Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εξόφληση χρεών στα Ταμεία με τραπεζικά δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ .

2 Φεβρουάριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Σήμερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Ανδρ. Λοβέρδος προαναγγέλλουν σχέδιο για την «έξτρα» χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μέσω «σταθερών πόρων από την άμεση φορολογία»
Εξόφληση χρεών στα Ταμεία με τραπεζικά δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ .

Σήμερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Ανδρ. Λοβέρδος προαναγγέλλουν σχέδιο για την «έξτρα» χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μέσω «σταθερών πόρων από την άμεση φορολογία»

Διπλό «παράθυρο» για την είσπραξη των συσσωρευμένων χρεών, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω 2 νέων «διευκολύνσεων» -τραπεζικά δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών- «ανοίγει» σύντομα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο να αυξήσει τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Το σχέδιο
Το σχέδιο που επεξεργάζονται ο υπουργός Αντ. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης, με βάση εισηγήσεις που τους έχουν υποβληθεί, προβλέπει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Η»:

1. Την καθιέρωση νέου πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών για όσους καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους στα Ταμεία. Ο αριθμός των δόσεων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει, κατ΄ ανώτατο όριο, τις 48 μηνιαίες δόσεις (ή τις 24 διμηνιαίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες που καταβάλλουν ανά δίμηνο τις εισφορές τους) με την προϋπόθεση της καταβολής τόσο των τρεχουσών εισφορών όσο και μιας προκαταβολής επί της κεφαλαιοποιούμενης συνολικής οφειλής που θα είναι 10% για ποσά έως 10.000 ευρώ, 5% για ποσά άνω των 10.000 ευρώ και «διαπραγματεύσιμη» με το κάθε Ταμείο για ποσά οφειλής πάνω από τα 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, θα διατηρηθεί η έκπτωση του 80% επί των πρόσθετων τελών των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών.

2. Την παροχή δυνατότητας εξόφλησης των οφειλών των ασφαλισμένων ειδικά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και Εμπόρων μέσω τραπεζικού δανεισμού και με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ). Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλαν στο υπουργείο από κοινού ο διοικητής του ΟΑΕΕ Κ. Παπαθανασίου και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και εμπόρων, οι οφειλέτες θα δανειοδοτούνται μέσω του τραπεζικού ιδρύματος της επιλογής τους αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των οφειλομένων ασφαλίστρων και, μέχρι του ποσού της οφειλής τους, με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας). Ως πρόσθετο κίνητρο για τον οφειλέτη προτείνεται να είναι η δυνατότητα δραστικής μείωσης των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων (σε ποσοστό 80%) αφού τροποποιηθεί ο ισχύον νόμος για τη ρύθμιση των χρεών (ν. 2676/99).

Τα δύο παραπάνω μέτρα υπολογίζεται ότι θα δώσουν ισχυρό κίνητρο σε όσους αδυνατούν, λόγω οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, να τακτοποιήσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις ενώ θα συμβάλλουν και στην «αυτοχρηματοδότηση» του συστήματος. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στο ΙΚΑ οι καθυστερούμενες εισφορές ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ ενώ στον ΟΑΕΕ φτάνουν στο 1,8 δισ. ευρώ.


80.000 ανασφάλιστοι!
Ογδόντα χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που είτε δεν ασφαλίζονταν καθόλου στον ΟΑΕΕ, είτε ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ για να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα, εντόπισε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες που οι περισσότεροι επιλέγουν ως «έδρα» περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων ώστε να μην ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.

Ο διοικητής του Ταμείου με εγκύκλιο έχει καθορίσει τα επαγγέλματα που υποχρεωτικά υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ενώ έχει ζητήσει (και η ηγεσία του υπουργείου έχει αποδεχθεί) να τερματιστεί το σημερινό καθεστώς που εξαιρεί από την ασφάλιση στον Οργανισμό επαγγελματίες σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων που δραστηριοποιούνται πέραν της δηλωμένης έδρας και πάντως όσες περιοχές χαρακτηρίζονται ως τουριστικές. Ο ΟΑΕΕ υπολογίζεται ότι μετά τον εντοπισμό των 80.000 ασφαλισμένων θα αυξήσει κατά 250 εκατ. ευρώ τα ετήσια έσοδά του.


Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον ασφαλιστικό φόρο
Από ένα μείγμα ειδικών πόρων, όπως από την άμεση φορολογία, το ΦΠΑ, τους κοινωνικούς πόρους, ποσοστό από τα λαχεία, τα πρόστιμα και από τον τζίρο οικονομικών δραστηριοτήτων


Οι διευκολύνσεις για τις εξοφλήσεις των χρεών θα γίνουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες και είναι ανεξάρτητες από τη δημιουργία -από το 2011 και σε συνάρτηση με την αναμόρφωση του φορολογικού- του νέου διευρυμένου «κουμπαρά» υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων (με το ν. Πετραλιά δημιουργήθηκε ένας αντίστοιχος «κουμπαράς», το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών», που είχε προβλεφθεί να τροφοδοτείται από το 4% των ετήσιων εσόδων του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), το 10% των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και το 10% των κοινωνικών πόρων).

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης