.08.2021 υπουργικής απόφασης «Προϋποθέσεις και διαδικασία εγγραφής των διαμεσολαβητών στο ’’Ειδικό Μητρώο Οικογενειακών Διαμεσολαβητών’’» (Β’ 4017)

→  242.10/63616/02-09-2021 Ένταξη ειδικότητας Ηλεκτρολόγου στα μισθολόγια των Ρυμουλκών Βιομηχανικών Επιχειρήσεων

→  Ε.2174/2021 Κοινοποίηση Αποφάσεων σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την τροποποίηση των πρωτοκόλλων των συμφωνιών της ΕΕ και των αντίστοιχων συμβαλλόμενων μερών, σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας με σκοπό την θέσπιση τροποποιημένου συνόλου κανόνων (μεταβατικοί κανόνες) οι οποίοι θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν διμερώς ως εναλλακτικοί κανόνες καταγωγής αντί των κανόνων που προβλέπονται στη περιφερειακή σύμβαση, εν αναμονή της οριστικοποίησης και της έναρξης ισχύος της τροποποίησης της περιφερειακής σύμβασης

→  30412 ΕΞ 03-09-2021 Διάθεση των διαδικτυακών υπηρεσιών «Αναζήτηση, δέσμευση και επιστροφή e-Παραβόλου» και «Δημιουργία e-παραβόλου και Ανάκτηση τύπων παραβόλων» σε φορείς του δημοσίου τομέα» στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων/ ΓΓ Εμπορίου και Καταναλωτή, μέσω του Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.


 

 

 

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα

 

S.O.S. Ε9: Πότε τίθεται εκτός λειτουργίας η εφαρμογή

Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων: Παράταση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης 1ης Φάσης 2021

Κωστής Χατζηδάκης: 15.000 ευρώ σε 4.000 νέους για δημιουργία start-ups, μέσω Google

Πιστοποιητικά καιρικών συνθηκών ψηφιακά μέσω του gov.gr

Δήμος Αθηναίων: Ρύθμιση για όλες τις κατηγορίες οφειλών μέχρι 100 δόσεις

Αυξημένα κατά 9,31% τα φορολογικά έσοδα στο εξάμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Ε9: Πότε τίθεται εκτός λειτουργίας η εφαρμογή

Παράταση δήλωσης συμμετοχής βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων στο Πρόγραμμα Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων έτους 2021 


Καλό Φθινόπωρο με υγεία και καλή σχολική χρονιά !!!


Υ.Γ Προσοχή ! ΟΑΕΔ - Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 5.000 ανέργους 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες, σε 6 περιφέρειες

Υ.Γ.2 Μη ξεχάσετε την Πέμπτη:  On line επίκαιρο εργατικό σεμινάριο: Άδειες - Ρυθμίσεις ατομικού εργατικού δικαίου - Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κ.ά.


 Ακολουθήστε το taxheaven.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα οικονομικά νέα

Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης