Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ε.Φ.Ε.Ε. Εύβοιας: Δελτίο τύπου για πυρόπληκτους και δηλωτικές υποχρεώσεις

26 Αύγουστου 2021 Σχόλια
Ε.Φ.Ε.Ε. Εύβοιας: Δελτίο τύπου για πυρόπληκτους και δηλωτικές υποχρεώσεις
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΦΕΕΕ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΗΣ Β.ΕΥΒΟΙΑΣ


Θέματα :
α) Αιτήματα και προβληματισμοί σχετικά με τις αποζημιώσεις πυρόπληκτων
β) Παρατάσεις δηλωτικών υποχρεώσεων

Στην Λίμνη  Ευβοίας στις 20/08, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ΕΦΕΕ Εύβοιας με συνάδελφους λογιστές της Β. Εύβοιας, σε συνθήκες τραγικές για τον τόπο, μετρώντας τις πληγές που άφησε η πύρινη λαίλαπα στην περιοχή, στο έλεος της οποίας βρέθηκαν χωρίς καμιά βοήθεια και με έντονη ανησυχία για το αύριο.  Ανησυχία για μέτρα στήριξης των ανθρώπων της περιοχής, στην προσπάθεια να σταθούν στα πόδια τους και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Ανησυχία που μεγαλώνει και από τις ασάφειες και τους ορισμούς  «λάστιχο» των διευκρινιστικών της Π.Ν.Π. στις 13/8/2021 (ΓΔΟΥ 84,  ΓΔΟΥ 842, ΚΥΑ 843,)  που μπορεί να λειτουργήσουν σαν κόφτες, με εύλογα ερωτηματικά που προκύπτουν:
→  Με τι κριτήρια γίνεται ο χαρακτηρισμός των βλαβών σε σοβαρές και ελαφριές;
→  Τι θεωρούνται πρόχειρες κατασκευές (αγροτοκτηνοτροφικοί αποθηκευτικοί χώροι – εγκαταστάσεις που δεν έχουν άδεια);
→  Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν σε δασικές περιοχές,  πως θα αντιμετωπιστούν;
→ Πως θα καταγραφούν  ζημιές οι οποίες δεν έχουν αφήσει αποτύπωμα;

Η ΕΦΕΕΕ στηρίζει τα αιτήματα των πυρόπληκτων πρώτα και κύρια για αποκατάσταση όλων των ζημιών με αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις αποκλεισμού. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

→  Να αποζημιωθούν οι πολυετής καλλιέργειες (ελιές) όταν δεν έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ, είτε γιατί ήταν μισθωμένα, είτε γιατί ήταν μικρές καλλιέργειες.
→  Το σύνολο της ζημιάς που καταγράφεται από αρμόδιες επιτροπές να αποζημιωθεί άσχετα  πως έχει καταγραφεί στην δήλωση ΟΣΔΕ.
→  Η αποζημίωση οικοσκευής σε δωρεάν παραχωρημένες κατοικίες να αποδεικνύεται και με το Ε2 και όχι μόνο με τη δήλωση μίσθωσης.
→  Η οικοσκευή σε δευτερεύουσες κατοικίες (εξοχικές) που χρησιμοποιήθηκαν για λιγότερο από 15 μέρες, να αποζημιώνεται και όταν είναι καταγεγραμμένες ως κενές.
Με πρωταρχικό στόχο να δοθούν οι αποζημιώσεις σύντομα χωρίς τον κίνδυνο των λαθών η παραλείψεων . Προτείνουμε τα παρακάτω:
 →  Ανοιχτή η ημερομηνία υποβολής της αίτησης έως 31/12/2021.
 →  Ενίσχυση των αρμόδιων επιτροπών για γρήγορη καταγραφή.
→  Δυνατότητα τροποποίησης της αίτησης έως την ολοκλήρωση του έργου καταγραφής.
→  Ενίσχυση υπηρεσιών Τ.Α. και ιδιαίτερα των ΚΕΠ για την υποβολή των αιτήσεων.
Επειδή δεν είναι μέρος της λύσης οι αναστολές. Προτείνουμε:
→ Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και για όσους έχουν υποβάλλει δήλωση να γίνει επανεκκαθάριση  με διαγραφή του τέλους που έχει βεβαιωθεί.
→ Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματιών και αγροτών για ένα έτος τουλάχιστον χωρίς απώλεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
→ Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής για ενίσχυση των επιχειρήσεων με απώλεια εσόδων.
→  Βάση του αρ.16 της Π.Ν.Π. 13/8/2021, να γίνει εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για το 2021 και για τα ακίνητα των δύο πυρόπληκτων Δήμων, χωρίς υποβολή αίτησης απαλλαγής, για δε τα έτη 2022-2023 να γίνουν οι αιτήσεις απαλλαγής έως τις 31/12/2021.
→ Για όσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία covid-19 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 2014-2020”, να έχουν δικαίωμα υλοποίησής του μέσα στο 2022.
→ Οι επιχειρήσεις ενταγμένες στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, να χρησιμοποιήσουν το ποσό της έγκρισης για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, που θα προκύψουν έως τις 31/12/2022.

Ο κλάδος των λογιστών –φοροτεχνικών καλείται για  μια ακόμη φορά να βάλει πλάτη μέσα από την πλατφόρμα της αρωγής και θα το κάνει σαν ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης.  Λαμβάνοντας υπ’ όψη την ασφυκτική – εξωπραγματική ημερομηνία που έχει ορίσει το Υπουργείο ως  καταληκτική των φορολογικών δηλώσεων και τον όγκο των δηλωτικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από τα μέτρα στήριξης, είναι αναγκαίο:
→  Να δοθεί άμεσα η απόφαση για παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 31/12/2021 για τους φορολογούμενους των πυρόπληκτων Δήμων καθώς και υπόλοιπων δηλωτικών υποχρεώσεων στα πλαίσια του ν.4797/2021

Για   Το  Δ.Σ.  της Ε.Φ.Ε.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γεν. Γραμματέας
ΣΤΕΦΑΝΟΣ Γ. ΜΟΥΤΟΥΣΙΔΗΣ                                  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡ. ΛΑΜΠΡΟΥ



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης